N° 148 - Sneak peak new Antwerp SCHAAP showroom

Nieuwe SCHAAP showroom in Antwerpen - Bosmanslei 18


The show must go on

Volgens Wikipedia is een showroom : Een grote ruimte die gebruikt wordt om producten voor de verkoop tentoon te stellen, zoals auto's, meubels, toestellen, tapijt of kleding. Het is een winkel van een bedrijf waar producten te koop worden aangeboden in een ruimte die is gecreëerd door hun merk of bedrijf. Een showroom kan ook een ruimte zijn voor groothandelaren om modeartikelen te bekijken die te koop zijn in hun winkels.

Onder de verschillende vormen van een showroom is er één die sterk in opkomst is. Het guide shop-model is een strategie die veel merken hebben gevonden om zowel in online als fysieke winkels aanwezig te zijn. Een guide shop is een soort showroom waar de klant de producten kan uitproberen, voelen en kopen en thuis laten bezorgen. Modewinkels gebruiken showrooms zoals guide shops voor een meeslepende merkervaring en het voordeel dat er geen inventaris in de winkels is. Hun klanten voelen zich ook zekerder voordat ze een product kopen, waardoor het aantal retourzendingen afneemt.

Volgens andere bronnen dateert het eerste gebruik van deze term rond 1616, maar dan meer in de context van een plek waar een show werd opgevoerd, zoals in een theater. Ze bestaan van kleine familiale ‘mom and pop’ varianten tot giganten zoals de 35 000 m2 showroom van BMW in Abu Dhabi.

Zoals u begrijpt, kijken we er bij SCHAAP altijd iets anders naar en is een nieuwe showroom voor ons best wel iets uitzonderlijk. Vooraal ook iets waar we fier op zijn, om u opnieuw in onze kleine maar verfijnde SCHAAP vibe mee te nemen.

The SCHAAP home showroom concept

Voor wie al eens langskwam in Gent of Antwerpen kon zien dat bewust hebben gekozen om onze showrooms onder te brengen in onze privé setting. Aan zich niet zo bijzonder wanneer je denkt aan de helaas nog weinig overgebleven lokale bakkers, slagers, kappers, bloemenwinkels, …. allemaal kleine ondernemingen met een persoonlijk karakter en vaak ook service, waar voornamen vaak veel couranter worden gebruikt.

Binnen het kader van retail zeker zijn dergelijke concepten minder populair en best wel risicovol wanneer je locatie ergens tussen de velden of een prachtige residentiële woonwijk ligt. Maar net dat ongebruikelijke in zowel setting als approach geven ons concept en merk een grote meerwaarde en zijn we dan ook een weloverwogen bestemming. Ook onze inrichting en aankleding van de beide showrooms zijn dan ook heel persoonlijk en best wel verrassend, in vergelijking met hoe een doorsnee winkel er uitziet. Het is allemaal aan mekaar gelinkt en dat is bij ons geen marketing strategische beslissing, maar zoals vaak eentje op basis van organische groei, gevoel en respect.

We hopen en horen ook vaak dat dit een positief en fijn effect heeft op onze klanten. Voor sommigen een eerste verwondering, voor anderen reeds een plek van thuiskomen, creatie en vriendschap. Onze showrooms zijn dan ook een fysiek verlengde van wie we zelf zijn. Hoe we geloven dat ondanks het feit ze zeer verschillend zijn, toch dezelfde finesses, uitstraling en vertrouwen uitstralen in wat we doen. Opnieuw iets heel uniek en bijzonder om dagdagelijks in te functioneren, creëren, begeleiden en schrijven.

SCHAAP suit - Maison Hellard Cigare


The show in showroom

De show in het woord showroom, kan vele diverse betekenissen hebben. Enerzijds is er het tonen van, anderzijds is er ook een soort van vertoning. In ons geval hebben we veel te laten zien, maar proberen we dat steeds te beperken naar de noden en voorkeuren van de klant. In onze showrooms hebben we altijd vele honderden stoffen ter beschikking om uit te kiezen. Uiteraard veel te veel om zomaar op iemand los te laten. Daar komt onze expertise en ervaring bij kijken en selecteren we zorgvuldig enkele stoffen die ons geschikt lijken. Dat is zeker een soort van ‘show’ in die zin, dat het vaak zeer evident en makkelijk lijkt, waarom we net nu die selectie uitdiepen. Gepaard met vele weetjes, achtergrond en specificaties van de diverse stoffen in combinatie met jarenlange kennis.

Er gebeurd dan van alles ergens tussen de wereld van het visuele en het non verbale. Loslaten en aanreiken. Een ‘sartoriale’ dans tussen bezoeker en tailor. Heerlijk vinden we dat en op basis van de vele fijne reacties, iets wat duidelijk geapprecieerd wordt.

De nieuwe prachtige gevel en deur richting onze SCHAAP showroom op het 1e verdiep

The flow

Elke plek heeft zijn karakter en speelt ook een rol. De Bosmanslei ligt verscholen in Berchem en loopt van de Arthur Goemaerelei naar de Jan Van Rijswijcklaan. De straat werd in 1904 aangelegd en was van in het begin een oase van de bouwheren die de hogere geledingen van de maatschappij vertegenwoordigden. Tot de bewoners behoorden zakenlui en bedrijfsleiders onder meer uit de maritieme sector, bankiers, consuls, magistraten, hoge militairen en de gebruikelijke renteniers. Een aparte categorie vormen de kunstenaars die zich in de wijk vestigden, waaronder zowel schilders, musici als letterkundigen, naast de hoofdredacteuren van enkele Antwerpse kranten. Van de architecten die zelf in de wijk actief waren. Er is op het eerste zicht weinig veranderd, behalve dat ze nu ook tailors mogen toevoegen aan het lijstje.

Bij deze zijn we zeer benieuwd hoe de reacties en gevoel zullen zijn in onze nieuwe vestiging te Antwerpen. Op basis van hoe het er nu al uitziet, zijn we zeker dat dit een extra energie zal geven aan ons verhaal en de vele bijzondere creaties die daar bedacht zullen worden. Het is opnieuw een mix van sobere elegantie, old meets new, met enkele zeer unieke accenten.

Kom onze showrooms gerust zelf ontdekken  op afspraak mocht u dat nog niet hebben gedaan, u zal merken waarom ze zo anders zijn.

Groeten,

Koen & Ruben


Previous
Previous

N° 149 - Old money versus quiet luxury look

Next
Next

N° 147 - What do you want to say? The language of clothing