N° 156 - Modern Iconics : everything you always wanted to know about Pin - & Chalk stripes

Charcoal grey chalk stripe SCHAAP suit - Fabric Dugdale Twisted Flannels - private collection - picture by Mr Damon De Backer


Intro

In de uitgebreide geschiedenis van stoffen voor classic menswear is er reeds veel gemaakt. Vaak varianten op en gelukkig ook nog leveranciers die hun originele recepturen blijven koesteren en maken. Eigenlijk zijn er maar een 20-tal grote categorieën die zich verder opsplitsen in sub categorieën in vaak moderne versies.

Als er één beeld is dat onlosmakelijk zowel verbonden is met macht, het flamboyante van grote Amerikaanse acteurs van midden vorige eeuw tot nu, waaronder Cary Grant, Jhonny Depp, Leo als Jordan Belfort in ‘The wolf of Wall Street’… alsook de maffia series en films, vaak in clichés zoals bij Tony Montana, Steve Buscemi als Enoch "Nucky" Thompson, als uiteraard Mr. Soprano…, maar ook bij top ondernemers en politici zoals Gianni Agnelli en Winston Churchill … dan zijn het wel pin stripe en chalk stripe kostuums. Heroïsch in vele opzichten, maar helaas vandaag de dag bijna in een hoekje der vergetelheid belandt.

Naast bovenstaande redenen, blijven ze zeker vandaag ook bijzonder elegant en divers.

Voldoende redenen om deze twee varianten even onder de loep te nemen en u hopelijk ook terug zin te doen krijgen om er eigen SCHAAP versie in te laten maken.


Waar zit het verschil tussen beiden?

Voor mijn nieuwe "AI vertaal vrienden" weinig, gezien ze beiden vertaald worden als krijtstreep - en krijtstreeppakken. Dus toch niet altijd feilloos die slimme systemen. Bon, om het overzichtelijk te houden zijn Pin stripe stoffen, vaak effen twill gebonden wollen, waar een stukje van de ketting draad in een andere kleur (meestal wit, grijs of blauw) op bepaalde gelijke afstand een accent krijgt, dat er aan de buitenzijde uitziet als een duidelijke stippellijn. De afstaand tussen de strepen, alsook de breedte van de lijnen, kleuren en contrasten hebben (hadden) vaak een betekenis. Pin stripe stoffen geven een scherper, krachtiger beeld.

Chalk stripe stoffen hebben vaak een meer pluizige of wazige look, waarbij het effectief lijkt of iemand met een krijt lijnen op een effen stof heeft getekend. De meest bekende zijn mogelijk wel de flanel varianten, waar menig icoon uit vorig en huidig decennia zich graag in liet fotograferen. Ze zijn discreter, minder streng en daardoor ook zeer geliefd bij de connaisseur voor zowel business, pleasure als entertainment.

Binnen beide zijn er tal van variaties op zowel intensiteit van kleuren, materiaal als kleuren pallet. Iets waar ik u uiteraard graag uitgebreid in meeneem, maar eerst een beetje geschiedenis

Gene Hackman as Royal Tenenbaum

in The Royal Tenenbaums

(2001)


History

Beiden zijn ze kenmerkende stijlen van kostuums die zich door de geschiedenis heen hebben ontwikkeld met genuanceerde verschillen in hun patronen en esthetische impact. Krijtstrepen (Pin stripes) ontstonden aan het einde van de 19e eeuw in Groot-Brittannië als een teken van respect en professionalisme en worden gekenmerkt door hun dunne, dicht op elkaar staande verticale lijnen die een gevoel van verfijning en formaliteit uitstralen. Deze pakken, meestal uitgevoerd in donkere kleuren, versterken vaak het aanzien van de drager en geven een gevoel van autoriteit.

Krijtstrepen (chalk stripes) daarentegen, die aan het begin van de 20e eeuw bekendheid verwierven, hebben brutere, bredere strepen die vaak lijken op krijtstrepen op stof, wat een meer ontspannen, maar toch elegante uitstraling geeft. De bredere afstand tussen de krijtstrepen creëert een visueel effect dat vertrouwen en diepte uitstraalt en vaak de voorkeur geeft aan lichtgekleurde stoffen die een frisse, eigentijdse uitstraling oproepen. Terwijl krijtstrepen (pin stripes) traditioneel worden geassocieerd met de bedrijfswereld en formele omgevingen, worden krijtstrepen (chalk stripes) vaak omarmd in creatieve en semiformele omgevingen, waarbij de persoonlijke stijl van de drager wordt getoond met behoud van een gepolijste uitstraling. De keuze van elke stijl beïnvloedt de perceptie van de drager, waarbij traditie en individuele expressie samenkomen in de kunst van het kleermaken.

Beiden hebben hun status als tijdloze garderobe behouden dankzij hun rijke historische associaties met macht, professionaliteit en verfijning. Krijtstrepen (pin stripes) stralen een gevoel van ingetogen elegantie uit en worden vaak in verband gebracht met het bankwezen en de financiële sector, waar precisie en strengheid essentieel zijn. De breedte tussen de strepen, alsook de basis kleur was enige tijd een visuele fitting van hiërarchie en voor wie de persoon in kwestie werkte.

Krijtstrepen (chalk stripes) daarentegen zijn brutaler, bredere lijnen die een meer dramatische flair uitstralen en die vaak worden geassocieerd met maatpakken die worden gedragen door invloedrijke industrieleiders en politici en die autoriteit en vertrouwen uitstralen. Deze patronen stralen niet alleen een verfijnde esthetiek uit, maar verlengen ook het figuur en versterken de status van de drager. In de loop der tijd zijn beide stijlen hun utilitaire oorsprong ontstegen en symbolen geworden van klassieke sartoriale uitmuntendheid, aanpasbaar voor formele en zakelijke omgevingen en toch modieus gebleven, waardoor hun status in de annalen van de modegeschiedenis is verstevigd als blijvende klassiekers.



The options

Zoals u mogelijk al had voelen aankomen, zijn de mogelijkheden bij SCHAAP binnen de wereld van pin- of chalk striped fabrics, bijzonder veelzijdig. Zoals we zijn en werken, is het dan ook terug onze expertise en inzichten in combinatie met uw persoonlijkheid, omgeving en voorkeuren, die er voor zorgen dat we tot die perfect match komen.

Om u toch al even te doen wegdromen onderstaand enkele variaties, opgesplitst in 4 delen.

De meeste leveranciers die dergelijke stoffen aanbieden zijn eerder old school te noemen en komen uit de U.K. Zwaardere worsted wollen, dikke flanellen, iconische authentieke producten. Maar ook zij maken de laatste jaren meer moderne variaties, die speelser, kleurrijker en ook minder zwaar zijn, waarvan enkele voorbeelden in deel II. Daarnaast zijn er ook enkele Italiaanse varianten in deel III. Gaande van klassiekers met een vleugje Cashmere, tot super exclusieve 100% Cashmere varianten en zelfs enkele prachtige linnen doeken. Best wel uitzonderlijk en bijzonder cool. Als laatste deel gaan we naar de “candy & dandy” stripes. Misschien niet meteen aan te raden voor iedereen, maar als jasje apart zou u dit zeker kunnen verrassen.

Deel 1

Deel 11


Deel 111


Deel 1v


When and why ?

Het klopt zeker dat een pak, jasje of broek dragen met een duidelijk streep patroon zeker zijn aandacht opeist en niet altijd even makkelijk te combineren is.

Gestreepte broeken apart, zullen na hemden, misschien wel het makkelijkste zijn. Gestreepte blazers of vestjes al moeilijker, maar naast de klassiekers die we vandaag bespraken, is er nog een heel groot aanbod aan ‘andere’ strepen, die uitbundiger, groter en minder klassiek zijn. Daardoor zijn ze dan weer makkelijker als jasjes te combineren op bijvoorbeeld denims, chino’s…, maar dat is voor een volgende sessie.

Een gestreept maatpak, zelf de meest subtiele flannel chalk stripe, creëert een bepalend en sterk beeld. Het geeft ook een ander gevoel om er eentje te dragen en het heeft meteen zoveel meer panache, dan de vele sobere effen varianten. De explicietere variaties kunnen een bijzondere toevoeging zijn aan uw garderobe, leven en persoonlijkheid, waar enige zelfkennis, een reeds ontwikkelde garderobe en een ervaren tailor, van pas komen.

Waarom u er eentje of meerdere variaties zou kunnen toevoegen aan uw garderobe, is hopelijk ondertussen al duidelijk. Zoals het gaat bij echte klassiekers, iets wat u zelf pas ten volle kan ervaren als u een eigen exemplaar heeft.

Wat ons betreft een beeld dat hopelijk nog lang zal bestaan en misschien dankzij u, ons en vele andere ‘sartoriale’ vrienden zal blijven worden gekoesterd en gedragen. Mocht u graag zelf op ‘stripe’ ontdekking komen, dan bent u zoals steeds op afspraak zeer welkom in onze showrooms te Gent en Antwerpen.

Groeten,

Koen & Ruben

Previous
Previous

N° 157 - The other tailored shirt FW24 - 25

Next
Next

N° 155 - The writer writes, the tailor tells