N° 143 - De 3 SCHAAP summer ‘24 musthaves

SCHAAP suit in 100% linen ‘Brume Matinale’ Gunclub by Maison Hellard


Musthaves ‘24

U zag mogelijks ook recent het korte filmpje op onze SCHAAP Instagram pagina, waar Ruben het kort heeft over onze 3 musthaves voor komende zomer. Zoals wij beter weten dan wie ook zegt een beeld veel meer dan woorden en leek het ons fijn om dit nog even verder uit te diepen. Niet alleen om goesting te doen krijgen, maar ook omdat we ondertussen al zoveel moois mochten realiseren en daar ondertussen ook een bijzonder grote beeldbank van hebben.

Dat de zomer in aantocht is lijkt soms een illusie uit vervlogen tijden, waarbij de geur van een hete droge zonnige dag ver weg lijkt. Maar geloof ons, hij komt en net zoals de heilige man, gaat dat opeens altijd sneller dan verwacht. Wij merken na vele jaren dat de meeste mensen pas na enkele dagen warmte hun zomer garderobe even bekijken, om te zien wat ze van vorige jaren nog kunnen recupereren en waar een aanvulling van iets nieuws wenselijk zou zijn. Ook om die reden een warme aanrader om dat nu tijdens de regenachtige lente dagen alvast even te checken, zodat we u nog tijdig enkele mooie passende tailored stukken kunnen maken.

Geen grote verrassingen ook dit jaar in onze top 3. Wel altijd de moeite om die even verder uit te diepen en u mee te geven, waarom we die bij SCHAAP zo koesteren. Ook waarom die anders zijn dan je op andere plekken kan vinden.

We bespreken ze in deze blog kort allemaal even en hopen u opnieuw wat inspiratie en sensibiliteit mee te geven.

SCHAAP Full canvas linen suit in fabric ‘Terre brûlée’ by Maison Hellard

N° 1 : The linen suit

Waarom hebben en adviseren we bij SCHAAP toch zo graag linnen? Het is zeker niet de easy way out gezien linnen heel specifieke eigenschappen heeft en voor velen enkel gelinkt is aan zomerse casual vakantie momenten.

Voor wie ons al even volgt, kent onze grote liefde voor deze plantaardige vezel waarvan we nog steeds lokaal meespelen op het hoogste schavot. De beste linnen ter wereld groeit nog steeds in onze achtertuin en in de regio Noord-Frankrijk en dat is iets waar we best wel wat trotser, maar vooral meer van zouden moeten genieten.

Ja, linnen kreukt, is niet elastisch en heeft wat ruimte nodig. Het is een natuurlijke sterke vezel - wanneer verwerkt in een doek - met veel karakter, wat je moet aanvaarden. Voor wie meteen denkt aan een strijkijzer, zijn er zonder twijfel betere opties. Voor wie tijdens de warme dagen super elegant en eigenzinnig zijn ding wil doen, is een linnen kostuum dé must go to! Wij maken er zowel klassiekere 3 delige maatpakken uit, als coole relaxte Safari suits.

Gezien het minder stijve, klassieke imago van linnen, is het ook nooit tot ‘business attire’ gaan behoren en zie je het daar dus al helaas niet, alhoewel er de laatste jaren ook daar zeker meer vrijheid is gekomen. Wij mogen het vaak maken voor trouwers maar ook eigenzinnige en vaak creatieve persoonlijkheden met een avontuurlijk kantje. Zelf werken we het liefst met Belgisch linnen van Libeco of Frans linnen van Maison Hellard of Italiaans varianten van Solbiati. We hebben ook Ierse collecties, die vaak iets stugger en harder zijn. Hoe meer zuidelijk, hoe meer souplesse lijkt het wel, maar ook in linnen is er een evolutie aan de gang en zijn er heel veel diversiteiten, kwaliteiten, afwerkingen en uiteraard ook veel blends.

Concreet, waarom zou elke man een mooi en tailored linnen SCHAAP kostuum, jasje of broek moeten hebben? Heel eenvoudig, het is wanneer goed gesneden en geselecteerd één van de allerfijnste en meest stijlvolle kledingstukken om te dragen.

Voor een 2 delig Full Canvas Linnen SCHAAP kostuum variëren de prijzen tussen de 1150€ - 1650€


N° 2 : High waisted trousers

Er komt binnenkort ook nog een filmpje over High Waisted Trousers op onze Instagram, dan bent u bij deze al een beetje in hogere sferen (billenkletser). Een klassieker onder de klassiekers, maar eentje waar helaas weinigen een goeie of enige ervaring met hebben. High waisted trousers is de term die we in ons jargon gebruiken voor broeken waarvan de taille (het bovenste gedeelte van de broek) letterlijk op de taille wordt gesneden en gedragen. Vandaag denken veel mannen dat hun taille net op het bovenste stuk van hun de heup zit, waar de meesten dan ook de ‘low waisted’ broeken (wat ongeveer alle broeken die je vandaag in de winkels vindt, omvat) De echte taille lijn zit meestal ter hoogte van de navel. U zal merken dat u weinig broeken heeft die tot daar reiken. U zou ook merken dat wanneer u een goed gesneden exemplaar in uw bezit heeft, u daar een ongelijk comfort in zou ervaren. U zou mogelijks ook merken dat mensen soms een beetje raar kijken, gezien dat een beeld is binnen de mannenmode dat voor het gross van ‘ons’ beeld op straat niet gekend is. Nochtans, zijn er velen van onze tailoring broeders en zusters en designers die dergelijke exemplaren blijven maken en adviseren, waarbij er al menig individu zijn stijl en garderobe drastisch zijn veranderd.

Het grote gevaar van high waisted broeken is dat ze echt goed moeten zijn gemaakt en bedachtzaam zijn gesneden voor ieders persoonlijke fysiek. Wanneer net niet, verzeil je als snel in dat verkeerde ‘bompa’ sfeertje en dan wordt dit een heel ander ding. In het ‘high fashion’ mode beeld, zijn ze er altijd geweest, maar dan vaak enkel vrij excentriek en voor de kleine maat 48. Bij ons kan dat uiteraard genuanceerder en voor elke fysiek.

Concreet, waarom zou u er zeker ook eentje voor komende zomer moeten laten maken? U zal zelf merken dat u ze vaker aan hebt dan zich kan voorstellen en mits enkele kleine tips voor accessoires, u zonder twijfel één van de meest stijlvolle présence kan zijn tijdens menig zonnig tuinfeest.

Voor een High Waisted SCHAAP broek variëren de prijzen tussen de 280€ - 480€. (met uitzondering van heel exclusieve stoffen)


N° 3 : Knitted Polo’s

Een van de zaken waar wij bij SCHAAP al vele jaren met bezig zijn is onze ‘tailored knitwear’. Deze categorie omvat alle stukken die worden gebreeën. Dit is een volledig ander productie verhaal dan bijvoorbeeld het maken van een hemd of kostuum. Bij knitwear is de kwaliteit van de garen essentieel alsook de manier van breien. Naast de klassieke merino en cashmere wollen truien, cardigans, lupetto’s, hebben we sinds het begin een bijzonder aanbod van ultra zachte katoenen, coole linnen en cashmere-zijde varianten, waar we ook polo’s met zowel korte als lange mouwen uit maken.

Opnieuw allemaal op maat, met heel wat optie’s in kleuren, details en afwerkingen. Wat maakt een knitted SCHAAP polo nu zo anders dan een klassieke polo variant uit de winkel? Alles, zou het snelle antwoord zijn. Zoals bovenstaand aangehaald, zit het hem al in het product zelf namelijk de kwaliteit van de garens, waardoor je een heel rijk, zacht en natuurlijk product krijgt. Daarnaast de opties, maar voornamelijk ook dat ze op maat worden gemaakt.

U denkt mogelijks, is dat niet een brug te ver ? Welnee, hetzelfde geldt voor dergelijke stukken als bijvoorbeeld een hemd. Eenmaal je er eentje hebt die perfect past en de accenten heeft die u belangrijk vindt, zal u merken hoe veel fijner, eleganter en persoonlijker zelfs een polo kan zijn.

Concreet, waarom zou dit iets voor u zijn ook al is de prijs voor een tailored Polo best wel duurder dan een massa gemaakt confectie stuk ? We hopen dat dit ondertussen al duidelijk is, maar we zeggen het toch graag nog eens : U krijgt er ook iets helemaal anders voor. Beter enkele stukken die u steeds weer dat zelfde plezier en goed gevoel geven, dan veel van niets omdat ze goedkoper zijn, is onze mening. Ons advies krijgt u er met de glimlach bij.

Voor een Knitted SCHAAP polo variëren de prijzen afhankelijk van de specifieke garen tussen de 280€ - 400€.

Heeft u vragen, of komt u graag ook eens langs om te zien wat er allemaal kan bij ons, dan bent u zoals steeds zeer welkom op afspraak.

Voorspoedige zomerse groeten,

Koen & Ruben

Previous
Previous

N° 144 - The most beautiful grey

Next
Next

N° 142 - Soft, softer, softst