N° 23 - "What you see in the mirror, is not what people see when they look at you."

Bright natural dining room nook with vases plates and fruits on the table.
 

"What you see in the mirror, is not what people see when they look at you." is één zinnetje dat mijn extra aandacht trok, wanneer ik het You tube filmpje bekeek van Hugo Jacomet over 2 van de meest verkeerd gebruikte termen in de wereld van "sartorialisten". Een goede vriend stuurde me dit recent nog even door omdat het voor hem, alsook voor mij en mogelijks vele anderen duidelijkheid schept over de originele betekenis van de woorden Sprezzatura & Dandy. Over beide begrippen kan ik momenteel weinig toevoegen omdat Mr Jacomet dit met flair weet te duiden en mijn vriend JC er ook iets interssant over schreef op zijn BLOG. Maar dat ene zinnetje bleef wel meer hangen.


Ook omdat ik geregeld eens in de spiegel kijk naar mijn look, anderzijds omdat ik er vaak weinig of geen aandacht aan besteed hoe het publieke beeld me bestempeld. Niet uit arrogantie, maar omdat ik me ondertussen zelfzeker genoeg voel om te blijven experimenteren, zoeken en combineren. De kwaliteit en diversiteit van mijn eigen garderobe laat dit na vele jaren van tailoring ook makkelijk toe. In essentie gaat dit niet over de omvang van iemands garderobe, maar het idee dat hoe we er uitzien, naast de klassieke first impression, ook effectief door velen op hun manier kan worden gepercipieerd.


Je hebt kijken en je hebt kijken kijken.

Zoals Mr Haroon zo poëtisch ten berde bracht in het educatieve programma ‘Temtation Island’, denk ik dat hij gelijk heeft. Mogelijks op een andere manier dan zijn visie, maar mijn bedenkingen gaan als volgt.

Wat als we om te beginnen te vast geroest zijn aan dat “first impression” idee?

Mij is het alleszins al vaak voorgekomen dat ik pas na enige vorm van communicatie met iemand nieuw mijn eerste indruk moet bijstellen. Het zou flauw zijn van mijn kant om te proberen ondermijnen dat hoe iemand er uitziet, geen groot belang heeft. Ik kijk dan ook sneller en op een andere manier naar de mannen weliswaar met een professioneel oog. Wat ik daar voornamelijk uit heb geleerd is dat vooral die mannen er in slagen om zo weinig van hun zelf uit te drukken via hun kledij. Vrouwen zijn daar ongetwijfeld veel beter, subtieler, diverser en genuanceerder in.

Kijken we dan echt heel oppervlakkig?

Helaas wel, hokjes denken, er is weinig verbeelding nodig om je een bankier, minister, biker, chauffagist, boer, architect, sportleraar voor de geest te halen. Is het omdat wij mannen er algemeen naar streven om dat zelfde, quasi identieke beeld constant opnieuw te kopiëren? Is het luiheid, desinteresse, gemakzucht, de eeuwige zoektocht naar het toebehoren bij een bepaalde groep? Ik heb geen inzichten in de psychische nog sociale achterliggende mogelijke oorzaken, maar van uit mijn standpunt, van iemand die al vele jaren honderden mannen heeft mogen adviseren met maatwerk, lijkt het er wel op dat die momenten en inspanningen de uitzonderingen zijn op de constante.

Is dat erg?

Niet meteen levensbedreigend, maar in een wereld van constante beeld prikkels, waarbij iedereen zichzelf altijd laat zien van zijn beste kant ( bestaat die echt ?) zou je ondertussen mogen verwachten dat ook de mannelijke helft van de bevolking zich af en toe iets meer zou buigen over deze materie. Het is waar, er is veel minder aanbod voor mannen dan voor vrouwen, collecties in winkels lijken vaak heel hard op mekaar en de winkel ervaring laat het vaak afweten door gebrek aan kennis, expertise en gewoon omdat ook dat veel energie en aandacht vraagt van de verkoper. Als het aan de doorsnee man ligt, dan liever een stretch broek met windbreaker in bijna hetzelfde donkerblauw en ook in het beige als die maten nog voor handen zijn.

Hoe moet het dan verder?

Op die vraag kan ik ook enkel persoonlijk antwoorden. Bij SCHAAP geloven we echt dat het de moeite is en blijft om kwalitatief maatwerk op een diverse en relevante manier aan de man te brengen. Dat we stap voor stap en klant na klant een klein verschil maken. We zien ze gelukkig vaak terugkeren, zelfs met eigen ideeën. We mogen zelf bevestigen met plezier om hun nieuwe stuken samen te stellen en nadien trots te dragen. echt! Bedenk maar even wat dat gaat geven als we Mars gekoloniseerd hebben…

U heeft ondertussen onze fantastische website al van voor naar achter bekeken en u weet nu ook dat u bij ons terecht kan voor dat nieuwe eigenzinnige full canvas zomerpak, die ultra zachte zomerse polo’s en zelf shorts, die unieke linnen helmden collectie die we samen met Bent Van Looy en Libeco speciaal voor die eerste zomerse terras momenten ontwikkelden, of u broed al stiekem op die Japanse denim broek met dat unieke safari jacket in een mosgroene hopsack weave.

Zoals altijd, zeer welkom op afspraak.

Koen & Ruben


Misschien wordt komende lente wel het uitgelezen moment om even iets aandachtiger en langer naar dat spiegelbeeld te kijken. U ziet er ongetwijfeld stralend uit, en weet dat wij u bijzonder graag verder helpen om uw uitstraling nog eigenzinniger te maken.


Les amis du mouton

 

Om af te sluiten brengen we graag onze “les amis du mouton” portretten nog even onder de aandacht. Iets waar we met SCHAAP bijzonder fier op zijn en zoals steeds heel graag willen delen.

Aangezien het SCHAAP verhaal niet op één nacht ontstond, zijn er vele langetermijnrelaties gegroeid doorheen de jaren.

Aristide is nog steeds een vriend, ooit een fijne collega in een vorig tailoring leven en meer dan ooit een Gents stijl icoon met een groot hart in het bijzonder.

Als u iets heeft aan onze vele inspanningen dan mag u het zeker laten weten en delen. Zoals steeds kijken we er naar uit u ook te mogen verwelkomen binnen onze SCHAAP wereld.

Voor meer informatie of wanneer u graag een afspraak wenst te maken kan u ons best telefonisch of per mail contacteren.

Take care, stay positive, dress well

Koen & Ruben

 
Aristide.jpeg
Previous
Previous

N° 24 - Expert aan het woord: de droogkuis

Next
Next

N° 22 - De “casual” Roaring 20’s