N° 147 - What do you want to say? The language of clothing

Mr Bruno Roels selecting work in his ‘Cigales’ linen Maison Hellard suit


Talk the talk, walk the walk

Kleren zijn ongelooflijk krachtige hulpmiddelen. Ze kunnen het verschil maken tussen een goede en een slechte dag en fungeren als een soort van non verbale taal. Meer dan ooit verwarrend en deels ontheemd van zijn maatschappelijke ‘dress’codes. Ze kunnen je hele humeur beïnvloeden en de manier waarop je jezelf ziet. Ze kunnen je het zelfvertrouwen geven, of je ongelukkig laten voelen. Begrijpen dat je de macht hebt om je eigen verhaal te schrijven door de dingen die je draagt, is een levensveranderende realisatie waar je deels volledige controle over hebt.

Je goed kleden is een vorm van zelfexpressie en kan je mentale en emotionele toestand aanzienlijk beïnvloeden, terwijl het ook een vitale rol speelt in het hebben van een positief lichaamsbeeld, omdat het dragen van een outfit waarin je je goed voelt je zelfvertrouwen vergroot en naar buiten straalt.

Er zijn reeds ontelbare studies en blogs geschreven op basis van eigen ervaring omtrent de impact van kledij op onze omgeving, maar vooral ook welke de impact daarvan is op elk individu. Eigenlijk is dit iets wat de meesten en mogelijks wel iedereen zelf al heeft ervaren. Ook hier zitten we vandaag in onze huidige westerse maatschappij in een soort van dilemma. Wat betekent die overheersende zeer individualistische vrijheid om zelf elke dag dat plaatje in te kleuren en wat betekent dit voor ieders persoonlijke verhaal en vaak ook “sartoriale” groei ?

Vandaag een meer psychologische blog met veel suggesties, bedenkingen en uiteraard ook veel eigen ervaring.

Let’s do this

Zonder twijfel is deze materie ‘parels voor de zwijnen’ gezien u deze wonderlijke blog wekelijks leest als een devote aanhanger van onze SCHAAP community, maar toch willen we er even dieper induiken. U weet als geen ander hoe fijn het is om mooie, kwalitatief gemaakte en passende kledij te dragen. Waarbij het proces van maken, even wachten, om vervolgens geraakt te worden door het beeld in de spiegel, een zekere magie en enkele chemische reacties losmaakt. Iets waar een mens op grijze zomerdagen al eens gelukkig van kan worden.

Gezien dat allemaal duidelijk is, leek het ons fijn om nog net een stapje verder te gaan.

De grote vraag is : 'Wie is er zich naast het sociale, vaak label gedomineerde aspect van zich goed kleden, bezig met zijn eigen traject?

Voor velen is en blijft kledij iets functioneel met in onze huidige maatschappij algemeen een lage prioriteit score. Daar zullen wij en helaas ook weinige anderen, nog iets aan kunnen veranderen. Voor anderen is het onlosmakelijk gekoppeld aan ‘mode’ met enkele inspirerende designers, waar ze zich als individu in kunnen vinden. Het segment maatwerk is altijd al anders geweest en ook dat zal blijven.

Zonder dat het voor eigen belang spreekt, kan je als individu binnen het kader van maatwerk de meest interessante lange termijn relatie opbouwen. Een persoonlijk traject waarin eigen groei en verandering van smaak, visie en lichaam steeds kunnen worden bijgesteld. Het moeilijkste hier in is (was) de juiste partner te vinden. De grote vraag is : wie is er zich naast het sociale vaak label gedomineerde aspect van zich goed kleden, bezig met zijn eigen traject?

Street image during Pitti Uomo in Firenze


The ‘sartorial’ path

Het gaat hier in deze niet enkel over ‘Classic menswear’ waar wij ons met SCHAAP op focussen, maar over eigen groei, ongeacht je stijl voorkeur. Ook hier staat fouten maken, blijven proberen en in het beste geval evolueren centraal. Wie denkt aan, of nog weet, wat hij droeg op de lijftijd van 15 jaar tov diezelfde persoon in zijn plus dertiger jaren, zal hopelijk wel beseffen dat er ook hier waarschijnlijk veel is veranderd en zoals het er naar uitziet voor vele mannen precies ook niet.

Vaak lijkt dat een heel organisch proces, maar grotendeels wordt dat bepaald door omgeving, functie, partners, job en helaas maar zeer weinig op basis van eigen voorkeuren. Dit is fundamenteel reeds een heel groot verschil binnen de wereld van maatwerk zoals wij het zien, tov de beperkte keuzes op zowel stilistisch vlak als mogelijkheden in het klassiek retail en zelf designer verhaal.

Iets wat wij vaak merken is dat iets ‘mature’ mannen die bij ons komen, daar vaak al veel verder in staan. Uiteraard helemaal begrijpelijk gezien ze al veel meer jaren hebben kunnen zoeken naar waar ze zichzelf goed in voelen. Welke look, stijl of kleurenpallet hun het meest flaneert, in relatie tot wie ze zijn. Er is ook altijd minder druk van buitenaf, meer inzicht en berustheid. Keuzes maken en er bij blijven met ook daarin een veel subtielere zoektocht, iets heel waardevol is.

Het lijkt aan zich, zeker bij jongeren veel interessanter om te experimenteren en te zoeken met stukken die goedkoper zijn. Dat is waar, daarvoor is het tweede hands circuit een perfecte uitvalsbasis. Maar voor wie al iets verder staat, is het zoektocht naar een goede tailor waar je vele jaren met verder kan evolueren en afstemmen op zowel technisch, inspirationeel als humaan vlak, ongetwijfeld de beste en leukste keuze.

Het is dan ook oprecht een enorm privilege om een diepere relatie te hebben met vele van onze klanten doorheen vele jaren, waarin zij, net zoals wij blijven zoeken en samen groeien naar de essentie. Het kunnen helpen van mannen in ons geval om samen die zoektocht en creaties aan te blijven gaan is aan zich al iets bijzonder, maar vooral heel mooi om te zien.

Old school SCHAAP friends Mr JC & Mr Chiel

We weten allemaal dat de leuze ‘less is more’ nog nooit zo populair heeft weerklonken, maar dat de realiteit en zeker binnen het lagere retail segment, daar dagdagelijks het tegendeel van bewijst. Wij geloven oprecht dat we bij SCHAAP een verschil maken, weliswaar mondjes mate. We zien gelukkig veel mannen terugkomen naar ons om niet enkel hun garderobe aan te pakken, maar om samen dat persoonlijke traject keer op keer samen te definiëren, ontdekken en realiseren. Stap voor stap, stuk voor stuk. Het is bijzonder om te zien dat daar niet enkel prachtige creaties uitkomen met betekenis, maar er ook inzichten en hechte vriendschappen en diepere persoonlijke relaties ontstaan.

Net dit aspect van ieders persoonlijk avontuur, geeft zuurstof, fijne momenten en de mogelijkheid om veel meer voor mekaar te betekenen binnen ons tailoring kader. Het is goed om zelf te blijven streven naar de essentie, in de hoop om ooit op een soort van mini maar heel gedefinieerde eigen stijl te komen, die zachtjes mee groeit met de jaren.

Het is eens een andere manier om na te denken over kledij, je eigen stijl, waar je nu staat, hoe je je daar eigenlijk dagdagelijks bij voelt. Wat je graag zou willen veranderen of bijschaven.

Gezien vandaag de dag net quasi alles kan, geeft dit ook voor wie die zoektocht wil aangaan bijzonder veel vrijheid. Zeker iets waar wij u met veel vreugde en passie verder met kunnen helpen.

Kom gerust zelf eens langs op afspraak mocht u dat nog niet hebben gedaan, u zal merken waarom het zo anders is.

Groeten,

Koen & Ruben


Previous
Previous

N° 148 - Sneak peak new Antwerp SCHAAP showroom

Next
Next

N° 146 - Bunch report SS24 : Loro Piana - Helios