N° 160 - Get it right - blazers on denims

SCHAAP - FOX Brothers TAUPE PRINCE OF WALES CHECK TWEED WITH RACING GREEN DECO on bleached denim


Zonder twijfel zijn de warme zomermaanden achter ons laten, voor velen iets dat gepaard gaat met enige tristesse. Die heerlijke zomerwarmte, lange dagen gevuld met tuinfeesten en late night ‘vuurkorven plezier’.

Het gemak om dagdagelijks met een minimum aan kledingstukken en dus ook keuzes te zijn geholpen. Licht, luchtig en eerder relax voor de meesten onder ons. Gelukkig komen ze terug.

Nu de herfst zich opnieuw duidelijker begint af te tekenen, worden we allemaal verplicht om ons garderobe ook aan te passen. Meer laagjes, structuren, kleuren combo’s met of zonder kleurrijke beanie . Onderwerpen waar we de komende maanden geregeld op gaan terugkomen in deze verfrissende blog.

Nu het nog een beetje schipperen is tussen casual, work, zon en regen, maar toch nog niet te koud, het ideale moment om één van de meest courante, maar tevens meest ‘fout’ gedragen combinaties nml: De blazer op jeans, onder de SCHAAP loep te houden.


The basics about Jackets

Het zou in principe eenvoudig moeten zijn, maar het succesvol dragen van een blazer met een denim of jeans, is dat helaas niet. Het is een look die diverse werelden combineert, wat het enerzijds ruim interpreteerbaar maakt, maar anderzijds niet zomaar twee stukken combineren is. Super stijlvol in een hedendaagse context wanneer goed gedaan. Het voorbeeld van saai en anti-stijlvol wanneer niet.

Waarom gaat het dan toch zo vaak mis?

We hebben er geen studie over gedaan, maar we hebben het helaas de laatste 20 jaar al non stop gezien. Die hippe en minder hippe vogels, die als het eens wat ‘chiquer’ moet zijn, hun hoodie verwisselen door dat vestje van hun kostuum dat ze ooit moesten kopen voor de eerste communie van hun kind. Zoals het vaak ook al wringt in het hoofd van deze mensen, om iets anders te moeten dragen met hun geliefde comfort wear, wringt dat ook helemaal qua beeld. Helaas zijn we daar bijna allemaal immuun aan geworden. Erger nog, vaak wordt om het even welke blazer op een jeans, vandaag echt gezien als iemand die toch al moeite doet om zich te kleden.

Opnieuw weer allemaal gemakkelijk om dit zomaar te bekritiseren vanuit onze hoge ivoren tailoring toren. Zoals u ondertussen begrijpt, zijn we bij SCHAAP zeer openminded en proberen we gewoon af en toe een beetje te helpen, voor wie hulp wil.


SCHAAP FOX brothers LAM tweed jacket 2023 - purple Geelong lupetto knitwear and selvedge denim.

Wat gaat er dan precies mis, Mr. de tailor?

Leuk dat je er nog bent, eigenlijk is het eenvoudig, maar misschien toch ook niet in onze hedendaagse vervaagde realiteit, als het gaat over kledij en stijl.

In principe is er algemeen gezien een groot verschil in stoffen die voor kostuums worden ontwikkeld en stoffen specifiek voor sport jackets. Fair enough, in de meeste retail shops zeer moeilijk, gezien het aanbod en keuzes zo beperkt zijn. Er daarnaast algemeen ook weinig mensen zijn die daar kaas van hebben gegeten. De kans dat ze je doorverwijzen naar de sport afdeling is helaas groot.

Doorgaans is een stof voor een kostuum fijner, gladder, soepeler en meestal ook twill gebonden voor sterkte, alsook om de wrijving bij de broek te minimaliseren. De meeste stoffen voor eerder sportievere blazers ( waar het vandaag over hebben) zijn vaak veel kleurrijker. Ze hebben vaak uitgesproken patronen en meer structuur door de specifieke weving of door grovere wollen. (denk aan tweed, donegals, herringbones, hopsack….)

Daardoor krijgen ze meer body, diepte en nuances, die vaak veel verder staan van de look van een klassiek kostuum, ook al maken we bij SCHAAP ook heel graag atypische kostuums, die wel die kenmerken hebben.

De reden dat die stoffen vaak explicieter zijn - en in een volledig pak er eerder 'clownesk’, of toch zeker té gewaagd zouden uitzien voor de doorsnee hedendaagse man, is nu net omdat dit het verschil maakt. Deze zo elegant en cool kunnen zijn in combinatie met een mooie denim en sobere merino rolkraag. Een ‘klassiek’ kostuum jasje dragen op een jeans maakt het beeld enerzijds plat en niet in evenwicht door het te grote contrast.

Het probleem dat veel mannen hiermee hebben, is dat ze nu net precies dat doen. Ze zien een smart-casual dresscode en interpreteren die door hun garderobe in tweeën te knippen door hun 'smart' pak te combineren met hun 'casual' jeans. Makkelijk zeker en mogelijk een look die hun omgeving al meer apprecieert dan die afgedragen hoodie, maar helaas ver van elegant en super mainstream.

Het getuigt in onze ogen vooral van gemakzucht en weinig sensibiliteit. Ook al is een goed, persoonlijk en bedachtzaam exemplaar laten maken, niet de grootste moeite en zonder twijfel een interessante investering.


Tips & Tricks

Zoals een denim of jeans, die we trouwens ook bij SCHAAP in heel veel varianten maken, kunnen verschillen in kleur, dikte, textuur, zijn er voor die sportievere blazers nog veel meer mogelijkheden.

We spreken vaak en graag over tweed stoffen, omdat we daar nu éénmaal zo van houden, maar het kan even goed met een zomerse variant. Iets waar we reeds onder de noemer blends een blog over maakten.

Wat ons betreft krijgt de unconstructed maakwijze de voorkeur. Dit maakt het meteen wat meer relaxed en geeft een minder stijf, conservatief gevoel. Maar ook Safari of Teba jasjes zijn hier ideaal, voor wie op zoek is naar nog meer comfort, in een stijl die het dichtste bij casual tailoring aanleunt.

Snit blijft ook hier het allerbelangrijkste, wat helaas minder makkelijk te vinden is binnen het algemene retail segment. Uiteraard zal de gekozen stof voornamelijk je look en vibe bepalen. Of je nu voor een echte cult klassieker gaat, zoals een mooie geruite of visgraat tweed stof, of voor een soberdere verfijnde merino wol, wanneer goed gesneden op jouw maat en passend binnen je eigenste leefwereld, een absolute must have.

Een beeld dat tijdens de IVY periode bijzonder groot was en nog steeds stand houdt, omdat het voor veel mannen veel realistischer is dan dat kostuum.

Heavy Hopsack weave Utility jacket with bleached denim and dark denim shirt all by SCHAAP


Concreet

Een van de belangrijkste voordelen van het succesvol combineren van een blazer met denims is de veelzijdigheid van de look. Hij is perfect voor allerlei sociale situaties, van een avondje uit en werken op kantoor tot een zakelijke lunch of een romantische wandeling door de stad.

Het is niet te formeel en niet te relaxed en werkt perfect als een tussen-outfit voor momenten waarop je er representatief uit wilt zien zonder stoffig of overdressed te zijn. Afhankelijk van de specificaties van de gekozen stof, een ideale partner doorheen het jaar, waarbij u opnieuw enige vorm van originaliteit, elegantie en stijl kan etaleren op uw eigenste manier.

Tussen afspraak en levering zit gemiddeld 6 weken, zoals altijd op afspraak te Gent of Antwerpen.

Always welcome!

Koen & Ruben


 
Previous
Previous

N° 161 - Les Amis du Mouton - FW24

Next
Next

N° 159 - Modern Iconics : Lanificio Rogna