N° 152 - Summer sparks 2024

selfie Fondazione Prada | "Tulips" (1995-2004) by Jeff Koons


The art of holiday enjoyment

Omdat u vorige week op uw sartoriale BLOG honger bleef zitten, deze gepersonaliseerde en inspiratie volle summer ‘24 recap blog, waar ik zelf reeds met veel nostalgie en binnenpret naar terugkijk.

Het is zomer, althans getuige de datum, niet de terugkomst druppels op de Gentse SCHAAP showroom ramen. Wij zijn net terug van een zon- en avontuur overgoten deugddoende vakantie. Het was voor eens een complexe bevalling van bestemmingen, invulling en verplaatsing, maar het was er eentje om in te kaderen.

We kijken er doorgaans allemaal enorm naar uit, dat welverdiende zomerverlof. Vaak gepaard met de nodige inpak stress, uren van scrollen naar de ‘must see or do things’. Welke restaurants, tentoonstellingen, hikes, hotels, beach bars,… en de algemene intentie om zoveel mogelijk weg te blijven van de “toeristische’ trekpleisters. Niets vervelender dan tijdens die ongelofelijk wandeling op de hielen te worden gezetten door dat net iets te luidde Nederlandse gezin. Wij doen altijd alsof we geen toeristen zijn, dat helpt op een onverklaarbare maar bizarre manier in het hoofd. Het is dan ook steeds een voldoening wanneer een local je aanspreekt in zijn moedertaal. Helaas was het dualingo proces nog niet goed genoeg om vlotjes van Italiaans wederwoord te dienen.

Naast enkele tips en beelden, wou ik het in deze hebben over dat ‘vakantie’ gevoel, of toch hoe ik daar naar kijk. Zelf heb ik gemerkt dat dit eigenlijk in veel kleine dingen zit, geen grote revelatie, maar toch fijn om te beseffen dat je niet al je eieren of hoop moet proberen duwen in die enkele weken.

Dit jaar begon het met de ontdekking van een oudere collectie kleurrijke breed gestreepte hemd stoffen. Gezien die ergens vergeten waren gelegd na vele seizoenen geleden en er geen beeld materiaal meer voor handen was, was het effect bij het arriveren van het eerste exemplaar dan ook extra spannend en instant summer vibes met zich meebracht. Of was het toch die eerste overheerlijke beet in die bijzondere ‘haut-dog’ voor mijn verjaardagsfeest, op die ene dag in juni dat de zon ons bijzonder goed gezind was. Omringt te zijn door vele fijne vrienden die moeite deden om er te zijn. Of misschien was het toch de stilte na die eerste overheerlijke pistache ijs ontdekking, op dat Antwerpse terrasje. Het nostalgisch live getik van de oude type machine bij de start van het fantastische concert van The Cinematic Orchestra. Of die heerlijke brunch bij vrienden waar het geel gestreepte tafellaken terug weldadig naar me lachte. Mogelijks was het wel de sugar rush van de overheerlijk tiramisu.

Het zijn allemaal kleine maar fijne momenten die mij dat gevoel geven van hoe een zomer vakantie of beter gevoel toch zou moeten zijn. Omdat lekker eten, kunst & cultuur, reizen, ontdekken, verdwalen, genieten en esthetiek allemaal zo belangrijk zijn voor ons en ons SCHAAP verhaal, onderstaand enkele thema’s en beelden die ook u mogelijks ook doen terugdenken aan, glimlachen of inspireren.

Nature

Ook al zijn we geprivilegieerd met veel groen rondom ons in het dagelijkse leven, toch blijft dé natuur induiken tijdens een verlof iets speciaal. Ik wist het al lang, maar deze keer terug op diverse plekken bevestigd: Ik hou van bergen. Bergen hebben iets ongrijpbaar, avontuurlijk, zwaar met een constante verandering van fauna en flora. Massief en toch met vele kleine verscholen parels ertussen. Wild, onstuimig en gevaarlijk zelf met momenten, maar ook zacht en anoniem. Het was door de aanhoudende hitte golf dagdagelijks nieuws. Zeker voor de vele toeristen die met een blikje Sprite de tocht van 3u aanvingen, om dan moeten gered te moeten worden. Gelukkig zijn wij geen toeristen :-)


Eat you must (Yoda)

Van wandelen krijg je honger, maar ook van een goed boek te lezen zoals La Superba van Mr. Ilja Leonard Pfeijffer. Ik kon het op een boogscheut van zijn iconische Genua lezen, wat ik altijd een meerwaarde vind. Zo kon ik ook the wind up bird chronicle van Murakami verslinden tijdens ons bezoek aan Japan. Je lectuur afstemmen op je locatie (of omgekeerd) is zeker een aanrader. Ik moest dan ook terugdenken aan het weekend dat ik geheel per toeval met hem en zijn gezelschap enige zomers geleden spendeerde in Zuid-Frankrijk. Hij was toen ook bezig met het schrijven van een nieuw boek, waardoor hij niet zo bereikbaar was, behalve voor een spelletje bal gooien in het zwembad. Ook hij wil geen toerist zijn en hult zich quasi ook altijd in maatpak, das en hemd, met handen vol gevaarlijk uitziende ringen. Er zijn zeker voldoende raakpunten als je het mij vraagt, dus misschien treffen we mekaar in de toekomst nog wel eens.

Mr. Ilja Leonard Pfeijffer

Maar terug naar ‘the food’ kwestie. Als er iets is waar we dolgelukkig van kunnen worden, dan is het lekker eten met een fijne service en een lekker glas. Eten als primaire geleider en manier om de plek waar je vertoeft, beter te begrijpen. Het eten in Corsica is net zoals het landschap en het karakter van de lokale inwoner eerder ruw en recht voor de raap. Maar in die eenvoud en gebruik van heel veel lokale producten ongelofelijk in balans en mooi gecultiveerd. Geen tierlantijnen, maar pure producten met karakter en veel smaak. Everzwijn in de zomer, ja dat smaakt. Dit in contrast met het gesofisticeerde en ultra geraffineerde dineren in Milaan, met als gemeenschappelijke factor ; fierheid en trots op hun terroir.

Lines & texture

Texturen, vormgeving en details trekken onbewust steeds mijn aandacht. De balans of contrast tussen kleuren, gebouwen, de natuur of het toevallige moment. Net zoals we bij SCHAAP steeds blijven zoeken naar die interessante mix, balans en snit, is reizen één van de meest inspirerende dingen om bij te tanken. Vaak geloof ik dat foto’s net het instinctieve en ‘echte’ gevoel van een moment doen verwateren en vervangen na enige tijd, is dit voor texturen en eerder architecturale lijnen anders. Ik hou er van en betrap mezelf op het nemen van vele eerder banaal uitziende beelden, maar daar ga ik dan nadien met aan de slag.

Sartorial Happiness

En uiteraard geven de vele persoonlijke creaties voor onze klanten ons ook nog steeds dat bijzondere gevoel. Misschien wat bizar mocht u ons nog niet hebben bezocht, maar voor wie langskwam in onze showroom te Gent of Antwerpen, weet dat het creëren, bedenken, samenstellen en passen van de vele mooie bedachtzame combinaties ook voor ons iets heel bijzonder is en blijft. Onderstaand een klein overzicht van enkele combinaties die recent de deur uitwandelden.

We kregen ondertussen al enkele leuke beelden aan van SCHAAP friends tijdens hun verlof. Nog tot en met 20 augustus, kan je ons taggen of een eigen foto doorsturen. Een niet zo onschuldige hand zal dan de winnaar beslissen, die een fijne tailored verrassing mag verwachten.

Tag ons via Instagram mocht u één van uw favoriete SCHAAP items meenemen op avontuur. De leukste, meest stijlvolle foto mag rekenen op iets extra van onze kant. (ts 20/07 - 20/08)

Hopelijk zijn jullie ook aan het (na)genieten van jullie reis. We horen er graag alles over wanneer u langskomt.

Heel graag tot binnenkort,

Koen & Ruben

Previous
Previous

N° 153 - What to wear when it rains during summer

Next
Next

N° 151 - Time to pack - SCHAAP summer holiday essentials