N° 78 - Modern Iconics : King of the Flannels : FOX Brothers

Fox Flannel since 1772 - heritage at it’s best


History

Nu de winter voor de deur staat en ook het vijfde seizoen van The Crown is begonnen, het perfecte moment om het nog even te hebben over één van de meest iconische maar ook mooiste flannel & tweed makers : Fox Brothers.

Fox Brothers kwam voort uit de lakenhandel van de familie Were uit Wellington. Hun hoofdkantoor was gevestigd in Trade Court, South Street, Wellington. In 1768 trad de 21-jarige kleinzoon van Thomas Were, Thomas Fox (1747-1821), toe tot het bedrijf en werd partner in 1772 en enige eigenaar in 1796. Hij introduceerde het FOX-merk en veranderde de naam van het bedrijf (Fox Brothers vanaf 1826).

Thomas en zijn vrouw Sarah Smith, gebouwd in 1807, woonden toen in, Tone Dale House, Wellington - het huis wordt vijf generaties later nog steeds bewoond door Ben Fox. Tijdens de industriële revolutie bracht het bedrijf het sorteren, spinnen, drogen en weven van wol onder één dak. Het bedrijf bezat ooit negen fabrieken, waaronder Tonedale Mills en Tone Works, en had toen maar liefst bijna 5.000 werknemers in dienst. Tijdens de Eerste Wereldoorlog haalde het bedrijf een contract binnen bij het Ministerie van Oorlog om 852 mijl (1.371 km) kaki gekleurde stof te leveren voor militaire bretellen.

Fox Brothers maakt wol, kamgaren, kasjmier en was de oorspronkelijke uitvinder van flanel voor gebruik in kostuums en bezat het handelsmerk voor "flanel" tot in de jaren 1950. Het bedrijf gebruikt weefgetouwen die 50 jaar oud zijn en onderhoudt een patroonarchief dat teruggaat tot de oprichting, naar verluidt "een van de belangrijkste textiel(bedrijfs)archieven op de Britse eilanden".

Fox Brothers heeft stoffen gemaakt voor de pakken van verschillende beroemde mensen, waaronder flanel voor Bob Hope, krijtstreep voor Winston Churchill en Prince of Wales check voor de hertog van Windsor. Hollywood legende Cary Grant werd vaak gefotografeerd terwijl hij Fox Flannel droeg, in een tijd dat van hoofdrolspelers werd verwacht dat zij hun eigen garderobe verzorgden voor de films waarin zij speelden.

Fox Brothers heeft twee Queen's Awards gewonnen. De eerste werd gewonnen in 1966, het jaar waarin de prijsregeling werd opgericht, voor hun exportverkoop. De tweede was in 2006 als erkenning voor hun productie van 's werelds lichtste wol en kasjmier flanel. Het bedrijf bracht voor het herfst/winter seizoen 2007 nieuwe versies uit van een van hun flanellen met het patroon 1782, waarbij volledig Britse wol werd gebruikt.


The future

In juni 2009 kocht investeerder Deborah Meaden, die in Dragons' Den optreedt, een meerderheidsbelang. Meaden groeide op in het gebied en woonde 10 mijl (16 km) van de fabriek, terwijl Meaden's man naar school ging met twee leden van de familie Fox, de oorspronkelijke eigenaren.

Toen algemeen directeur Jack Hudson met pensioen wilde gaan, kochten Douglas Cordeaux en Meaden in november 2009 het bedrijf, waarbij Meaden 80% en Cordeaux 20% voor zijn rekening nam. Cordeaux, voorheen van Pepe Jeans, fungeert tegenwoordig als algemeen directeur. Meaden is niet betrokken bij de dagelijkse leiding van het bedrijf, maar stippelt de bedrijfsstrategie uit. Meaden zal proberen de gevestigde positie van het bedrijf in Japan, Italië en het Verenigd Koninkrijk te consolideren, en tegelijkertijd uit te breiden naar de Amerikaanse markt.

Het bedrijf heeft momenteel vijfentwintig mensen in dienst, een toename sinds Meaden en Cordeaux gezamenlijk eigenaar zijn geworden. In 2011 heeft Fox twee voltijdse leerlingen aangesteld om ervoor te zorgen dat de traditionele vaardigheden worden doorgegeven aan een nieuwe generatie. Een van hen zal zijn leertijd bij Fox afmaken; de tweede leerling zal zijn opleiding verdelen tussen Fox Brothers en Jack Wills.

Het bedrijf levert momenteel aan de ontwerpers Ralph Lauren, Gieves & Hawkes en de kleermakerijen van Savile Row, Huntsman, Dege & Skinner, Anderson & Sheppard en Henry Poole, de officiële stichter van Savile Row, en uiteraard ook aan SCHAAP.

Timing

Wat ons betreft zou elke man met een oog voor stijl, traditie en kwaliteit op zijn minst één Fox stuk in zijn garderobe moeten hebben. Ze zijn wereldbekend om hun flannelen, maar ook hun Tweeds zijn zonder meer de moeite. Naast het zwaardere werk, zijn er ook enkele zomerse collecties met dezelfde grain, heritage en sfeer.

Het Fox aanbod is vrij exclusief en op weinig andere plekken in België te vinden, dus reden te meer om een kijkje te komen nemen.

Zoals steeds zeer welkom op afspraak!

Warme groeten,

Koen & Ruben


Previous
Previous

N° 79 - Looking for something special : Raglan Coats

Next
Next

N° 77 - How to wear it : Part II - Movado - Always in Motion