N° 68 - Tips and Tricks for dressing well part 111 : De kleerkast


Een nieuwe rubriek waarbij we geregeld één aspect van zich beter te leren kleden, combineren en afstemmen, in uitlichten. Er zijn reeds talloze clichés terug te vinden op het internet waarvan helaas de meesten al helemaal voorbijgestreefd of erger nog, vaak enkel van uit het commerciële oogpunt van een merk of leverancier, waarbij de essentie vaak verloren gaat, of zelfs het omgekeerde adviseert.

Omdat we als travelling tailors vaak letterlijk in iemands garderobe belanden en daar zelf ook dagdagelijks met bezig zijn, is er niet alleen het aspect van hoe waardevolle stukken toe te voegen maar evenzeer hoe deze te organiseren. We krijgen de vraag dan ook geregeld en ook hier is geen eenzijdig antwoord op. Wel zijn er enkele pistes, die mogelijks ook voor u een beter overzicht en efficiëntie met zich meebrengen. In deze blog lichten we er enkele uit. Wie graag meer persoonlijk advies wil over beiden, is uiteraard altijd welkom.


De Basis

Elke dag opnieuw is er dat moment dat je iets uit je garderobe moet samen sprokkelen om de dag door te komen. Voor iedereen is dit anders en divers, maar aangezien we een tailoring bedrijf zijn, focussen we hier op herenmode, maar is dit deze zeker ook van toepassing voor iedereen. Omdat u ons mogelijks al even volgt, weet u dat wij bij SCHAAP de registers al vanaf het begin hebben opengetrokken mbt maatwerk en besteden we evenveel aandacht aan het klassieke beeld dan de casual look.

In deze derde tips & tricks willen we graag even inzoomen op enkel manieren van een kleerkast overzichtelijk te houden en zo maximaal plezier te hebben van de veelzijdigheid, zonder elke dag terug te grijpen naar dezelfde stukken en u maximaal te laten genieten van al uw prachtige stukken.


Een kleerkast opbouwen duurt even en blijft iets dat in constante verandering is.

Soms is het interessant om eens een andere selectie methode uit te proberen.

U zal versteld staan van wat u eigenlijk allemaal heeft en nog mogelijks nog mist.


Waarom?

Overzicht zorgt niet alleen voor rust, maar zorgt er ook voor dat u niet altijd dezelfde stukken draagt en door uw eigen garderobe anders in te delen, er zonder twijfel nieuwe combinaties zullen ontstaan. Hoe iemand zijn eigen onderverdeling maakt is even persoonlijk. Ook omdat dit de nodige inspanningen vergt om dit te wijzigen en er soms ook veel te weinig aandacht aan wordt geschonken. Bij deze enkele tips die we zelf vaak en graag hanteren.


Step I

Kies eerst een methode gebaseerd op de beschikbare ruimte en uw draagpatroon, maar alvorens dit definitief te beslissen, haal alles uit de kasten. Hang alles best op enkele rekken of op leg ze op uw bed zodat u een goed overzicht krijgt. Er zullen spontaan wel al enkele verrassingen tussen zitten.

Methodes

Zelf zijn er 3 methodes die voor ons al praktisch zijn gebleken. Er zijn er ongetwijfeld nog meer, maar om reeds één van onderstaande nauwgezet te doen, vraagt al heel wat inspanning en de nodige voorbereidingen. Afhankelijk van de hoeveelheid stukken kan u al beginnen met een onderscheidt te maken tussen winter- en zomer stukken, maar dat hoeft helemaal niet, als u voldoende plaats heeft.

1) Kleur

Uw stukken op kleur hangen heeft iets speciaal, Het zal er niet alleen overzichtelijk uitzien, maar u zal ineens nieuwe combinaties ontdekken en/of merken dat u van bepaalde kleuren al heel veel heeft en van andere bitter weinig. Dit kan een perfect beeld geven van welke nieuwe toevoegingen u mogelijks nog ontbreekt. Bij kleur is het ook heel fijn om alle diverse type stukken naast mekaar te hangen of leggen naargelang uw praktische inrichting.

2) Combinaties

Deze vraagt al wat meer inspanning en daarvoor verwijzen we u graag nog even naar part II. Maar als dit onder de knie hebt, kan dit veel tijd uitsparen. Deze methode maakt het mogelijk om bijvoorbeeld snel een pak met 3 passende hemden en 2 paar schoenen en enkele dassen samen te groeperen, zodat u s’morgens snel kan kiezen. In de praktijk hebben we hier samen al enkele business profielen met geholpen. U heeft die dag zin in dat hemd, dan ziet u meteen welk pak of broek en accessoires daar perfect op aansluiten. Zorg ervoor dat u minimum 2 goede hemden heeft per pak of broek. Elke dag een ander pak dragen is dan ook aangewezen voor het stuk zelf. Met andere woorden, als u de ganse week in pak wil flaneren, dan zijn 3 pakken en 6 hemden voldoende voor de week.

3) Type

Misschien houdt u er liever van om zelf steeds te kiezen en dan is een selectie van type stukken best wel handig. Pakken, jassen, chino’s, denims, overcoats, knitwear, safari jackets, onderbroeken, …. alles gegroepeerd, al dan niet per seizoen of per kleur. Dit geeft opnieuw een heel ander beeld en ook een goed overzicht van wat u veel heeft en van wat misschien iets te weinig. Dit vraagt zeker ook iets meer ervaring of tijd, gezien u zelf nog moet beginnen combineren. Vaak is het niet altijd een kwestie van tijd maar evenzeer van passende combinaties te maken, maar we zien dat meer en meer mannen daar in groeien, net zoals hun diversiteit in kledij. Geen idee of wij daar voor iets tussen zitten.


SCHAAP Tip : Hang kostuums altijd op een goede kapstok die de schouder partij evenaart. Zorg voor voldoende plaats tussen de stukken en voldoende verluchting. Houdt nooit pakken of andere in een hoes. Een gesloten kast is zeker geen must, ventilatie is crusiaal en een open garderobe zorgen ervoor dat je bovenstaande methodes echt visueel kan zien en zou een veel beter overzicht hebt op alle stukken. Kiezen voor dezelfde mooie kapstokken is dan niet enkel functioneel maar zeker ook visueel heel mooi.


Step II

Mocht u net zoals veel anderen voelen dat een intense witte tornado in uw garderobe zeer welkom, mogelijks zelf noodzakelijk zou zijn, neem dan de tijd om dit goed voor te bereiden. Kies op voorhand 1 methode en blijf er consequent aan tot alles hangt en/of ligt. Ziet u zichzelf daar niet alleen aan beginnen dan mag u het ons altijd laten weten, maar wees realistisch. Dit vooral naar voorbereidend werk, er is zoals bij de meeste mensen een percentage van stukken die u al jaren heeft hangen en om één of andere reden niet goed weet wat er met te doen. Maak een selectie van : blijven zeker / twijfel / mag weg, of bestel het boek van Marie Kondo die zich specialiseerde in het mentale proces van afstand nemen van overbodige clutter, dus ook kledingstukken. Mogelijks bent u uit de selectie mag weg letterlijk of figuurlijk uit gegroeid. Als ze nog in aanvaardbare conditie zijn, schenk ze dan aub aan een goed doel.

SCHAAP Tip : Keuzes maken van blijven zeker/ twijfel / mag weg, gebeuren zoals vaak emotioneel en zijn allesbehalve makkelijk. Zoals bij iedereen zijn er stukken die u zelf fantastisch vindt, maar elke keer u ze draagt gaan de wenkbrauwen van medebewoners de hoogte in. Er zijn ook zeker andere stukken, die u zelf maar laat hangen maar uw omgeving u toch graag wat meer zou zien dragen. Mogelijk zoals ik al zei, maar wat voor ons helpt is de spiegel en iemand die met een professionele mening en geen te emotionele. We zijn bij SCHAAP uitgesproken tegen de wegwerpcultuur en goedkoop gemaakte generieke stukken, maar gaan daarom ook niet telkens iemand garderobe intens gaan uitdunnen. Zoals we ook aan tailoring doen, vertrekken we van het individu zelf en begrijpen we meer dan wie ook, dat iedereen zijn guilty pleasures heeft.

Step III

Let’s do it. U heeft u methodiek gekozen, het voorbereidende werk gedaan, kasten even gekuist en de nodige mooie kleerhangers aangekocht in relatie tot het aantal stuks. Proficiat ! U bent er helemaal klaar voor en geloof ons dat de quote : ‘hard work pays off’ hier van toepassing is. “Details make the design”; is een andere quote we ook graag en vaak gebruiken, en ook hier essentieel. Neem ook voor deze laatste stap de nodige tijd en nog een beetje extra, voor wanneer het werk gedaan is en u moe maar voldaan uw nieuwe kleerkast kan bewonderen.

SCHAAP Tip : De essentie van het vele werk is om het zo te houden tenzij u er niet genoeg van krijgt en maandelijks van methode wil switchen. Dan raden we toch eerder 3 maandelijks aan, waarbij u seizoens gebonden iets meer kan selecteren. Maar probeer wanneer u kledij wissels doet, ook steeds de gedragen stukken - die niet in de was moeten-, mooi terug te hangen. Voor mannen die hun pakken intens dragen is elke dag een ander zeker gewenst. Laat het gedragen stuk op een correcte kapstok dan ook even rusten in de badkamer. U moet er geen mirakels van verwachten, maar bij wollen pakken zal dit ervoor zorgen dat de mogelijke kreuken er zullen uitgaan en de mogelijke geuren ook zullen verdwijnen, extremen buiten beschouwing.

Concreet

Doen is de boodschap, zeker met de zomer in aantocht best wel interessant en mogelijks neemt u ook even verlof en is dit het gepaste moment om enkele pakken naar de droogkuis te brengen. Maak er ook echt iets persoonlijks van, voeg er enkele toffe boeken aan toe, misschien een leuk kunstwerk of object waar je altijd gelukkig van wordt, of een mooie doos met accessoires.

We merken vaak dat het niet evident is voor velen om dit te organiseren, laat staan voor hun zelf in te zien wat er mogelijks nog interessante toevoegingen zouden zijn. Gelijk welke methode zal u zonder twijfel al een veel beter inzicht geven, mocht u dan toch graag beroep doen op onze expertise en hulp, dan horen we het graag.

Good luck!

Koen & Ruben




 
Previous
Previous

N° 69 - Pitti Uomo 102 - SS22

Next
Next

N° 67 - Travel in style