N° 155 - The writer writes, the tailor tells

It’s all part of the game : A nice chat with Mr Nat Schedler from the M.Mogg crew


Waarom zijn we zo selectief gevoelig?

Meteen een gezellige headliner waar je zin van krijgt. Ergens hopen we jullie met deze mega succesvolle blog hopelijk vaak wel te inspireren, soms ontroeren en nog vaker te informeren en dat allemaal om zicht te krijgen op waarom SCHAAP zo anders is. Uiteraard voornamelijk ook om u zin te doen krijgen om zelf eens langs te komen.

Ook meteen een intro die hoogstwaarschijnlijk vol tegenstrijdigheden, taalfouten en vergeten accenten zit. Ik ben er me van bewust dat de gemiddelde germanist waarschijnlijk ‘kuit trekkend’ elke zaterdag voormiddag deze blog probeert te lezen. Gewapend met de mentale rode pen en de dikke Van Dale onder de oksel. Speurend naar de vaak vele basis foutjes die er in sluipen. I know, guilty as …

Ik schrijf graag, anders lukt dat geen 155 blogs rond een thematiek waar weinigen eigenlijk nog aandacht voor en kennis van hebben. Ik schrijf voor mezelf en omdat we vinden dat er veel te vertellen is over '“onze” wereld, maar dat helaas nog zeer zelden gebeurd in het Vlaamse landschap. Ik schrijf van uit de onderbuik, zonder opleiding van, zonder inwijding in. Dat vraagt een zekere moed (met een d), veel toewijding, volharding, grenzeloze passie en gelukkig ook heel veel plezier. En af en toe wordt er zelf eens een compliment gegeven.

Maar basis is toch de basis! Dat taal belangrijk is en communicatie nog meer, staat als een paal boven water. Dat taal constant in verandering is, ook. Net zoals trends, ideeën , watervallen, je haarsnit… durven we wel mee evolueren? Kan dat eigenlijk wel binnen die vaste taal stramienen? Als ik jongeren vandaag bezig hoor, kan ik niet anders dan geloven dat we ook hier voor een grote omkanteling staan. Goed of slecht, ik weet het niet, want ik ben geen expert in taal, noch schrijven, maar ik heb er aan zich niets op tegen. Maar ik schrijf wel graag en ga dat nog even proberen blijven doen.

Waar ik wel een expert in ben is een mooi gebalanceerd en origineel beeld te maken, vormen, bedenken, aanbieden, met nuances persoonlijk gelinkt aan elk individu die langskomt. Ook hier is het duidelijk dat we de elegantie van vorige eeuw, meer en meer mogen gaan zien als een witte neushoorn. Maar wij blijven er met alles wat we hebben voor vechten, met de vinger aan de hedendaagse pols.

Voor sommige zaken hoef je gelukkig ook geen expert te zijn. Zoals bijvoorbeeld om te zien dat die witte sportsokken in die aftandse plastieken sandalen, met iets te korte fel groene short en iets te spannende T-shirt met Cartoon opschrift, nooit elegant zullen worden genoemd. En toch zag ik er al menig germanist zijn ding in doen.

Gelukkig is stijl minder streng dan taal, stel je voor, het zou een constante hevige, luidde en vermoeiende chaos zijn, waar iedereen en niemand gelijk heeft. Maar juist is juist, dat hebben we op school geleerd. Helaas is elegantie en bedachtzaamheid rond kledij of persoonlijk stijl ontwikkeling nog steeds geen vak. Ik had er zeker betere punten op gehaald dan die dt toets, zeker en vast.

Gelukkig voor mij bestaan er ondertussen intelligente hulp systemen, die me in de zeer nabije toekomst hopelijk feilloos door het moeras van de Nederlandse drijfzand-taal-gevaren zullen loodsen. Hahaha, die laatste toch wel onverbeterlijk…Mochten er zich toch dan nog ongeoorloofde taal kleumen voordoen, dan weet ik naar wie de volgende brief gaat. Maar deze laatste toch nog ongefilterd, los uit de pols en het hart, here we go!

In elk geval, heel erg bedankt om deze blog te lezen, dat vraagt zoal waarschijnlijk al evenveel inspanning dan het dictee der Nederlandse taal, maar dan anders. Laten we er toch nog iets leuk van maken. Keep on reading …

Een gelukkig klant, een gelukkig koppel, een gelukkige tailor, met een super idee.

The joy of tailoring

Bovenstaand beeld passeerde deze week op mijn Instagram kanaal. Was het al een jaar geleden, bedacht ik me eerst alvorens de tekst iets beter te lezen. Lezen lukt nog net gelukkig. Ook al is een tailoring sessie bij SCHAAP van begin tot einde, vaak een intens proces, waar vele weken, soms maanden overgaan. En toch gaat het in hindsight (nadien) altijd veel sneller dan gedacht. Het intens gelukkige en zeer fijne koppel, had er niet beter op gevonden om op hun eerste huwelijksverjaardag, (waarvoor proficiat) hun trouw kledij opnieuw aan te doen. Ik dacht; wat een top idee! Waarom doen we dat niet allemaal? “ Hoe leuk zou dat zijn voor wie dat romantische pad koos.

U denkt nu spontaan, yes, we doen het ook. Hold it. Na enige minuten bedacht ik me dat het mijne al enige tijd naar de hemelse en uitgestrekte vlakten der kostuums is gegaan. Uiteraard is er passende vervanging. Mocht uw stuk om een of andere bizarre reden ook verloren zijn gegaan of je enorm veel gewicht bent verloren, dan helpen wij u zoals altijd heel graag verder.

Maar toch, wat een leuk idee, om dan, zo beeld ik het me toch in, samen op café te gaan met vrienden om gedachten uit te wisselen over het laatste fantastische proza werk dat je op vakantie verslond. Het zijn maar gedachten, die zomaar een filmisch tafereel zouden kunnen zijn van een award winning prent.

Anyway, dat maakte me deze week zeer gelukkig. Mocht u het ook doen, stuur ons dan aub ook een fotootje.


Een blog hoeft gelukkig niet lang te zijn, de kans op fouten wordt dan eigenlijk ook alleen maar groter.

Bij deze groet ik u met een glimlach en enige oprechte voldoening van deze 155ste.

Hopelijk ontvangt u hem met evenveel panache en zonder te grote ergernis en uiteraard met heel veel zin om binnenkort toch ook even die afspraak te maken.

Koen

Previous
Previous

N° 156 - Modern Iconics : everything you always wanted to know about Pin - & Chalk stripes

Next
Next

N° 154 - Waarom u eindelijk eens werk moet maken om die SCHAAP afspraak te maken.