N° 38 - De geschiedenis van de turtleneck

Bright natural dining room nook with vases plates and fruits on the table.

Iedereen kent ze, sommigen zweren erbij en toch zijn ze niet altijd makkelijk te vinden, laat staan in de juiste maat en diversiteit ; De rolkraag of beter bekend als turtleneck.

Bij SCHAAP zijn we al enkele seizoenen intens aan het werken op knitwear of breigoed op maat en het mag gezegd worden, met succes. Net zoals de complexiteit en het vinden van een goed zittend kostuum, zijn truien geen uitzondering. U heeft het ongetwijfeld ook al ervaren. Niet enkel dit aspect was doorslaggevend om enkele jaren gelden de zoektocht op te vatten voor ons naar een kwalitatieve leverancier, maar meer nog de diversiteit in premium garen, kleuren en afwerking maken ons aanbod bijzonder uniek en aantrekkelijk.

 

“Turtlenecks have been symbols of strength, rebellion, style, and modesty throughout history.”


De coltrui werd voor het eerst bedacht in de Middeleeuwen, toen ridders veel last hadden van schaafwonden door het dragen van maliënkolders. Het materiaal was niet alleen zeer oncomfortabel, maar verhinderde ook dat ze hun hoofd snel konden draaien in de strijd. Zo ontstond een kledingstuk dat de hals en het bovenlichaam kon beschermen tegen ruw en zwaar metaal.

In de17e eeuw veranderden coltruien voor het eerst van een functioneel item in een modieus. Een hoge halsuitsnijding met dramatische ruches, die als elegant en ultravrouwelijk werd beschouwd, werd synoniem met koningin Elizabeth I van Engeland en andere leden van de high society. De grootte en het volume van de ruches waren een indicatie van status.

Dus eerst voornamelijk een stuk dat door mannen werd gedragen, vervolgens kreeg het veel bijval als modieus stuk bij de vrouwen en rond 1860 begonnen Engelse polospelers zich te kleden in coltruien als onderdeel van hun uniform op het veld, en het was hier dat de term "polohals" werd bedacht. Naast de eerste stappen in de sportwereld werd de coltrui in de jaren 1800 en 1900 een praktisch en alledaags kledingstuk voor de arbeidersklasse.

In de jaren 1920 werden de halslijnen zeker verlaagd, maar de Engelse toneelschrijver Noël Coward bleef de coltrui in deze periode met vertrouwen begeeren. Men kan stellen dat deze beslissing alleen al voldoende was om het kledingstuk in dit decennium in de mode te houden; in de jaren 1930 verdween het praktisch van het modeforum en werd het voornamelijk gereserveerd als werkkleding.

Tijdens de jaren 1940 en 1950 werden huidstrakke truien, waaronder coltruien, een rage. Vooral iconen als Jayne Mansfield en Audrey Hepburn droegen bij tot de popularisering van de zwarte coltrui; de scènes van Audrey die door de straten van Parijs flaneerde in een chique gebreid exemplaar en een skinny jeans voor Funny Face blijven tot op de dag van vandaag inspireren.

Het feminisme maakte golven in de jaren 1970, en veel politieke activisten namen de coltrui aan als onderdeel van hun uniform en als feministisch statement. Sterke en opvallende vrouwen zoals Gloria Steinem en Dorothy Pitman-Hughes waren beide voorstanders van deze sartoriale keuze, waarbij ze het traditionele uniform van de werkende man een nieuwe bestemming gaven om duidelijk te maken dat "ook vrouwen kleding konden dragen met nut als kern".

Coltruien waren in de jaren '80 niet erg populair, maar in de jaren '90 kwamen ze weer terug in de mainstream en werden ze vaak gedragen met een spijkerbroek of chino. In deze periode begon Steve Jobs zijn beruchte zwarte coltruien steeds vaker te dragen. In een interview gaf hij toe zo'n 100 exemplaren van de Japanse ontwerper Issey Miyake te bezitten.

Tegenwoordig is de coltrui zowel een onmisbaar kledingstuk als een statement hero piece, miljoenen keren vernieuwd door opkomende ontwerpers en luxe modehuizen. Van strak en geraffineerd tot grof en oversized.

Bij SCHAAP werken we voornamelijk met Italiaanse premium merino wollen kwaliteiten, gaande van ultra licht, medium tot heavy weight. Daarnaast maken we deze ook in zachte katoenen voor wie het iets meer casual wenst en voor wie graag een heel zachte dikkere versie wenst voor de gezellige winter avonden is er de Geelong collectie. Ook voor de meer exclusieve approach hebben we een prachtig aanbod van zowel bijzonder geraffineerde cashmere/zijde garen als een prachtige 100% cashmere versie. Uiteraard steeds in veel diverse kleuren te verkrijgen en eindelijk ook met de correcte mouwlengte :-)

Ontdek ons aanbod hier en maak een afspraak indien u ze graag zelf even ziet en voelt.

Elegante groeten,

Koen & Ruben


SCHAAP turtleneck merino burgundy

 
Previous
Previous

N° 39 - Expert aan het woord: Bespoke brillen bij Lunetier Ludovic

Next
Next

N° 37 - SCHAAP shirts - Albini and Thomas Mason