N° 49 - Shirt stuff one should know about

Special Flannel - 100% katoen - Albini - 219€


Het hemd is mogelijks één van de meest ondergewaardeerde stukken van elke man zijn garderobe. Niet alleen zijn ze quasi op elke hoek van de echte en digitale straat voorradig in duizenden diverse stoffen en modellen. Daarnaast zijn ze tevens beschikbaar in extreem goedkope versies en ook zeer dure varianten, en toch zien ze er voor de meeste mannen hetzelfde product uit.

Vandaag wil ik het niet meteen hebben over prijs, aangezien dat een markt en marketing gevoelig aspect is, alsook vaak een sociaal economisch gegeven. Waar ik het wel over wil hebben, is wat maakt een goed hemd nu echt goed en waarom is de meerwaarde van maathemden zoveel groter dan gelijk wel luxe label.


Intro

Het hemd bestaat al vele eeuwen maar pas vanaf 1930 begon dit eerder typisch mannen stuk, exponentieel te groeien in diversiteit, afwerking look en stijl. Vrouwen droegen eerder en nog steeds blouses, maar ook klassiekere vaak iets ruimere overhemden zijn vandaag ook even populair en verkrijgbaar.

Waar in vervlogen tijden een witte hemdskraag een teken van rijkdom was, die toen ook afneembaar was om makkelijk veelvuldig apart te kunnen wassen, hebben deze dan vandaag veel terrein verloren. Er waren tijden dat quasi elke man met enige standing enkel hemden en kostuums droegen, zelf bij arbeiders waren deze, vaker wel in dikkere katoen of linnen varianten, deel van hun look en zeker bij dokters, professoren en mannen van de wet.

Omdat dit geen geschiedenis les is, maar voornamelijk om te duiden dat onze huidige kledij normenen beeld eigenlijk vaak pas het laatste decennium meer vorm en diversiteit begon te krijgen, is dit belangrijk. Zeker wanneer het gaat over één van de meest ‘common’ stukken uit onze kleerkast.


Fabric

Stoffen zijn bij het maken van kledij belangrijk. Ook hier was de industriële revolutie en internationale handel cruciaal, en is er in de laatste 50 jaar enorm veel in veranderd. Niet zozeer de basis producten voor hemden zijnde linnen en katoen, maar wel de kwaliteit en verfijning er van.

Is een Giza 45 - 200/2 katoen nu echt zoveel beter dan een doordeweekse 100/2 poplin?

Wel eerst en vooral krijg je als consument weinig of nooit de exacte info van een hemd en weten er weinig mensen waar die cijfertjes voor staan. Laat staan dat de doorsnee verkoper dat weet. Net zoals bij wollen wordt ook de fijnheid van katoenen bepaald door een getal. In dit geval het eerste, hoe hoger dat getal, hoe fijner de katoen, hoe zeldzamer, moeilijker om te maken, duurder, maar éénmaal je eens een 200 warp voelt, dan besef je meteen hoe ongelofelijk zacht, soepel en verfijnd een stofje wel niet kan zijn. Meestal gaan ultra fijne wollen of katoenen niet per sé langer mee, maar worden ze vooral geroemd om hun gevoel, comfort en exclusiviteit. Ook al doe je het maar één keer in je leven, een superfijne Sea Island of Giza 45 katoen is iets uniek om te ervaren.

Helaas worden er heel veel minderwaardige katoenen gebruikt voor de massa retail industrie en hebben veel mannen nooit echt een goede ervaring met een kwalitatieve stof. Bij ons is het aanbod dan ook nog zoveel keer groter dan in gelijk welke retail winkel, maar zorgen we er wel voor dat we bedachtzaam op zoek gaan naar die specifieke producten die perfect aansluiten bij uw noden, voorkeur en stijl.

Super fijne Giza 45 katoen - David & John Anderson - 320€

Fit

Zoals in alles wat wij doen is fit - patroon, het belangrijkste. Beter een minderwaardige stof goed gesneden, dan een dure stof die niet echt goed zit. U kent het wel. Ook hier is het voor veel mannen een helse en vaak onmogelijke opdracht om net die leverancier te vinden, die een patroon heeft liggen wat min of meer past bij uw fysiek. Mocht dat dan al gebeuren ben je vaak aan dezelfde ‘trendy’ kleuren en motieven gebonden, waarbij het plezier van iets persoonlijks en apart meteen van tafel is geschoven. Eén van de zaken die quasi altijd terugkomt als frustratie bij veel mannen is de lengte van een hemd. Niets vervelender dan dat hemd dat steeds uit de broek schiet bij het bewegen. Wij maken ze dan ook standaard altijd veel langer, wat reeds al een groot verschil maakt in comfort en het draagplezier.

Een hemd op maat is vandaag de dag geen echte luxe meer, in die zin dat er veel retail merken zijn die naar kost prijs veel hoger liggen. Bij ons kan reeds al terecht vanaf 170€ voor een kwalitatief en correct gesneden hemd. Uiteraard variëren de prijzen naargelang uw stofkeuze, maar maken wij geen onderscheid naar volume.

Details

Eigenlijk was dit de insteek voor mijn verhaal, maar was voorgaande nodig om dit natuurlijk op te bouwen. “Details are the design” zei Charles Eames ooit over zijn ontwerpen, en hij kon het weten. Ook bij een hemd zijn deze super belangrijk en veelzijdig naargelang het type hemd, de sfeer en het beoogde gebruik. Eén van de meest belangrijke aspecten aan een hemd is de kraag. Er zijn weinig accenten in een outfit die zoveel impact hebben als de juiste kraag voor de juiste fysiek. Net omdat een kraag het gezicht zo benadrukt, mag dit geen mode verschijnsel of trend zijn, maar moet deze afgestemd worden op de fysieke eigenschappen van de drager. Laat ons u gerust uitleggen waarom we een bepaalde kraag voorstellen.

Algemeen geldt dat mannen met een ronder gezicht beter kiezen voor een langere kraag, die op die manier een balans brengt. Voor mannen met een hoekiger profiel zijn spread of afgeronde kragen vaak beter. Ook de hoogte van de kraag en voet spelen een belangrijke rol, samen met de hoogte van de uitsnijding vooraan.

Niet enkel de vorm van de kraag is belangrijk maar ook hoe die is gemaakt. Voor formele stukken blijft een hardere kraag van toepassing, maar vandaag maken we er veel meer soft of zelf unlinend. Dit wil zeggen dat de kraag weinig of geen binnenvulling heeft, waardoor ze natuurlijker valt en vaak ook aangenamer is om dragen.

Afhankelijk van de maakwijze en vorm van de kraag is het ook belangrijk om de manchetten op gelijkaardige wijze uit te voeren. De vorm van de manchetten wordt ook vaak best aangepast aan de vorm van de kraag. Naast deze is er nog de afwerking van het voorpand, al dan niet met of zonder borstzak, plooien op de rug en mogelijks een button down detail.

Hierin en alle bovenstaande maken we als tailors een bijzonder groot verschil en krijgt u niet alleen een kwalitatief en correct gesneden exemplaar, maar zal u merken wanneer al de details dan ook nog eens kloppen, het zoveel fijner is om te dragen.

Graag helpen we ook u verder met de zoektocht naar die perfect fit en laten we u kennis maken met diverse materialen, a typische stoffen zoals flanellen, Tencil, tartans en zelf wollen varianten. Uiteraard blijven we voor de lente en zomer maanden heel graag werken met onze premium Belgische Libeco linnen.

Kom gerust eens langs op afspraak en ontdek ook hoe bijzonder een hemd wel kan zijn.

Always welcome!

Koen & Ruben


Previous
Previous

N° 50 - Modern Icons : Heavy Weight Shawl Cardigan

Next
Next

N° 48 - Dear Designer - trends 2022