N° 77 - How to wear it : Part II - Movado - Always in Motion

„How to wear it“, is net zoals onze andere SCHAAP content eerder atypisch maar minstens even inspirerend. Opnieuw werpen we graag een andere blik op de wereld van klassieke herenmode. Deze keer vertrekkende van uit enkele persoonlijke en iconische vintage horloges.

Omdat wij gelukkig niet de enigen zijn die bijzonder graag passie en kennis delen, is deze een eerste samenwerking met één van onze langste bevriende relaties Mr Jean Christophe Hoste. Voor wie hem niet kent kunnen we zijn LAM portret ten stelligste aanraden, of zijn eigen wheelchair gentleman blog volgen. Naast een modern gentleman pur sang heeft hij ook een grote liefde en kennis voor en van vintage horloges.

Net omdat er naast maatpakken zoveel generieke verzadiging is in het luxe horloge segment, leek het ons toch de moeite om deze maandelijkse blog in het leven te roepen. We laten u graag zelf oordelen en voor wie graag nog iets dieper duikt of hulp kan gebruiken in het vinden van zijn eigenste exemplaar kan u JC altijd contacteren.

Wij zorgen dan ook met veel plezier voor een bijpassende outfit of twee.

Movado Automatic met een Tiffany wijzerplaat


Intro : Good sleepers are keepers

Er is niet één manier om kledij of horloges te dragen maar het doel en de historiek van een horloge kennen, maakt het wel makkelijker en fijner om met dat extra oog voor detail iets toe te voegen aan je outfit. Hoe maak je combinaties tussen horloges en outfits die elkaar versterken en een knipoog zijn naar de geschiedenis van beiden? Dat is een heel persoonlijke keuze maar een geïnformeerde keuze is zo veel leuker al is het in eerste instantie gewoon voor jezelf.

Voor deze nieuwe reeks vertrek ik vanuit mijn eigen collectie. In de eerste how to wear it I hebben we het gehad over de Omega Seamaster 30. Omega, een merk met wereldwijde bekendheid en uitstraling. Voor deze tweede episode wil ik met jullie graag een andere kant van vintage horloges exploreren: een merk dat niet meer bestaat maar wel gemaakt is door top ambachtslieden.

Ik wil jullie graag kennis laten maken met Movado (Esperanto voor altijd in beweging), een merk dat tussen 1905 en 1969 bij de beste horlogemakers van de wereld hoorde en gedragen werden door koningen (Boris III van Bulgarije), wereldvermaarde wetenschappers (Auguste Piccard) en dito politici (Winston Churchill)


The history

In 1876 verhuist de familie Ditesheim naar La-Chaux-de-Fonds in Zwitserland, om te ontkomen aan de Frans-Pruisische oorlog en ze stichten een horlogebedrijf. In de beginjaren focussen ze op het maken van het binnenwerk voor mechanische horloges en zakhorloges. De technische innovaties die het merk weet te produceren zijn indrukwekkend: de curviplan (1912-1917) een gebogen uurwerk dat beter rond je pols past en een chronograaf M90 of M95 (jaren 40). Beiden zijn bijzonder gegeerd bij verzamelaars. 

Gedurende het grootste deel van de 20e eeuw bestond de Zwitserse horloge-industrie voornamelijk uit honderden verschillende fabrikanten van onderdelen die gespecialiseerd waren in het vervaardigen van kasten, wijzerplaten of uurwerken - ébauches - die ze vervolgens aan verschillende merken zouden leveren. De technische innovaties in mechanische kalibers maakte Movado een bijzondere partij voor samenwerkingen. Zo maakten de grote ambachtslieden in de horlogerie  zoals François Borgel zijn horlogekasten, en de gebroeders Gay hun metalen horlogebanden voor Movado.  Diezelfde namen werken ook samen met grote horlogemerken zoals: Philippe Patek, Cartier en luxe juweliers Tiffany’s. Movado zelf leverde op zijn beurt mechanische kalibers aan diezelfde merken, maar maakte ook zelf horloges met dezelfde toplui uit hun vak.

Movado Automatic Tiffany & Co

Na jaren zoeken had ik het geluk om een Movado Automatic met een Tiffany wijzerplaat, Borgel kast en originele metalen polsband van de gebroeders Gay te vinden. Dit horloge bestaat in verschillende versies maar deze is in metaal die zijn het meest zeldzaam. Er zijn dus quasi identieke Movado’s en Philippe Pateks in de jaren 1940. Velen zijn Movado en de ambachtslieden vergeten terwijl Philippe Patek is doorgegroeid tot het icoon dat we vandaag kennen in de horlogewereld. 


Timing

Ik verkies om dit horloge te dragen met een kostuum om het de eerbied te geven die het verdiend. Om het ambacht te eren dat ermee gepaard gaat kies ik voor een bruine glencheck van Abraham Moon. De naam glencheck is afgeleid van Glenurquhart in Schotland, waar de in Nieuw-Zeeland geboren gravin van Seafield, Nina Caroline Ogilvie-Grant, in het begin van de 19e eeuw het ontwerp voor ons liet ontwikkelen voor haar jachtopzieners outfits. Het patroon werd pas echt populair toen Edward VIII, als prins van Wales, het Seafield-landgoed bezocht om te jagen en een voorliefde kreeg voor het ontwerp, waarbij hij wat stof voor zichzelf liet maken in bruin en crème - vandaar de andere naam, de Prince of Wales-ruit. Wat deze bruine glencheck stof van Abraham Moon daarbij nog zo bijzonder maakt is de combinatie van wol en linnen en de okergele accenten die helemaal passen bij de wijzerplaat van mijn Movado.

Ik heb persoonlijk een grote voorkeur voor geklede horloges omdat ik die het meest kan dragen. Bovendien hou ik van horloges die discreet zijn en toch heel bijzonder, omwille van hun geschiedenis,de technische innovatie en het ambacht dat erin vervat zit. Omwille van de aandacht voor het ambacht en het stealth gehalte van dit kleinood vind ik dit een ideaal SCHAAP-horloge!

Jean Christophe Hoste met zijn Prince of Wales Wol- Linnen SCHAAP - Abraham Moon pak met Movado Automatic bij Rizoom Gent

Make your appointment

Heeft u er alvast enkele prachtige exemplaren in uw bezit, of ben je op zoek naar dat ene stuk, aarzel niet om Mr JC te contacteren.

Voor ons zijn vintage horloges met een historiek en specifieke stijl een perfecte start om er een originele en passende outfit bij te bedenken.

Groeten,

Koen & Ruben & Jean Christophe


Previous
Previous

N° 78 - Modern Iconics : King of the Flannels : FOX Brothers

Next
Next

N° 76 - Good Taste : nature-nurture