N° 21 - Les amis du mouton: Mr. Aristide Bandora

SCHAAP-Aristide-Bandora-portret.png
 

Mr. Aristide Bandora

SCHAAP-line.png
 
 

Ik herinner me nog perfect het moment waarop ik Aristide voor de eerste kaar zag en dacht : “ Interessant, die natuurlijke swag”, die weinigen hem nadoen. Swag klinkt ondertussen te puberaal, en er is een lange en fijne weg afgelegd.

Het moet ongeveer 10 jaar geleden geweest zijn. Na onze eerste korte babbel te ontdekken dat hij en plus ook nog super charmant was. Niet veel later werden collega’s en groeide er ook een mooie vriendschap uit. Tot op heden blijven we mekaar zien en blijf ik steeds verrast door zijn eigenzinnige stijl, vele talenten, visie en groot hart, alsook zijn antwoorden in zijn “LAM” portret.

 

 LES AMIS DU MOUTON  

Mei 2021: Mr. Aristide Bandora


 
SCHAAP-AristideBandora-portret-trenchcoat-corduroy.jpg
SCHAAP-Aristide-childhood-friends.jpg
 

Officiële naam + naam gebruikt door je vrienden. Kan je kort beschrijven waarmee je de dagen op dit moment vult?

Aristide Bandora aka Ari bestuurder ABSTRKT EVENTS , Bestuurder Gents Kunstenoverleg, Freelance

Marketing en Cultuur Consulent.

Hoe en waar vond je leven plaats toen je 8 jaar oud was?

Wij wonen sinds ons aankomst in 1990 in Gent. Mijn vader doctoreerde toen aan de Universiteit van Gent en mijn moeder werkte aan de communicatie dienst van de FNAC in Brussel.

Wij waren toen met 4, later met 5. Mijn vader, moeder en broer een jaar later werd de jongste geboren,Wendy.

Ik was een enorm gelukkig kind met enorm veel vrienden en speelden toen de hele dag door.


“We blame society, but we are society”


SCHAAP-Aristide-younster.jpg
 
SCHAAP-aristide-koen-party.JPG
 
SCHAAP-ABSTRKT-Gent.png
 
SCHAAP-Aristide-Bandora-Jean-Michel-Basquiat-art.JPG
 
 

Welke 3 termen hebben je leraren voor je gebruikt in het 3e middelbaar? 

“De verstrooide professor” was een naam die me gegeven werd.

Ik leerde enorm makkelijk maar verloor tegelijkertijd heel snel interesse in dingen.Er werd toen gedacht dat ik me moeilijk kon concentreren maar later bleek dat het soms te traag ging voor me. 

“De filosoof” ik was een jonge man die nooit argumenten verlegen was. 

“De moraalridder” “We blame society, but we are society”.

Uit mijn opvoeding kreeg ik een belangrijk set waarden en normen mee die vaak botste met mijn puberende vrienden.

Wat betekende cultuur in je gezin en werd het gestimuleerd door je ouders?

Cultuur enorm belangrijk in onze familie. Zowel kunst als cultuur waren belangrijk. Van de muziek dat ik luisterde als puber naar de gedichten die ik schreef.

Er werd in ons gezin een mooi evenwicht gemaakt tussen het inheems cultuur en de Afrikaanse Cultuur dat ze ons graag wouden bijbrengen. Menig musea bezoeken, boeken, gedichten, liedjes en schilderijen lieten me de waarde inzien van creatie en het verbindende factor hiervan.

Ik kom van een heel warm gezin die zelfontplooiing enorm belangrijk vindt.

Als je jouw verschillende belangrijke stijlperiodes tussen 16 jaar en nu kort moest beschrijven, welke springen er uit? 

URBAN: Bij de Urban dresscode wordt sportieve kleding gecombineerd met stoere elementen. Denk hierbij aan comfortabele en draagbare kleding, zoals baggy broeken, bomberjacks en oversized t-shirts.

SMART CASUAL: Als organisator van feesten is het soms handig om van het werk naar een feest te kunnen gaan. Een oplossing hiervoor is een casual outfit met een netter randje. 

MODERN SUITS: Met mijn verleden bij Café Costume ontwikkelde ik een aparte stijl wat pakken betreft.

Géén klassieke blauwe pakken in mijn kleerkast maar signature pieces. Een mix van heritage stukken gemaakt van stoffen met een verhaal in een hedendaagse snit dat bij me past. Tweeds, flannels, open weaves,… kortom matte stoffen noem maar op. Ik geniet zelf van stoffen met een zwaarder gewicht (boven de 300GR/M), deze vallen mooier. 

Ik combineer heel graag en bekijk heel graag de mogelijkheden met andere stukken.

Welke muziek had een impact op je attitude en stijl?

Nog steeds een voorliefde voor HIPHOP Rap, Soul muziek, Techno & House.

Welke is de eerste film/acteur die je het meest visueel heeft beïnvloed?

Grote fan van Jean-Michel Basquiat. Maar bij de vraag van een rolmodel sta ik achter Barack Obama. 

Hij sprak een heel generatie aan om te excelleren in hun vak. Ik herinner zijn inhuldiging speech als een fantastisch moment.

Op welke prestatie bent je tot nu toe het meest trots?

Als jonge organisatie won ABSTRKT 2 prijzen bij de REDBULL ELEKTROPEDIA awards.

Beste Nieuwkomer, en 2e plaats de categorie Grote events in België. (2014).

Is kleding iets waar je regelmatig aan denkt en hoe zou je jouw uiterlijk vandaag de dag omschrijven?

Kledij en stijl is enorm belangrijk! Ik denk daar geregeld aan. Ik stem ook echt mijn kledij af aan de opdracht van de dag. Mensen kopen van mensen en het is belangrijk dat je met de juiste uitstraling voor de dag komt.


SCHAAP-Aristide-Olive-green-corduroy-GQ
 
IMG_5329.jpg
 
SCHAAP-ART-COMES-FIRST-LAM
 
SCHAAP-Libeco-linnen-hemd-summer
 

Wat is het stuk dat je hebt verloren of kapot hebt gedragen dat je mist?

Bij een inbraak in 2015 raakte ik een 8 tal pakken kwijt en heel wat collector schoenen.Het waren stuk voor stuk unieke stukken , bordeaux, groen, beige, mijn eerste 3 delig pak,…

Als tijd en geld geen probleem zijn, wat zou je dan nog willen toevoegen aan jouw garderobe?

Een olijf groen corduroy pak.

Hoe belangrijk is je uiterlijk voor de perceptie van jouw persoonlijkheid en algemene uitstraling?

Ik heb nu het voordeel dat ik gevorderd ben in eigenzinnig zijn.

“If you like it wear it”- principe zit enorm in mijn gebakken. Ik heb dan ook geen probleem om speciale combinaties te brengen. Kortom flamboyant maar niet té! Het moet draagbaar blijven en een duurzaam verhaal hebben in mijn kleerkast.

Hoe vond je de SCHAAP-ervaring ?

Ondertussen ken ik Koen al 9jaar. Eerst als collega en nu als klant.

Ik bijzonder tevreden van mijn aankoop en van jullie professionaliteit. Zowel bij de begeleiding als afhandeling. Het persoonlijk aspect wint tegenwoordig aan belang bij mijn aankopen. De juiste partner met een korte keten en een duurzaam verhaal.

Denk je dat het uiterlijk en de kleding van invloed zijn op de manier waarop je door de mensen om je heen wordt waargenomen en beoordeeld?

Zeker! Ik ben overtuigd dat een goede kledij een bepaald respect afdwingt bij mensen.

Mensen zullen sneller geneigd zijn om naar je te luisteren. Mensen kopen van mensen, en ben overtuigd dat kledij hier een factor in speelt.

Vind je het verhaal/transparantie achter de kleding die je koopt belangrijk ?

Ik vind dit zeker belangrijk maar kwaliteit en ecologie vind ik evenzeer belangrijk!

Wat is je favoriete item op dit moment en waarom? Wat was jouw grootste miskoop?

Momenteel is mijn lievelingsstuk een 3-delig donegale pak van Holland & Sherry (goudbruin).

Grootste miskoop was mijn eerste niet op maat gemaakt kostuum bij het afstuderen. Een driedelig misbaksel. Ik zag er niet uit. Broek was te lang en zat niet lekker. Er zijn ook alleen foto’s van mij in een hemd en geklede broek. 

Waar haal je jouw inspiratie en welke stijliconen/merken volg je?

The sartorialist is een blog die ik graag volg maar ook namen als the rake, de britse GQ-magazine, Guerreisms.com, Art Comes First, en heel wat dandy mannen op instagram.

Ik ben ook enorm fan van Idriss Elba. Kleed ook heel goed in pakken.

Maar ik hou enorm fan een geklede appeal met wat eigenwijze toetsen. Altijd wel een beetje een rebel geweest. 

Je vertrekt morgen voor een maand naar jouw favoriete bestemming. Welke is het en welke stukken uit je garderobe neem je zeker mee? 

Ik heb er zo veel….

Maar ik hou van linnen. Zowel linnen pakken als hemden zijn een zaligheid om te dragen. Ik hou van tropisch weer! No surpise there!

Ik neem mijn 3 delig linnen pak mee met een assortiment gekleurde shorts. In mijn Café Costume jaren experimenteerde ik ook al met een beige pak waarvan ik zowel een lange broek van heb laten maken. Men kapsel sta het niet meer toe maar ik hou van mijn Panama hoed. Perfecte accessoires voor dergelijke goodlife belevenissen.

Aja schoenen zijn uiteraard belangrijk! Gewoven loafers, geklede sandalen toffe luchtige sneakers mogen ook niet ontbreken.



CD8CF41A-1086-435F-BA61-BB65003B2F7C.JPG
 
SCHAAP-Aristide-Koen-Lesamisdumouton-2014.jpeg
 

Wat betekent luxe vandaag voor jou en is dit veranderd sinds 10 jaar geleden?

Luxe is het kunnen personaliseren van kledij. We leven in een consumptiemaatschappij. Op elke straathoek nodigen affiches ons uit om nieuwe producten te kopen, winkelcentra en warenhuizen profileren zich als ware kooptempels, elk seizoen probeert de nieuwe mode ons de kledingboetieks in te lokken, en technische ontwikkelingen maken dat zelfs de meest vooruitstrevende apparaten binnen enkele jaren toe zijn aan vervanging.

Luxe is voor mij om dit te doorbreken en te investeren in stuks die je passen als persoon en die trends en seizoenen overstijgen. 

Wat zou jouw advies vandaag de dag zijn voor een jong iemand die wil beginnen aan zijn “sartoriaal” avontuur? Wat is je zelf het meest bijgebleven van je actieve periode in de tailoring business? 

Wow goeie vraag: 

FIT: Als je kleding niet goed past, is het erg moeilijk vinden om je stijlvol te kleden. Velen van ons weten niet zeker hoe ze goed passende kleding moeten kiezen en online kopen biedt niet altijd hulp. Winkelen in tailoring-zaken garandeert je deskundig en onpartijdig advies.

HEMD : Ken de maat van uw overhemdkraag en vraag om een ​​meting als u dat niet doet. Een te grote halsband ziet er verkeerd uit en te klein is ongemak. Niks is erger dan een goed zittend kostuum/blazer te combineren met een slecht zittend hemd. 

ACCESSOIRES : Maak je goed passende kleding compleet met kleine details die je smaak en stijl laten zien.Accessoires zijn een fantastische manier om een pak te doen opleven. Denk aan een kleurrijke zijden stropdas met een pochet, een vintage horloge, een mooie aktetas, manchetknoppen, sokken. 

Vind jij ons een waardevolle partner in de zoektocht naar een complete garderobe? Vertel je dit soms tegen vrienden/collega's? 

Ik vind SCHAAP TAILORS een waardevolle partner in de zoektocht naar de juiste signature-stukken. De beste reclame zijn de complimenten die ik ontvang bij het dragen van mijn jas. Ik krijg ook geregeld de vraag waar ik die heb gekocht. 

 

 
Schermafbeelding 2021-04-19 om 16.40.59.png
 
 

Welke restaurants ga je meteen bezoeken als het terug mag?

COMMOTIE in Gent.

Jouw meest gespeelde Spotify song/album:

 SIGN O’ the Times- Prince.

Wijn ontdekkingen tijdens de lockdown: 

Een bijzonder bizar jaar vol vreemde twisten. Ik geniet vooral meer van mijn huis en vooral het thuis zijn. Als event organisator was ik veelal weg en ik ben bijzonder blij dat ik in een bruisende buurt leef met warme buren die ik beter heb leren kennen.


Previous
Previous

N° 22 - De “casual” Roaring 20’s

Next
Next

N° 20 - In de naam van de vader en de zoon en de heilige geest en zijn sokken, amen.