N° 45 - Modern Iconics

A personal favorite : White Japanese denim by Kuroki & Mes Chaussettes Rouges socks


Omdat de cadeau periode in aantocht is, alsook het einde van opnieuw een bijzonder jaar, leek het ons fijn onze 2021 selectie van Modern Iconics door onze ogen voor te stellen. Er zijn reeds vele lijstjes te vinden van menswear iconic's, stukken die de tand des tijds overleven en elke man in zijn kast zou moeten hebben. Wanneer mensen enkel kopiëren van mekaar, vervallen deze vaak in dezelfde, ondertussen saaie, clichés.

Dus geen blauwe blazers, geen khaki chino’s of katoenen trench coats. Wel, en in willekeurige volgorde, een lijstje van hoe wij moderne klassiekers zien, maar die uiteraard naar ieders wens kunnen aanpassen.

Zie het als een leidraad, inspiratie of ontdekking en weet dat wij er u bijzonder in bijstaan om deze uit te werken zoals het hoort.


N°1 : The Corduroy Suit


2 delig oranje - baksteen rood Corduroy Kostuum - vanaf 1150€

Corduroy Suit

Over corduroys of hier soms beter gekend als rib fluweel, hebben we het geregeld. Meestal enkel te zien in broeken en dan voornamelijk in aardse tinten, om het bompa- of scouts jongens cliché op peil te houden. Wij houden van Corduroy’s, net omdat ze in zoveel bijzondere tinten te verkrijgen zijn, ze sterk doch soepel zijn en wanneer modern gesneden in broek maar zeker ook in pak, veel origineler zijn en blijven dan wat er vandaag in het confectie pakken landschap wordt aangeboden. Zie het zo, nu de kledij regels alle kanten opgaan, kan u gerust ook eens kiezen voor iets anders en geloof ons, het zal zijn effect niet missen.


N°2 : The American Oxford button Down Shirt


Pink striped American Oxford button down shirt - Thomas Mason - vanaf 189€

American Oxford shirt

Sommige klassiekers zijn zo goed dat ook wij ze niet kunnen negeren en het American Oxford hemd hoort daar zonder meer bij. Met een knipoog naar de Ivy league stijl, werd dit sinds de jaren ‘50 op diverse Amerikaanse universiteiten een must have look. Velen kennen de klassieke oxford hemden, die iets grover en dikker zijn dan een doorsnee twill of poplin stof. De American Oxford heeft dat extra tikkeltje stugheid en is daarom ook zo een plezier om te dragen. We slaagden er alvast in om menige klant er eentje te laten maken en met grote vreugde werden de meesten zelf grote fans. Het aanbod in kleuren is eerder beperkt, maar daardoor ook altijd sterk en divers in gebruik. In principe altijd met een button down kraag, het kan uiteraard ook zonder, maar sommige zaken verander je ook beter niet.


N°3 : The Harris Tweed Jacket


Unconstructed Harris Tweed Blazer - vanaf 950€

Harris Tweed Unconstructed Blazer

Voor wie ons al even volgt weet dat Harris Tweeds een speciale plekje hebben in ons SCHAAP hart. Er valt zoveel over te zeggen en dat blijven we dan ook doen. Weinig andere stoffen hebben zo een heritage en uitgesproken look & feel. Voor wie ooit al voet zette op de Hebriden en de isle of Harris, begrijpt maar al te goed hoe perfect deze de lokale fauna en flora vertolken en wat ze betekenen voor de lokale cultuur. In tegenstelling tot veel hedendaagse kledij zijn deze nog puur, karaktervol en door hun vettigheid bijzonder goed voor regenachtige herfst- en winter dagen. Wat weinig mensen weten, is dat deze aan de basis niet echt warm zijn, maar vooraal een natuurlijke beschermlaag bieden voor de drager. Daarom zijn ze niet specifieke winter stukken, maar kunnen ze met veel klasse het ganse jaar door worden gedragen, of zelf als pick-nick dekentje dienen tijdens de zomer maanden, voor de stijlvolle romantische zielen onder ons. Onze voorkeur gaat uit naar de unconstructed versie, waardoor de stof zich nog meer kan zetten naar de drager doorheen de jaren. Ook qua kleuren pallet zijn deze bijzonder en opnieuw een echte en unieke aanvulling op elke man zijn garderobe. Ook voor car of trenchcoat coats de ideale partner voor wie eens iets anders wenst.


N°4 : The Cashmere Turtleneck


Mos groene 100% Cashmere Turtleneck - vanaf 400€

Cashmere Turtleneck

Ook turtlenecks zouden deel moeten uitmaken van ieders garderobe, desondanks zijn ze niet makkelijk te vinden. Laat staan op maat en met de mogelijkheid om te genieten van één van de allerfijnste, zachtste en meest luxueuze natuurlijke vezels op aarde : Cashmere. Weet dat je “goedkope” cashmere beter laat liggen. Mogelijks heeft u het zelf al ondervonden. Wij werken met één van Italië’s beste en meest gewaardeerde cashmere garen leveranciers en deze zijn beschikbaar in 12 bijzondere kleuren. Uiteraard kan u ook kiezen voor een klassiekere V neck, maar eenmaal u deze zelf voelt, begrijpt u meteen hoe zalig dat gevoel aan de hals wel niet is.


N°5 : The pleated linnen Trouser


Single pleated linnen trouser - vanaf 280€

The pleated linnen Trouser

Een modern gesneden linnen broek met 1 bandplooi en omslag. Linnen wordt doorgaans meest met de zomer, lichte kleuren en veel te vaak oversized geassocieerd. Dat het eerder een lente-, zomer stofje is gaan we niet ontkennen, maar dat ze moeten lijken op een postzak willen we graag veranderen. Linnen is doorgaans ook iets stugger en heeft geen stretch, daarom is het wel belangrijk om er geen skinny versie van te maken, maar in elegantie, stijl opnieuw een must.


N°6 : The Car Coat


Car Coat - Loro Piana Storm System - vanaf 1150€

The Car Coat

Recent kregen deze nog extra aandacht tijdens onze kersverse FW21 shoot te zien op onze inspiratie pagina. Rond de geschiedenis van de car coat schreven we enige tijd geleden al iets. Met de nieuwe innovatieve ontwikkeling van Loro Piana Storm system stoffen en een extra door ontwikkeling van de jas zelf, mogen we nu wel zeggen dat deze wel eens de nieuwe klassieker zou kunnen zijn voor elke man. Divers en het hele jaar door draagbaar door de uitneembare Thermo voering. Wind en regen bestendig door de innovatieve en ruime aanbod van speciale stoffen, waaronder zelf cashmere. Daardoor ook de ideale partner doorheen het ganse jaar en elk seizoen. Door zijn eerder sobere stijl perfect te combineren met zowel een klassiek kostuum als met een casual denim look. Stijlvol technisch op zijn best.


N°7 : The Smoking Jacket


Smaragd dark green Velvet Smoking Jacket - vanaf 950€

The Smoking Jacket

Vaak worden smokings en Black Tie of Tuxedo’s nog door mekaar gehaald maar nog veel minder zien we ze onder ons. Smoking jackets zijn in principe altijd uit een glanzende velvet en soms ook zijde. Black Tie of Tuxedo (welke de Amerikaanse benaming is) is een 2 delig zwart of donker blauw pak in een wol/mohair stof met zwarte zijde accenten op de rever, zakjes en een galon band op de broek. Deze laatste wordt gedragen op formele avonden en steeds met de dresscode Black Tie. Maar eigenlijk ging het dus over het smoking jasje. Er is veel geschiedenis rond en door zijn lange katoenen haren werd deze oorspronkelijk binnenskamers gedragen om zo de kledij onder het jasje van de rookgeur te beschermen. Volgens ons blijft dit één van de meest eigenzinnige stukken, maar kan deze vandaag perfect gecombineerd worden met tal van opties. Als je zag hoeveel reactie er kwam op de roze versie waar Daniel Craig mee verscheen op de rode loper, dan weet je dat er opties zijn. Uiteraard altijd met een zeker David Lynch gehalte, waarbij een mooie bar, fijn gezelschap en enkele lekkere cocktails altijd op hun plaats zijn. Shine bright like a diamond.


N°8 : The Gun Club Jacket


Full Canvas Gunclub jacket - Scabal 100%wol - vanaf 1200€

The Gun Club

Gun Club jackets, ook hier veel geschiedenis. Aangezien er vandaag zo weinig aandacht wordt geschonken aan de historiek en het gebruik van specifieke stoffen en dresscodes, misschien wel het moment om “oude” klassiekers nieuw leven in te blazen. Gun club stoffen kenmerken zich doorgaans door hun kleine vierkante weving vaak in minimum 3 of meer kleuren, zodat er een keurrijk geruit patroon zichtbaar wordt. Waarom wij deze zo mooi vinden is omdat je ze enerzijds bijna niet meer ziet, ze wanneer goed gesneden een heel moderne en gesofisticeerde look kunnen hebben, en ze toch ook dat iconische beeld blijven behouden. Voor jasjes zijn de stoffen zoals bovenstaande vaak iets explicieter, maar er bestaan er ook voor pakken. Naast de super zachte worsted wollen, zijn ze ook nog steeds in grovere tweed versies te verkrijgen. Omdat het niet altijd een wandeling in het bos moet zijn, gaat onze voorkeur uit naar de zachte varianten. As cool as it get’s


N°9 : The “pimped” Safari Jacket


Camouflage Cotton Safari Jacket - vanaf 640€

The “pimped” Safari Jacket

Ook geen verrassing voor wie ons kent of er al eentje liet maken, maar de mogelijkheden zijn voor deze quasi onbeperkt. Beloofd dat we ooit eens een extra inspiratie pagina toevoegen enkel gewijd aan de vele bijzonder Safari en Teba jasjes die we maakten. Van ruige tweed, tot verfijnd wol/cashmere stoffen, Black Watch Tartans, wol/linnen varianten en uiteraard ook katoenen. Bij SCHAAP maken we al graag eens iets anders, bedachtzamer en zeer persoonlijk. Camouflage was enkele jaren geleden nog bijzonder hot, helaas vaak niet meteen op de meest stijlvolle manier. Daarom kozen we voor dit beeld. Safari of Teba jackets zijn divers, makkelijk draagbaar voor elke man,en veel minder corporate dan een pak en bij ons met of zonder heel veel opties. Mocht u er zich niet veel van kunnen voorstellen dan verwijzen we u voorlopig graag door naar onze Casual Tailored - Safari pagina. Maar beloofd, er volgt zeker meer en mogelijks kunnen we er een bijzonder stuk voor u aan toevoegen.


N°10 : The Japanese denim


White Japanese Kuroki denim - vanaf 380€

The Japanese Denim

Last but not least voor deze Blog : Japanse Denim. Ook hier opnieuw één van onze stokpaardjes en mocht dit nieuws zijn, dan wordt het tijd om ons iets meer te volgen op social media. Denim op maat is iets waar wij bijzonder veel kennis en mogelijkheden in hebben. Japanse denim op maat is een geheel ander paar mouwen. U begrijpt het wel, opnieuw de bad boy onder de jeans stoffen. Mocht u niet weten waarom Japanse denims zo bijzonder is, dan is de eerste aflevering van de reeks Social Fabric een aanrader. Om zeer persoonlijke redenen, kon ik niet anders dan de witte versie voor te stellen. Een kleur waar veel mannen nog huiverachtig tegenover staan. Onbegrijpelijk in onze ogen, wanneer je merkt als je er zelf eentje hebt, hoe fijn, makkelijk te combineren en stijlvol deze is. Altijd een vleugje dandy, altijd een vleugje iconisch, altijd net iets meer… Probeer het zelf eens, maar wees voorzichtig voor bemoste bankjes.


Et Voilà,

Opnieuw veel stof tot nadenken, een mogelijks een aanzet om in uw eigenste garderobe te duiken en Marie Condo gewijs uw werk te doen. U kan ons altijd bellen mocht u daar hulp bij wensen en nog meer met welke Moderne klassiekers we ook uw garderobe zouden kunnen verrijken.

Bent u nog op zoek naar meer, bezoek dan ook even onze inspiratie pagina.

Zoals u weet maken we elk stuk op maat, dus voor onder de kerstboom zal het niet meer lukken.Wil u toch ook graag iemand verrassen met onze mooie SCHAAP cadeaubonnen, stuur ons dan een mailtje en wij doen de rest.

Geniet er van, dress sense

Koen & Ruben

Previous
Previous

N° 46 - Personal Style

Next
Next

N° 44 - Be Inspired : Gentlemen’s Terroir FW21