N° 41 - Code of dressing


Geregeld organiseren we wel al eens iets leuk en gezellig met enkele "Les Amis du Mouton" (LAM) relaties en tijdens een recente wine tasting, kwam de vraag : "Of onze wereld en met nadruk, de wereld van mannen in pak, nu zo aan het verdwijnen is ? " Graag wou ik deze bemerking nog even uitdiepen als opstapje naar het al dan niet nog bestaan van dresscodes anno 2021.


Wat is een dresscode ?

Een dresscode is een reeks, vaak geschreven, regels met betrekking tot de kleding die groepen mensen moeten dragen. Kledingvoorschriften zijn het resultaat van sociale percepties en normen, en variëren naargelang het doel, de omstandigheden en de gelegenheden. Verschillende samenlevingen en culturen zullen waarschijnlijk verschillende kledingvoorschriften hebben, waarbij de westerse kledingvoorschriften een prominent voorbeeld zijn.

Kledingcodes zijn symbolische aanduidingen van verschillende sociale ideeën, waaronder sociale klasse, culturele identiteit, houding ten opzichte van comfort, traditie, en politieke of religieuze banden. Kledingcodes stellen individuen ook in staat om het gedrag van anderen af te lezen als goed, of slecht door de manier waarop zij zich uitdrukken met hun kledingkeuze.

Het is zonder twijfel zo dat het stereotype beeld van de zakenman in pak, met aktetas vandaag de dag een minder voorkomend beeld is dan pak weg 40 jaar geleden. Verrast genoeg is dit voor ons als maatwerk specialisten die ook een veel breder spectrum aan mogelijkheden aanbieden dan enkel het pak, een voordeel. Niet enkel omdat de conservatievere codes de laatste decennia vaak plaats moesten maken voor ceo’s in hoodies en designer sneakers, maar zeker ook omdat de moderne businessman die wel nog bewust kiest voor een pak steeds meer op zoek gaat naar expertise, maatwerk op een heel persoonlijke manier en veel meer kennis heeft dan ooit tevoren.

Sinds de invoering van de casual Fridays aan de overkant van de plas, veranderden ook de kledij voorschriften en verwachtingen aan een snel tempo. Aan zich is daar niets mis mee, integendeel, er zijn nu zeker minder pakken aanwezig in het algemene straatbeeld, maar de kwaliteit is zonder twijfel ook enorm verbeterd. Naast de kwaliteit is service en vooral de eigenzinnige zoektocht van hedendaagse business mannen sterk geëvolueerd. Dit sluit dan dan ook perfect aan bij onze visie en aanpak.

Uiteraard bestaan ze gelukkig nog steeds en zie ik onze wereld leiders niet meteen in sweat pants en hoodie het volk toespreken, alhoewel er ook daar al voorbeelden van zijn. Dat iedereen op zoek moet gaan naar zijn look blijft en is evenzeer bedachtzaam voor de klassiekere look als de casual look.

Binnen het klassiekere business verhaal zien we dan ook veel meer vrijheid dan vroeger en zien wij toch alleszins top profielen die al eens durven kiezen voor een mooie flannel, tweed of zelf seersuckers als variant op dat über cliché matige blauwe pak. De regels voor black tie zien we niet meteen veranderen, integendeel merken we opnieuw veel interesse van een jongere generatie.

Heeft u zelf een invitatie gekregen met een bepaalde dresscode en weet u niet meteen hoe daar aan te beginnen, of wil u ook graag uw business look wat aanscherpen, dan kan u ons steeds contacteren.

Dress sense, en graag tot binnenkort,

Koen & Ruben


So many options, only one wardrobe

 

Deze keer een BLOG speciaal voor de mannen die hun weg nog niet vonden richting SCHAAP. Vaak merken we nog dat de eerste stap, zoals voor vele dingen des levens, het meest inspanning vergt. Niet omdat het echt moeilijk is en we ook u met open armen willen ontvangen, maar omdat maatwerk voor velen het onbekende, onoverzichtelijke en vaak ook het gevoel met zich meebrengt dat je precies een expert moet zijn om iets te laten maken.

Lees meer op onze BLOG en mocht u nog twijfelen zijn er ook enkele heel fijne "Les amis du mouton" portretten te ontdekken. Helemaal echt, helemaal SCHAAP.

Als u iets heeft aan onze vele inspanningen dan mag u het zeker laten weten en delen. Zoals steeds kijken we er naar uit u ook te mogen verwelkomen binnen onze SCHAAP wereld.

Voor meer informatie of wanneer u graag een afspraak wenst te maken kan u ons best telefonisch of per mail contacteren.

Take care, stay positive, dress well

Koen & Ruben

 
Previous
Previous

N° 42 - Wat we doen is niet evident

Next
Next

N° 40 - Be inspired