N° 47 - Let’s start our 2022 journey in Austria

SCHAAP broek in Leichfried Loden broek - 386€

Omdat ook dit jaar vol avonturen, ontdekkingen en hopelijk opnieuw veel leuke ontmoetingen en momenten zal zitten, leek het ons fijn om de spits af te bijten met één van onze Oostenrijkse favorieten. Naast de heerlijke Oostenrijkse wijnen heeft ook dit land enkele bijzondere stoffen makers waarvan Leichtfried Loden één van de toppers is. Een vierde generatie familiebedrijf dat reeds bestaat sinds 1884 en zich voornamelijk specialiseert in het maken van zwaardere wollen. Gelijkend op flannels maar dan toch weer net iets anders, iets genuanceerder en perfect voor wie houdt van het iets zwaardre doek en een vintage look. Daarnaast zijn het ook echte vrienden van het Merino schaap en maken ze bijzonder mooie stoffen, waar wij dan graag unieke stukken met maken.


De combinatie van jarenlange ervaring, consequent vakmanschap en moderne techniek heeft de Leichtfried-Loden familie in staat gesteld terug te kijken op meer dan 130 jaar geschiedenis van het bedrijf.

Het is ook vandaag nog de ruggengraat van het succes van de onderneming.


Omdat wij bij SCHAAP ook steeds op zoek gaan naar kleinere leveranciers en specialisten en de grote Italiaanse en Engelse huizen al te vaak met de aandacht weglopen, leek het ons een fijn om meteen één van onze Oostenrijkse parels naar voor te schuiven. Er is weliswaar al vele decennia lang wol productie in Oostenrijk, maar ook al te vaak stond hun imago en duurdere producten algemene bekendheid in de weg. Vandaag de dag is dit verschil quasi omgekeerd, aangezien de grote jongens zoveel budget in marketing steken, zij prijs - kwaliteit iets heel bijzonder brengen.

Hun jarenlange expertise en duidelijk toekomst visie voor een volgende generatie zorgt voor stabiliteit, kwaliteit en duidelijkheid. Ze beperken hun productie en doen dan enkel ook waar ze dan steengoed in zijn.

Wij kozen uit hun collectie een wol van 350gr verkrijgbaar in 16 prachtige kleuren, gaande van klassieke grijstinten tot intens baksteen of karamel bruin. Net iets dieper van kleur dan de klassiekere flannels die er best met te vergelijken zijn. Ideaal voor broeken met een iets bredere voet, wat gelukkig weer helemaal op terugweg is na de skinny jaren.

Naast broeken zijn deze uiterst geschikt voor Safari of Teba jasjes en voor de durvers kan dit zal een a typisch kostuum worden, waarbij beide stukken ook perfect apart te dragen zijn.


Op hun transparante website staat een kort film over de familie, hun waarden en ‘the mill’. Altijd mooi om te zien voor wie geen idee heeft hoeveel tijd, vakmanschap, ervaring en nuances er nodig zijn om een kwalitatieve stof als deze te vervaardigen. Als familie met het oog op een betere toekomst, zijn ze dan ook intens bezig met enerzijds het welzijn van de leveranciers, zijnde de Merino schapen. Daarnaast besteden ze eveneens veel aandacht aan het ecologische aspect van hun nijverheid.

In 1965 werden zij als één van de eersten partner met het Woolmark trademark dat in het leven werd geroepen als kwaliteitslabel voor de wol industrie. Hun 100ste verjaardag vierden ze met een samenwerking met de bekende Oostenrijkse designer Helmut Lang en staat er een 5e generatie klaar om het merk en expertise verder te zetten in de komende decennia.

Kom gerust zelf eens langs op afspraak in onze showrooms te Gent of Antwerpen, om hun bijzondere collectie zelf te ontdekken.

Velen gingen u stijlvol voor en velen zullen dat hopelijk blijven doen!

Bis bald,

Grüße

Koen & Ruben


 
Previous
Previous

N° 48 - Dear Designer - trends 2022

Next
Next

N° 46 - Personal Style