N° 32 - Italië - England

Ook in de wereld van premium stoffen is het verschil tussen de Italiaanse en Engelse cultuur al vele eeuwen verschillend. Ik gebruik hier graag het woord cultuur omdat beide landen met bijzonder veel trots hun terroir, vakmanschap en identiteit uitdragen, zoals op alle diverse kwalitatieve producten die van beide landen komen. Niet enkel stijl, industrialisatie, kwaliteiten van wol spelen een rol, maar voornamelijk het klimaat en terroir alsook de culturele mindset zorgen er reeds vele decennia voor, dat wij kunnen genieten van hun expertise en prachtige producten.

Recent zien we meer en meer crossovers waarbij beiden met enkele zeer typische kenmerken van de anderen aan de slag gaan om er een eigen interpretatie aan te geven. Naar onze bescheiden mening een verfrissend en geslaagd traject waar nog veel mogelijk is voor de toekomst.

In die context kozen we specifiek twee collecties uit die dit nieuwe verhaal perfect vertalen. Enerzijds is er Carnet, gevestigd aan het Como meer en één van de meest innovatieve weverijen ter wereld. Anderzijds is er Fox Brother, in 1772 opgericht, en één van de meest iconische en traditionele Engelse stoffen huizen so far.

Mooi om te zien hoe beiden hun respect en traditie voor mekaar lieten blijken in deze nieuwe collecties.


Wanneer een traditioneel Engels stoffen huis referenties maakt in een nieuwe collectie als perfect draagbaar in Saint-Tropez en Harry’s Wine Bar in Firenze, dan is onze aandacht gewekt.


Even alle clichés op een hoopje, Italiaanse stoffen zijn verfijnder, lichter, modieuzer qua kleurenpallet, glazender door het gebruik van ultra fijne merino wollen vaker in combinatie met zijde, moderner qua design.

Engelse stoffen zijn zwaar, stugger, monotoon, prikken, ruiken nr hond, voor oude mannen die jagen, norser, geven niet echt mee en enkel te dragen ergens tussen de velden en weilanden.

Wel, veel ervan klopt, maar is daarom niet negatief en kan voornamelijk bij maatwerk uit zijn cliché context worden getrokken om er een hedendaags pareltje van te maken.

Omdat we vandaag onze focus willen behouden op de Cambridge collectie van Carnet en de Fox Sport collectie van Fox Brothers, ga ik op bovenstaande een andere keer in.

Carnet Cambridge

De naam verwijst zonder blozen naar de engelse traditie. Deze collectie is net nieuw binnen en is zonder meer een bijzondere interpretatie van Italiaans vakmanschap met eerder engelse motieven zoals Prince of Wales, Glenchecks en Gunclubs met meer muted kleuren dan we gewend zijn van onze zuiderburen. Desondanks op en top Italiaans door het gebruik van fijnere, zachtere wollen vaak in combinatie met Alpaca of een vleugje cashmere en katoen, waardoor deze ultra zacht, geraffineerd aanvoelen.

Naar onze mening de perfecte balans tussen het specifieke tweed achtige karakter en de Italiaanse finesse. Bijzonder interessant voor wie op zoek is naar dat prachtig gemaakte unconstructed jasje voor in het weekend, dat perfect te combineren is met denims, corduroys en kleurrijke katoenen.

Zoals ze het zelf zeggen : Deze collectie combineert stijl en elegantie, en perfecte balans tussen aesthetics en ontwikkeling met respect voor het verleden en de toekomst.

Unconstructed jasje vanaf 1190€

Unconstructed jasje vanaf 1190€

Fox Sport

Deze collectie kwam net voor de zomer binnen en was één van de interessantste voor dat chiquere of a typische sport jasje. Met een open weave constructie, wat al opmerkelijk is voor dit authentieke engelse huis, en daarnaast de vele levendige kleuren, bleven ze toch trouw aan een iets zwaarder gewicht (290 -350gr) . Kenmerkend voor de engelse stoffen waardoor deze in verhouding tot Italiaanse varianten meer body heeft en daardoor ook een bijzonder elegante val heeft in de stof.

Naast het frisse en opvallende kleurenpallet werd er ook gekozen voor een uni uitwerking. Apart zeker voor Fox maar duidelijk dat ze ook op hun manier hun vleugje sprezzatura willen bijdragen.

Geraffineerd, elegant en perfect geschikt voor wie op zoek is naar dat chiquere jasje dat ook even goed werkt op een casual broek als op een klassiek grijze of donker blauwe flannel broek.

Volgens hen ook het ideale stuk voor een soft tailored jasje waar je enkele iconische plaatsen en bars met kan bezoeken. Volgens ons een stuk dat in elke man zijn kast perfect kan dienen voor vele gelegenheden en momenten. Over nieuwe klassiekers gesproken

Unconstructed jasje vanaf 1180€

Unconstructed jasje vanaf 1180€


Kom ze gerust zelf ontdekken bij een kopje thee of een lekker glas Barolo en ontdek zelf hoe fantastisch deze twee zeer diverse collecties zijn.

As always op afspraak en met veel liefde en passie.

Groet,

Koen & Ruben


“Les amis du mouton”

Mr Yannick Haemers

 

Om af te sluiten brengen we graag onze “les amis du mouton” portretten nog even onder de aandacht. Iets waar we met SCHAAP bijzonder fier op zijn en zoals steeds heel graag met u willen delen. Aangezien het SCHAAP verhaal niet op één nacht ontstond, zijn er vele langetermijnrelaties gegroeid doorheen de jaren.

In 2018 was onze eerste afspraak en wanneer iemand nieuw zelf aankomt met het idee om een trenchcoat in Harris Tweed te laten maken, is de toon gezet en ging ook mijn hart iets sneller slaan.

“Don’t judge a book by it’s cover” is naar het bijzonder avontuurlijke sartoriale pad dat we ondertussen samen aflegden, perfect van toepassing op Yannick. Telkens weer komt hij met bijzondere ideeën, iets dat hij ergens heeft gezien en nergens is te vinden. Een jassen fetish heeft hij zonder twijfel, en nog veel meer kwamen we te weten via zijn “LAM” portret.

Als u iets heeft aan onze vele inspanningen dan mag u het zeker laten weten en delen. Zoals steeds kijken we er naar uit u ook te mogen verwelkomen binnen de SCHAAP-wereld.

Voor meer informatie of wanneer u graag een afspraak wenst te maken kan u ons best telefonisch of per mail contacteren.

Take care, stay positive, dress well

Koen & Ruben

 
Previous
Previous

N° 33 - Loro Piana System : innovatie en luxe op zijn best

Next
Next

N° 31 - Classics today