N° 75 - Modern Iconics : Corduroy

Double breasted dark navy Blue 14 wale Corduroy SCHAAP suit


History

Omdat corduroys binnen de wereld van tailoring en zeker de klassieke IVY look zo een ding zijn en de herfst in aantocht is, vonden we het opnieuw tijd om deze nog even uit te lichten.

Corduroy stoffen gaan terug naar de 18e eeuw waarin ze voornamelijk aan het Franse hof bekendheid kregen en er ook een mythe is dat de naam “corde du roi” zo tot stand kwam. Het was zeker zo dat mensen van het hof rond de koning deze stoffen droegen, maar oorspronkelijk komen ze uit de buurt van Caïro uit de stad Fustat, dat bekend stond om zijn katoen export.

Corduroy is ook een geweven doek, oorspronkelijk en nog steeds te vinden in 100% katoen, maar de laatste decennia ook meer en meer met een klein percentage elastaan er aan toegevoegd. Die laatste enerzijds om ook aan de nieuwe comfort trends te voldoen. Nu de mode en zeker de tailored look altijd al eerder breed was, blijven wij fan van de 100% katoen.

Heel herkenbaar zijn de verticale strepen, algemeen bekend als wales. Het aantal wales per inch (2,54cm) zal de breedte van de cord (verticale streep) bepalen. Deze kan gaan van jumbo of elephant wales die gaan van 3 - 6 wales, de meer klassieke versies zitten meestal tussen de 8 - 12 wales en de fijnere meestal tussen de 16 - 20. Doorgaans zal ook het gewicht in relatie zijn met de breedte van de wale. Een brede streep zal meestal zwaarder zijn dan een fijne variant.

Door het gebruik van lange katoenen krijgen deze stoffen niet alleen een bijzonder echte touché maar ook een bepaalde richting. In vaktermen gebruikt men pile up of pile down, waarbij pile up tegendraads is wanneer je van boven naar beneden wrijft en pile down met de draad mee, wat dan extra smooth aanvoelt. Pile up wordt weliswaar verkozen in tailoring, omdat dit de stof de rijkste kleur geeft. Die langere katoenen zorgen dan ook weer dat er al sneller eens een pluisje blijft hangen, maar dat hoort erbij.


Bij SCHAAP werken we met vele diverse high end leveranciers en dus ook bijzonder veel mogelijkheden

The reason why

Corduroys zijn niet enkel extreem comfortabel, maar ook zeer duurzaam. Daarnaast ook lekker warm en comfy voor de koudere maanden en zeer elegant wanneer goed gesneden en gecombineerd. Eén van de allergrootste troeven is dat ze in bijzonder veel levendige en klassieke kleuren te verkrijgen zijn en zowel perfect passen voor casual weekend broeken of zelf safari jasjes, als voor moderne pakken die zowel voor business als voor dat casual pak werken. Met andere woorden, mogelijks een van de meest diverse, bruikbare en eigenzinnige stoffen op de markt.

In het klassieke retail verhaal zie je de interesse in deze stoffen in golven passeren en wordt er ook vaak met minderwaardige kwaliteiten gewerkt. Binnen de wereld van maatwerk zullen corduroys en zeker uitgewerkt in een kostuum altijd tot het selecte clubje van klassiekers behoren ongeacht de kleur.

Zeker voor wie houdt van een fris beeld, een wie graag een warme of rijke toets aan een soberder geheel wil toevoegen of de dandy in zich zelf wil ontdekken, zijn deze perfect.

Brede wales werken doorgaans beter voor broeken en voor eerder kleinere maten. De gemiddelde wales ( 8 -12) zijn quasi voor iedereen het meest geschikt en geven ook die mooie diepte en glans. De fijnere zijn dan weer te vermijden omdat ze gewoon dat typische karakter minder to uiting brengen.

Timing

Wat ons betreft is elk moment een goed moment om dergelijk stuk te laten maken, maar zeker tijdens de herfst en donkere winter kunnen deze niet enkel troost maar ook dat extra beetje kleur brengen in ieders garderobe.

Wij maken ze even graag in broeken, odd suits als klassieke kostuums.

Zoals steeds zeer welkom op afspraak!

Kleurrijke groeten,

Koen & Ruben


Previous
Previous

N° 76 - Good Taste : nature-nurture

Next
Next

N° 74 - What’s your tailor wearing? Intro