N° 28 - To sock or not to sock ?

SCHAAP-KVW-Geraldine-Chaplin-Briuni.JPG

Mrs Chaplin and me on the beautifiul island of Briuni


Nu de zomerdagen zich eindelijk aankondigen, de terrassen opnieuw toegankelijk zijn en de seizoenswissel in de garderobe mogelijks al heeft plaatsgevonden, komen we we ook opnieuw enkele sartoriale issues tegen? Eén er van ligt me persoonlijk nauw aan het hart, namelijk het sok-loos combineren van loafers met kostuums en andere casual stukken.

Recent las ik hierover een grappig stuk in Bruce Boyer’s boek True Style over zijn visie hier op.

Reden genoeg om hier even aandacht aan te schenken.


Weinig mannen doen of durven het, terwijl het een heel comfortabel, fijn en vrij gevoel kan geven. Ook al ben je opgekleed.


Interbellum

In Mr Boyer boek ontdekte ik dat het dragen van schoenen zonder sokken iets is dat aan populariteit won tussen de eerste en tweede wereldoorlog. Door het ontdekken van meer tropische klimaten, samen met de bermuda’s, espadrilles en moccasins. Het werd een uiting van het vrije leven, gezondheid en vermaak.

Daarna vond het zijn weg naar de Amerikaanse Ivy League campussen, waar veel verschillende iconische kledingstijlen hun oorsprong vonden. In dit geval een extra gemak voor de vele studenten die daardoor minder was en vouwwerk hadden nadien.

Uiteraard waren voor deze periode al vele mannen die thuis hun slippers sok-loos droegen, sommigen zelfs zeer dandy’ish, maar deze nieuwe trend zorgde er nu ook voor dat klassieke kostuums met brogues zonder sokken werden gedragen. U heeft geen fashionista te zijn om meteen aan te voelen dat dit mogelijks niet de bedoeling was.


Bruce zijn betoog en afgunst gaat verder waarbij hij 2 specifieke zaken benoemd waarom dit een absolute no go is.

Enerzijds refereert hij naar het hygiënische aspect, waarbij het volgens hem niet goed is om de blote huid in contact te laten komen met een product dat niet kan worden gereinigd. Wat mij betreft is dit relatief makkelijk op te lossen, door enerzijds te investeren in enkele mooie en kwalitatieve loafers en je dagdagelijkse hygiene niet uit het oog te verliezen. Het is inderdaad belangrijk om ook dagdagelijks van schoeisel te wisselen en zeker als je schoenen zonder sokken draagt. Ik heb er alleszins nog geen verdere hinder van ondervonden.

Anderzijds vindt hij dat dit overkomt als amateurisme, iemand die probeert stijlvol te zijn maar de bal volledig misslaat. Een té bestudeerde look dat onzekerheid en nalatigheid van de drager laat zien. Daar ben ik het niet helemaal met eens, maar in zijn betoog gaat het specifiek over de man die een klassiek beeld afrond met een sok loze schoen en dan vaak zelf niet eens een loafer.

Net zoals vele aspecten van wat wij bij SCHAAP doen is balans en een goede en ervaren partner van wezenlijk belang. Zoek het niet te ver, ga naar een specialist en mocht u graag zelf komende zomer stijlvol en sok loos van terras naar terras schuiven, dan helpen we u zoals steeds heel graag verder met de juiste tips & tricks.

Zelf maken we geen schoenen, maar we kennen uiteraard wel de goede winkels, experten en fijne merken waar u terecht kan. En we maken u met veel plezier enkele elegante kledingstukken bij uw nieuwe lievelingspaar.

Good luck!

Koen



Wardrobe essentials en hoe uw kleerkast vorm te geven

 

Aangezien het SCHAAP verhaal niet enkel gaat om creëren is zorg dragen nadien van je lievelingstukken minstens even belangrijk aspect.

Wil u graag ook uw garderobe opnieuw even cureren en weet u niet goed hoe dat te doen?

Ontdek er alles over in onze vorige BLOG

Als u iets heeft aan onze vele inspanningen dan mag u het zeker laten weten en delen. Zoals steeds kijken we er naar uit u ook te mogen verwelkomen binnen onze SCHAAP wereld.

Voor meer informatie of wanneer u graag een afspraak wenst te maken kan u ons best telefonisch of per mail contacteren.

Take care, stay positive, dress well

Koen & Ruben

 
Previous
Previous

N° 29 - Les amis du mouton: Mr. Tom Boute

Next
Next

N° 27 - Tailoring a la SCHAAP