N° 42 - Wat we doen is niet evident


In deze BLOG geen lofzang over onze efforts, maar des te meer over onze klanten en hoe complex het eigenlijk is wat we aan hen voorstellen.

Recent had ik nog eens een opmeet sessie met een nieuwe klant waarvoor ook maatwerk de eerste keer was. Bij SCHAAP zetten we de timer niet aan en nemen we de tijd die nodig is om iets gefundeerd te realiseren. De altijd andere zoektocht met de nodige nuances te verduidelijken en vooral op zoek te gaan welke deze zijn voor de persoon aan de andere kant.

Bij deze sessie viel het me op dat ik er na vele jaren en dagdagelijks intens bezig te zijn met het samen ontwikkelen van iets bijzonder, persoonlijk en passend bij die ene man, ik soms vergeet hoeveel vertrouwen, loslaten, verbeelding we vragen op dat moment.


Wat doen we nu juist ?

De manier waarop we binnen SCHAAP werken is op het eerste zicht mogelijks vergelijkbaar met andere tailoring bedrijven. Daar zit een bepaalde structuur in gebaseerd op jarenlange ervaring, waarbij we proberen om de zoektocht naar het stuk stap voor stap kleur en gevoel te geven, alsook hoe dit specifieke stuk er volgens ons zou mogen uitzien naar details en technische mogelijkheden en daarna hoe we het gaan vorm geven op de persoon zelf. De manier waarop we dit doen is uiteraard heel persoonlijk en dat maakt een groot verschil. Wat wij kunnen aanbieden in zowel stoffen, afwerkingen, diversiteit aan stukken en expertise maakt het bij ons zeker niet eenvoudiger.

Wanneer ik dit schrijf besef ik dat dit voor ons dagdagelijkse kost is en dit heel normaal, zelf vanzelfsprekend lijkt. Een recente ervaring deed me opnieuw nadenken dat dit voor veel mensen heel abstract moet zijn en we dan ook bijzonder veel vertrouwen en verbeeldingskracht vragen.

Vaak vergelijk ik het graag met een kwalitatief restaurant bezoek, waar de chef zijn strepen reeds heeft verdiend. Er zal niet snel een boekje met foto’s van de gerechten worden aangeboden, zodat u werkelijk kan zien wat hij nu juist bedoelde met die geïnfuseerde parel van de Belgische kust. Wij vertrouwen er op dat de positieve commentaren en de volzette agenda’s een weerspiegeling zijn van de kwaliteit en zijn expertise. Nog beter werd het u geadviseerd door een goede Bourgondische vriend. Uiteraard is een maatpak of stripped down safari jacket in cashmere een ander verhaal dan een restaurant bezoek, maar in essentie gaat dit over hetzelfde.

Loro Piana Check pattern Jacket by SCHAAP

Let it go?

Ook Elsa uit Frozen worstelde er geregeld mee, en beseffen we maar al te goed dat er niet alleen een verschil is tussen een fictief Disney karakter en de realiteit van iets te laten maken dat voor iedereen die bij ons langskomt een investering is. Het zou te kort door de bocht zijn om het te minimaliseren, te vergelijken met en er dan van uit te gaan dat dit eigenlijk net hetzelfde is. Wat ik vooral bedoel, is dat het althans in mijn leven niet de eerste keer is dat ik door los te laten, iets interessanter, beter in de plaats krijg. Vaak een ervaring, maar omdat ik geregeld ook eens een lekker restaurant bezoek quasi altijd luister naar de suggesties van de chef. Helaas wordt ook ik veel teleurgesteld, maar eigenlijk weet je dat bijna al op voorhand.


Genoeg over restaurants. We hebben het geluk om vele klanten al jaren te mogen bijstaan en verder helpen met hun eigenste persoonlijke garderobe. Ook recent zat ik bij één van mijn oudste en meest loyale relaties waarvoor ik dan ook al bijzonder veel mooie en eigenzinnige stukken mocht realiseren. Ik had het er met hem over, hoe die ervaring van mekaar wederzijds beter te kennen en te vertrouwen alleen maar leidt tot ongelofelijke stukken alsook een waardevolle relatie met zich meebrengt. In meer dan een decennia zijn er zeker ook al stukken gemaakt die de satisfactie rate net niet haalden, maar gelukkig bijzonder weinig. Volgens mij is dit noodzakelijk om weer verder te gaan. Mekaar de ruimte en tijd geven om te groeien, te ontwikkelen en uiteraard ook eerlijk te kunnen spreken met mekaar. Te beseffen dat dit ook voor ons constant work in progress is.

Wij zijn alleszins enorm dankbaar dat we vele langdurige klanten hebben, waarbij die eerste aanzet en verwachtingen reeds al lang zijn veranderd in een distillaat van begrip, zelfbeeld en geavanceerde nuances. We proberen ze allemaal op onze eigenste manier te bedanken en ik denk dat we dit wel doen op vele diverse vlakken.

Zonder twijfel keer op keer even intens als bij een eerste ontmoeting.


Zelf voor ons is er altijd nog dat verrassing element. Bedenk even hoe triest het zou zijn mocht dit aanvoelen als dat pakje diepvries paella.


Een langdurige oprechte en kwalitatieve relatie is enkel het gevolg van een positief begin en vervolgens vele nieuwe momenten en ontwikkelingen. Dus even terug naar het begin.

Wanneer u denkt dat maatwerk niets voor u is omdat u het niet kan zien zoals het echt zal zijn, dan is dat een sterk argument om het niet te doen, maar weet dat vele mannen u zijn voorgegaan. Eerlijk gezegd mogen we constateren dat er weinigen waren die wisten wat er echt uit ging komen en velen meer dan tevreden naar buiten wandelen.

Daarnaast staan er tegenwoordig gigantisch veel beelden online, zelf programma’s waarbij uw gekozen stof en knopen meteen op een scherm zichtbaar zijn in een kostuum. Dit geeft zonder twijfel een beeld, maar wat mij betreft helaas ver van iets beter. Een stof op beeld zien, hoe kwalitatief het ook moge zijn, geeft weinig weer van het product zelf en vaak zijn de kleuren en proporties toch helemaal anders. Dat kleine stukje stof waarop de keuze wordt gemaakt zegt zeker ook niet alles, maar u kan hopelijk voelen dat wij dat niet zomaar aanreiken.

Het is voor ons van levensbelang dat we gelukkige en tevreden klanten hebben. Voor wie ons al wat langer kent, weet dat we intens inzetten op relaties, ze op te bouwen, te blijven onderhouden en vooral ook van enorm van te genieten.

Zelf voor ons is er altijd nog dat verrassing element. Bedenk even hoe triest het zou zijn mocht dit aanvoelen als dat pakje diepvries paella. Dat onze manier van aanpak en creaties werken, mogen we ondertussen wel zeggen.

Dus zie het misschien meer als een eerste ritje op Fury in Bobbejaanland. U weet dat het spannend zal zijn en ook al zag u tijdens het aanschuiven vele voorgangers schreeuwen en wou u meermaals terugkeren, iets zorgde ervoor dat u het toch deed. Niemand kon je echt uitleggen hoe dat zou voelen. Er zal zeker ook wel eens iets kleins fout gaan, maar algemeen mag u er van uitgaan dat u heelhuids, zij het met een nieuwe coupe en schorre keel, uw leven kan verder zetten, met een bijzondere ervaring rijker, die mogelijk nog lang zal blijven nazinderen.

Wij doen ons uiterste best en nemen ook u graag mee op onze SCHAAP ride. Aan uw haren komen we niet, we kunnen er wel een mooie outfit bij verzinnen.

Always welcome ook met uw twijfels.

Koen & Ruben


Previous
Previous

N° 43 - Trouwen 2022

Next
Next

N° 41 - Code of dressing