N° 144 - The most beautiful grey


Grey is the new blue

Niet dat we de huidige winterblues nog meer willen versterken, maar om toch iets zinnigs te doen rond de recente grijze dagen, leek een korte maar hoopgevende blog rond de kleur “grijs” toepasselijk. U denkt, wat valt er nu over grijs te vertellen? Wel meer dan je denkt en mogelijks vind het tijdens de hopelijke nakende zonnige zomerdagen ook wel eens plaatsje in uw eigenste garderobe.

De kleur grijs staat voor intellect en wijsheid. De kleur grijs wordt geassocieerd met grijs haar en dus met wijsheid en ervaring. Grijze kleur vertegenwoordigt ook nuance omdat het zwart noch wit is.

Dit betekent dat grijze kleur een evenwichtige benadering met zich meebrengt. In Europa en Noord-Amerika tonen onderzoeken aan dat grijs de kleur is die het meest wordt geassocieerd met neutraliteit, conformiteit, verveling, onzekerheid, ouderdom, onverschilligheid en bescheidenheid.

U vindt het nu al razend spannend, maar toch blijft de vraag knagen, waarom zou ik het dragen ? Wel, grijs houdt het midden tussen zwart en wit en is het universele symbool van neutraliteit, objectiviteit en afstandelijkheid. Omdat het geen partij kiest, staat het vaak voor een onpartijdig oordeel en wordt het vaak geassocieerd met het rechtssysteem, eerlijkheid en waarheid. Met deze inzichten zouden we deze sprankelende blog al kunnen afronden en u even verward achterlaten als u bent opgestaan.

Maar zo zijn we niet. Iemand die vaak en op een zeer inspirerende manier grijzen draagt en combineert is zonder twijfel onze goede vriend Bent Van Looy. Niet enkel omdat wij er veel voor hem mogen maken, maar voornamelijk omdat hij een meester is in accenten. We zijn er zeker van dat u niet meteen aan grijs zou denken als kleur bij onze creatieve vriend. Hij is het perfecte voorbeeld van grijs te gebruiken als basis kleur en dan enkele leuke toetsen toe te voegen. Meesterschap, al zeggen we het zelf, maar niet onmogelijk en zelfs leuk om met te experimenteren voor u zelf.

Bent in zijn mid grey Fox Flannel double breasted kostuum

Say grey, we say flannel

Wie bij ons vraagt naar grijs zal el snel enkele prachtige ‘Fox flannels’ aangeboden krijgen. U weet ondertussen dat flannels iets dikkere, wat meer wolliger uitziende stoffen zijn, voor het eerst geregisseerd in 1772 door onze vrienden van Fox Brothers, gelegen in Somerset Engeland. U beseft ondertussen ook dat de seizoenen een eigen nieuwe leven en tempo kregen, en waarom dan ook niet enkele maffe combinaties maken, om de waan van de dag te trotseren.

U zag mogelijks ooit al eens de Amerikaanse oorlogsfilm : The Man in the Gray Flannel Suit, uit 1965. Veel vrolijker zal u er ook niet van worden, maar gezien het bijzonder mooie weer, misschien wel iets om mee te nemen. Om niet teveel te spoilen, de hoofdrolspeler Tom Rath, vertolkt door de elegante Eldred Gregory Peck, draagt effectief een grijs flannel kostuum. Waarom?, daarvoor zal u zelf moeten kijken.

Terug naar onze Fox vrienden, de reden dat hun grijze flannels iets magisch hebben is moeilijk te beschrijven, maar wanneer u ze graag eens leert kennen of nog eens bij ons langskomt, vraag er dan even naar, ook al schijnt de zon buiten. De diepte, de touché, de val door de iets zwaardere wollen en het spectrum in grijzen is iets waar zelf Rothko van zou smullen.

Grijs is lange tijd en zeker recente decennia vaak bij ons geassocieerd met saai, oud en démodé. Zoals u ondertussen al heeft aangevoeld, delen wij deze mening niet.

Grijzen zijn divers en kunnen het ganse jaar door worden gedragen in zowel stugge tweed jackets, elegante flannels, as grijze regenjassen, diep antraciete polo versies, a typische denim broeken en zonder twijfel één van mijn persoonlijke favorieten, linnen.

Yes, grijs linnen, of zoals onze poëtische vriend Nathan van Maison Hellard enkele van zijn grijze doeken doopte onder namen als ; Ardoise, Fleur de givre, Toile vierge, Champ de mars, … u voelt de lente al kriebelen.

Daarnaast vormen ze de perfecte background om flink tekeer te gaan met kleurrijke accenten. Denk aan breed gestreepte hemden in felle kleuren, knal rode sokken, munt groene polo’s, zacht roze seersucker stoffen, ei-gele katoenen knitted t shirts… eindeloos als u het ons vraagt, en allemaal verkrijgbaar bij SCHAAP.


Don’t be afraid for the grey mouse

Het is waarschijnlijk slechts een voorgevoel, zoals de hoop dat de zon er straks toch nog zal doorkomen, dat u nog niet helemaal overtuigd bent, om ons meteen op te bellen voor een afspraak voor dat grijze zomerstuk. Empathisch zoals we zijn begrijpen we u, ook al vinden we bovenstaande beelden toch enigszins stimulerend. Het is misschien als lezen over dat nieuwe pannenkoekenhuis. De papillen reageren, maar de magie gebeurd pas echt wanneer u de deur binnenstapt en overvallen wordt door de geur van nostalgie en vers rijzend deeg.

We kunnen u in onze showrooms trakteren op andere geuren, maar u vooral laten zien hoeveel exceptionele grijze variaties er zijn. Zonder twijfel eentje of meer voor elk van ons en zoals steeds wanneer goed gesneden, bedachtzaam samengesteld, een rust voor de ziel en sprankeling voor het oog.

Groeten, hou vol en als het echt niet meer gaat, zijn we er voor u en al uw grijze dromen.

Koen & Ruben


Previous
Previous

N° 145 - Dad vibes

Next
Next

N° 143 - De 3 SCHAAP summer ‘24 musthaves