N° 26 - Summer sounds like Seersucker

 

Het is ondertussen heerlijk warm en dat eerste tuinfeest staat binnenkort op de agenda. U zoekt nog naar dat geklede, doch avontuurlijk en speelse jasje of a-typisch kostuum, maar u wil ook comfort en stijlvol de herwonnen zomer ingaan. Seersucker is het antwoord. Te weinig mensen in België kennen de voordelen van deze bijzondere stof. Voor ons één van de coolste zomer iconen die elke look een stuk geraffineerder maakt.

Om te beginnen spreekt het voor zich dat de naam van de stof zelf heel interessant is. Toen Seersucker in de jaren 1600 via de Oost-Indische Compagnie in India werd verhandeld, stond het bekend als "shirushakar", wat in het Perzisch "melk en suiker" betekent. Het kreeg deze naam omdat het eerste patroon dat werd gecreëerd was gemaakt van een lichte tint (vandaar suiker - rietsuiker) en een romig wit (zoals suiker). Toen de Engelsen de stof hadden overgenomen, noemden zij het "Seersucker" en zo kennen wij het vandaag de dag.

Het meest voorkomende patroon in Amerika is het traditionele blauw-witte patroon, maar Seersucker is ook verkrijgbaar in verschillende andere kleuren. Enkele veel voorkomende kleuren zijn roze, geel, groen of paars. De stof bestaat meestal uit 100% katoen dat gebobbeld lijkt te zijn en is vervaardigd door sommige kettingdraden strakker te trekken dan andere. Dit wordt gewoonlijk "slack-tension weave" genoemd, een proces dat precies door de titel wordt omschreven. Bij het gebruik van de slappe-spanningsbinding is het resultaat een gekreukelde stof die er gebobbeld lijkt uit te zien. Omdat de stof van nature gekreukeld is, is het niet nodig ze te strijken en veel mensen kiezen er daarom voor om Seersuckerkleding voor vakanties in te pakken.


New Orleans

Hoewel Seersucker in de 18e eeuw in Europa werd ingevoerd, werd de stof rond de eeuwwisseling populair in de Verenigde Staten. Hoewel Seersucker stijlen nu gemeengoed zijn, vooral in de zuidelijke regio's, was dit niet altijd het geval. Het was altijd de gewoonte om gekleed te gaan in zwarte of neutraal gekleurde pakken, nooit zoiets revolutionairs als blauw-witte strepen. Wat een schande! De eerste keer dat Seersucker ooit het protocol doorbrak was toen Joseph Guerney Cannon in 1903 voor President Roosevelt verscheen in het gestreepte pak. Toen Cannon werd gevraagd waarom hij van de traditionele dresscode had afgezien, antwoordde hij zelfverzekerd dat het gewoon te warm was. Dat was nogal een gewaagde zet voor die tijd.

In 1946 besloot Joseph Haspel, Sr., de oprichter van Haspel, een kledingbedrijf voor mannen in New Orleans te experimenteren met deze stof en werd ze bijzonder populair in het vochtige Amerikaanse klimaat. In Charslston U.S. vieren ze jaarlijks de Carolina Day parade, waar de seersucker een prominente rol inneemt als kledingstijl. In Europa blijf het eerder plakken bij de dandy’s, soms in de jazz scene en voornamelijk in vakantie shorts.


Bij SCHAAP bieden we zowel de katoenen versies aan maar zijn er ook enkele bijzondere licht gewichten te verkrijgen van Loro Piana met een exclusieve combinatie van super 150’s wol en 10% silk 600. Alle stoffen kunnen zowel voor de sportieve klassieke blazer, hippe unconstructed jasjes, elegante zomer kostuums als vrijgevochten Safari of Teba jackets.

Wes Anderson, Miles Davis, Dustin Hoffman, Bruno Roels en vele anderen gingen u al voor. Kom ze gerust ontdekken en voeg deze avontuurlijke klassieker toe aan uw eigenste zomer garderobe. Groeten,

Koen & Ruben



Wardrobe essentials en hoe uw kleerkast vorm te geven

 

Aangezien het SCHAAP verhaal niet enkel gaat om creëren is zorg dragen nadien van je lievelingstukken minstens even belangrijk aspect.

Wil u graag ook uw garderobe opnieuw even cureren en weet u niet goed hoe dat te doen?

Ontdek er alles over in onze vorige BLOG

Als u iets heeft aan onze vele inspanningen dan mag u het zeker laten weten en delen. Zoals steeds kijken we er naar uit u ook te mogen verwelkomen binnen onze SCHAAP wereld.

Voor meer informatie of wanneer u graag een afspraak wenst te maken kan u ons best telefonisch of per mail contacteren.

Take care, stay positive, dress well

Koen & Ruben

 
Previous
Previous

N° 27 - Tailoring a la SCHAAP

Next
Next

N° 25 - Les amis du mouton: Mr. Yannick Haemers