N° 50 - Modern Icons : Heavy Weight Shawl Cardigan

Shawl kraag Cardigan Super Gee long - beschikbaar in 16 kleuren - 400€


History

De Cardigan is genoemd naar James Brudenell, 7e graaf van Cardigan, een generaal-majoor van het Britse leger die de Charge of the Light Brigade leidde in de Slag om Balaclava tijdens de Krimoorlog. Deze is gemodelleerd naar het gebreide wollen vest dat Britse officieren tijdens de oorlog zouden hebben gedragen.

Het verhaal van de cardigan trui gaat terug tot het midden van de 19e eeuw, tijdens de Krimoorlog.

cardigan (n.) - De plaatsnaam is een verengelsing van het Welshe Ceredigion, letterlijk "Ceredig's land". Ceredig leefde in de 5e eeuw. In de jaren 1890 werd de trui door atleten in de Verenigde Staten overgenomen en een sweater genoemd. De eerste truien waren zware, donkerblauwe pullovers, die voor en na atletiekwedstrijden werden gedragen als bescherming tegen de kou. Tegen de jaren 1920 introduceerden ontwerpers als Jeanne Lanvin en Gabrielle ("Coco") Chanel truien in hun collecties.

Vandaag zijn ze op vele plaatsen verkrijgbaar alsook in vele kwaliteiten en designs. Bij SCHAAP kozen we voor een zwaardere 3 ply wollen Super Gee Long kwaliteit, zodat de royale kraag ook echt dat gevoel van luxe en geborgenheid benadrukt. Dit verklaart deels de prijs alsook de premium afwerking en niet te vergeten het feit dat we ook deze op maat maken. Voorlopig enkel in 16 effen kleuren te verkrijgen en zonder twijfel een must have voor elke man.


The reason why

Waarom dit zo een klassieker is geworden heeft deels te zien met het gemak en comfort er van, wat vandaag de dag één van de belangrijkste prioriteiten is geworden bij de aankoop van kledij. Daarnaast is het een stuk waarmee je tal van diverse looks kan pimpen. Of het nu is op een zwaardere witte denim met een fris gestreept hemd er onder, of op een klassiekere charcoal flannel met wit hemd, of op die uitgesproken geruite tartan tweed broek met dat dikkere donker blauw katoenen hemd er onder, een mooi en goed passend exemplaar is multi inzetbaar en oh zo comfortabel, warm en esthetisch verantwoord.

Omdat u naast de kleur ook de knopen kan kiezen, is hier opnieuw meer ruimte voor originaliteit en persoonlijke voorkeur. In de winter de ideale partner voor koudere dagen onder een lichtere jas, in de lente en herfst ideaal om zelf dat blazertje te vervangen.

De royale ronde kraag zorgt niet alleen voor die extra bescherming, maar is daarnaast ook bijzonder mooi in vorm voor elk profiel. Sommigen verkiezen om deze vrij aansluitend te dragen wanneer het meer als casual business stuk wordt gemaakt. Anderen verkiezen dan voor die extra ruimere versie, waar ze zich heerlijk in kunnen wentelen tijdens avontuurlijke weekend uitstapjes.

Wij zijn alleszins super gelukkig dat we deze ook konden toevoegen aan onze ruime knitwear modellen.

Premium Knitwear

Ook hier deden we beroep op één van de fijnste Italiaanse garen leveranciers zijnde Zegna Baruffa. We werken al enkele jaren met hun garen en kunnen enkel constateren dat hun kwaliteit echt bij de top hoort. Omdat elke man die bij ons passeert op zijn manier laat weten dat hij moeilijk juiste maten vindt in het reguliere retail landschap, blijven we 100% inzetten op maatwerk. Ook hier zijn de juiste afmetingen en accenten belangrijk en maakt dit het grote verschil, naast de kwaliteit van het garen zelf.

HQ Zegna Baruffa in Vigliano Biellese Italië

Maintenance

Knitwear of breiwerk zoals bij ons genoemd is dan ook iets anders en vaak delicater aangezien het wordt gebreid, wat een volledig ander procedé is dan bij wollen voor pakken of katoenen voor hemden. Vaak denken mensen dat dure stukken per definitie langer zullen meegaan, maar dat is helaas niet waar. Hoe verfijnder de wol, katoen of garen voor onze knitwear, hoe delicater en voorzichtiger je er mee moet omspringen. Schuren is vaak de boosdoener, dus probeer dit te vermijden, zeker bij heel fijne Merino wollen of cashmere varianten. De gekozen garen voor deze specifieke cardigans is vrij zwaar, dus minder delicaat. Dit wil niet zeggen dat u deze zomaar in de wasmand moet achterlaten. Handwas blijft aangeraden - ondertussen vaak een goed programma op de wasmachine zelf - is belangrijk. Ook niet laten hangen om te drogen en al zeker niet bij zwaardere kwaliteiten mogelijks nog belangrijk om de vorm zo goed mogelijk te behouden. Daarnaast heeft breiwerk algemeen de neiging om te beginnen ‘pillen’. Dit is zeker niet een teken van slechte kwaliteit, in tegenstelling. Knitwear welke dat niet doet is vaak op voorhand al behandeld met chemische producten, wat zeker een effect heeft op de kwaliteit en verfijning van de wol. Opnieuw spreken we hier over één van de stoerste en dikste garen en kunnen deze wel tegen een stootje.


Previous
Previous

N° 51 - La grande bellezza

Next
Next

N° 49 - Shirt stuff one should know about