N° 93 - Een blog over veel gestelde vragen in de zoektocht naar de juiste maatwerk partner


Intro

Omdat we al vele jaren bezig zijn met maatwerk en de wereld daarrond, durven we soms te vergeten dat het voor veel mannen iets nieuws is bij de zoektocht naar de juiste partner voor maatmerk, en er terecht altijd veel dezelfde vragen gesteld worden. Op sommige is er een eenduidig antwoord, andere zijn variabel en afhankelijk van vele parameters. Om u een zo transparant mogelijk beeld te geven van hoe het er bij SCHAAP aan toe gaat, onderstaand enige verduidelijking.

Uiteraard is een fysieke ontmoeting en bezoek aan één van onze beide showrooms te Gent of Antwerpen nog veel interessanter en we ook mogen zeggen, overtuigender. Dus heeft u nog verdere vragen, aarzel zeker niet om ons te contacteren en neem alvast een kijkje op onze Instagram en website om een beter beeld te krijgen waar we voor staan. Voor wie meteen graag in de diepte duikt zijn er onze BLOGS waar we dan ook veel meer uitlichten.

U bent uiteraard ook - wel altijd op afspraak - welkom voor een vrijblijvende kennismaking.

Here we go


Q & A

1 ) Wat zijn de verschillen tussen de vele diverse partijen die maatwerk aanbieden ?

Meteen een complexe vraag, maar om het kort te houden zijn de expertise (ervaring) en de manier waarop pakken (NL) of kostuums (BE) gemaakt worden essentieel. Vele partijen kiezen voor een fused (geplakt) product gezien dat de minst dure en minst arbeid intensieve manier is om een jasje te maken. Vervolgens heb je half canvas ( daar wordt een stuk canvas op de borst aangebracht tussen de stof en voering, wat zorgt voor meer flexibiliteit, maar wordt de rest wel nog geplakt). Als laatste is er full canvas ( dan wordt er enkel canvas (liefst een mij van linnen en paardenhaar) verwerkt in het jasje, wat voor de grootste souplesse en meest natuurlijke drape (val van het jasje) zorgt.

Bij SCHAAP kiezen we resoluut voor Full Canvas om vele redenen, maar vooral omdat we enkel stukken willen maken waar we ook echt fier op zijn. Unconstructed of ongevoerde jasjes worden zonder canvas gemaakt, net zoals onze Safari en Teba jasjes, als uitzondering.

Maar daarnaast zijn er natuurlijk nog veel verschillen en begint het allemaal met een gevoel, omkadering, manier waarop je wordt ontvangen en met welke passie en kennis de ‘tailor’ voor u zich geeft.

Of die echt interesse heeft, om keer op keer samen het avontuur en zoektocht naar dat juiste stuk, voor de juiste man binnen zijn leefwereld en noden respectvol en professioneel kan interpreteren. Ook een reden dat we bij SCHAAP bewust kiezen om alles met ons 2 te doen. We hebben al vele jaren en honderden stukken achter de rug met vooral veel bijzonder gelukkige mannen als resultaat .

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2) Hoeveel kost een op maat gemaakt kostuum?

Hoe iedereen zijn business runt is één ding dat reeds een groot verschil kan maken. Weet dat grote winkels, veel personeel, luxe dranken, dure fotoshoots, … allemaal geld kosten en ze onrechtstreeks worden doorgerekend aan de klant. Met andere woorden, focus vooral op de kwaliteit van de persoon voor je, zijn of haar kennis en durf zeker enkele technische vragen te stellen.

Maar als allerbelangrijkste, bezoek zeker enkele verschillende partijen alvorens u de finale keuze maakt en luister ook eens rond of je mogelijks iemand kent die zijn pak er ook heeft laten maken.

Wat in alle transparantie het meest invloed zou mogen hebben op de finale prijs van een stuk is enerzijds de maakwijze waar het hierboven over hadden, anderzijds de keuze van de stof en op welke manier deze wordt aangekocht. Een fused product zou altijd minder moeten kosten dan een half canvas en full canvas het meest voor een identieke stof. Daarnaast is er bij made to measure tailoring (maten worden opgemeten op basis van bestaande patronen die u doorgaans aantrekt voor de opmeting) ook een verschil tussen industrieel gemaakt of hand gemaakt. Die laatste is een optie die niet veel partijen aanbieden gezien dat enerzijds zeer prijzig kan worden en anderzijds al echt iets is voor de connaisseur, en voor veel mannen mogelijks weinig verschil zou maken. Het verschil tussen fused, half canvas en full canvas is dan weer zeer merkaar voor iedereen, als je tenminste die optie wordt aangeboden. Toch maken we geregeld handgemaakte stukken bij SCHAAP, gezien we wel wat klanten hebben die we vaak terugzien en ook meegroeien in die expertise en sensibiliteit.

Het is dus moeilijk om hier concreet een prijs op te plakken, maar weet dat u bij ons reeds al vanaf 1150€ een heel mooi. 2 delig ( jas en broek) full canvas pak kan laten maken, in een hoogwaardige en verfijnde stof. Dit is zeker niet niets, maar u krijgt er ook veel voor terug en vaak worden dergelijke prijzen reeds al voor half canvas producten gevraagd. Gezien er zoveel diverse en exclusieve stoffen zijn en ook de wol prijzen de laatste maanden intens aan het stijgen zijn, zal de prijs ook afhankelijk zijn van het moment, alsook de exclusiviteit van de gekozen stof.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

3) Is een dure stof een betere keuze?

Nee, weliswaar in acht houdend dat wij enkel kiezen voor premium producten en geen goedkoop gemaakte derivaten aanbieden. Maar nee, met een dure stof heb je geen beter pak.

Enerzijds omdat de essentie vooral ligt in het opmeten en hoe een pak wordt gesneden en gemaakt.

Als die basis goed zit kan dat in principe met elke stof.

Het verschil zit hem vaak in het feit dat duurdere producten exclusiever zijn in de zin van wat ze gemaakt zijn, welk type wol of andere er in werd verwerkt. Vaak zijn dit blends van producten die al zeldzamer zijn (bv mix van bepaalde producten zoals wol -zijde - cashmere) waardoor het een complexer product wordt om te maken, meer tijd en expertise vraagt van de ontwerpers en wevers om de juiste balans te vinden en daardoor ook prijziger wordt. Vaak zijn de duurste producten ook delicater zoals bijvoorbeeld een 100% cashmere jasje met de nodige zorg moet worden gedragen en behandeld.

De prijs van een stof kan grotendeels ook bepaald worden door de aankoop visie. Sommigen van onze leveranciers (zoals bij de meeste productiehuizen) kopen bepaalde stoffen per seizoen in grote volumes aan, waardoor de prijs voor een bepaalde stof enorm voordelig is ten opzichte van wanneer wij van diezelfde stof per coupon ( het aantal nodige meters stof om een stuk te maken) bestellen. Omdat wij graag een heel breed spectrum van stoffen en opties willen aanbieden, werken wij dan ook meest op ‘coupon’ basis wat altijd duurder is, maar onze klanten de optie geeft om heel originele en atypische keuzes voor te stellen. We hebben ook vele prachtige stoffen liggen waarbij de prijs zeer interessant is door de volume aankoop. Dit heeft ook niets met kwaliteit te zien, enkel is het aanbod daarin beperkter en minder uitgesproken..

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

4) Hoe kan ik weten bij wie ik moet zijn en waar ik eerlijke info en feedback krijg?

Neem zeker de tijd om de verschillende partijen iets meer onder de loep te nemen. Wat mensen nalaten als review zegt vaak al iets, maar dat blijft natuurlijk een persoonlijke ervaring en sommige partijen hebben grote families. Kijk zeker eens naar hun website, als die je al minder aanspreekt heeft een bezoek weinig zin. Bel zeker even fysiek met iemand, dat geeft vaak al een veel beter beeld van omgang en of dit wel aansluit met het online beeld dat ze uitstralen. Beter nog, misschien ken je iemand die er ook langsging voor zijn pak, neem die eventueel mee voor een kennismaking gesprek. Er zijn veel partijen in België die enorme budgetten steken in reclame en andere middelen om mensen online zo tot bij hen te krijgen. Dat is nu éénmaal ook hoe het werkt. Bij SCHAAP doen we dat niet, we zijn ook geen fabriek en voelen ons toch altijd nog net iets meer analoog dan digitaal als het aankomt op passie, kennis en vooral hoe we omgaan met mensen.

Wanneer je enkele van bovenstaande parameters hanteert alvorens je keuze te maken, dan zit je zeker goed. Een goed gevoel is essentieel, maar helaas betekent dat nog niet dat het finale stuk je even goed zal bevallen, maar laten we er van uitgaan dat iedereen in de tailoring business zijn uiterste best doet.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

5) Hoe lang duurt het voor een pak op maat te laten maken?

Ook dit is afhankelijk van enkele parameters gezien wij de keuze hebben gemaakt om met veel diverse gespecialiseerde productiehuizen samen te werken. Dat maakt het zeker complex, maar zorgt er ook voor dat je bij ons terecht kan voor een groot en bijzonder divers aanbod, waaronder knitwear, denims, safari & teba jasjes, handgemaakte kostuums, casual pakken, klassieke hemden, casual polo’s en popovers, katoenen chino’s, tweed jasjes, Raglan, trench en car coats, ….

Doorgaans rekenen we op 6 weken na opmeting, keuzes en confirmatie. Voor speciale gelegenheden zoals een huwelijk of andere vragen we liefst 9 weken, zodat we alles samen op het gemak kunnen afwerken en helpen we ook hier onze klanten graag met de keuzes en advies voor accessoires. Indien nodig kunnen we in spoed op 4 weken uitleveren mits bijkomende kost. Bij de eerste fitting is alles klaar en is de kans groot dat je het meteen mee kan nemen. Indien nodig kunnen we nog een alteratie of aanpassing waar nodig en deze service blijft behouden voor de levensduur van elk stuk, met uitzondering van extreme fysieke wijzigingen of wanneer het stuk door omstandigheden onherstelbaar is.

We hebben al meermaals mensen uit de nood kunnen helpen waarbij er problemen waren bij hun oorspronkelijke partij, we nemen liefst ook onze tijd, maar als het moet kunnen we veel.

Uiteraard zijn er nog veel andere vragen die we dan ook liefst persoonlijk benaderen. Dus bent u of kent u iemand die op zoek is naar een betrouwbare en ervaren partij voor maatwerk, dan bent u zeer welkom om ook ons te ontdekken.

Succes

Koen & Ruben


 
Previous
Previous

N° 94 - good reads : Status and Culture

Next
Next

N° 92 - Looking for something special : The other suit