N° 52 - Expert aan het woord: Beleggen in whisky


Exotische beleggingen. Het is van alle tijden, maar recent hoorde ik uit verschillende hoeken het verhaal van beleggen in Schotse single malt whisky.

Geen toeval daarom dat SCHAAP op visite ging bij trouwe klant Stein Devos van ‘Scotch Whisky Investments’. Zoals altijd koppelen we bij SCHAAP het analytische graag aan de emotie.

En laat beleggen in whisky nu net een onderwerp zijn waar die twee uitzonderlijk mooi samen komen.


Beste Stein, ik ben hier vandaag door jou uitgenodigd in het gloednieuwe Botanic Sanctuary hotel in Antwerpen. Jij werkt voor ‘Scotch Whisky Investments‘, het enige bedrijf ter wereld met een vergunning om flessen en vaten whisky aan te bieden als beleggingsproduct. We gaan vandaag dus veel bijleren over whisky als investeringsproduct hoop ik. 

Even kort over de locatie hier. We zitten nu in de bar van een 13de eeuws kloosterhospitaal dat volledig gerenoveerd werd tot een luxueus 5-sterrenhotel. Ik neem aan dat jullie deze locatie als uitvalsbasis niet per toeval gekozen hebben?

Eén van de binnentuinen van het nieuwe 5-sterrenhotel in Antwerpen.

Dat klopt. Scotch Whisky Investments heeft hier overigens geen kantoren, maar de thuisbasis van de Scotch Whisky Investors Club in de gewelvenkelder van het hotel is hier wel gevestigd. In The Unprecedented, zoals we deze exclusieve ruimte genoemd hebben, kunnen potentiële beleggers kennismaken met de magische wereld van Schotse single malt whisky als investeringsproduct, en natuurlijk kan je er ook proeven van enkele zeer bijzondere flessen die stuk voor stuk een iconische plaats hebben ingenomen in de Schotse whisky-geschiedenis. Het hotel zet zich op de kaart als een luxueus boutique hotel en het spreekt voor zich dat de gasten hier mogelijks ook onze klanten kunnen zijn, en omgekeerd. We doen dus graag aan kruisbestuiving.

Ik heb even opgezocht wanneer we elkaar voor het eerst ontmoet hebben en dat was in juli 2021. Je kwam in de SCHAAP showroom om een bijzonder smoking jacket te laten maken. Toen je me vertelde dat je werkt als expert op het gebied van whiskyinvesteringen, was ik best even verrast. Ik had er nog nooit van gehoord en het fascineerde me onmiddelijk. Dat is ook de reden waarom ik hier vandaag ben.

Dus laat ons beginnen bij het begin: met‚ Scotch Whisky Investments‘, wat doen jullie nu exact?

Scotch Whisky International is wereldwijd het meest toonaangevende bedrijf als het aankomt op beleggen in whisky.

Onze core-business is vermogensbeheer, maar dan op een niet alledaagse manier. Dat doen we aan de hand van maatwerk beleggingsportefeuilles die bestaan uit flessen en vaten Schotse single malt whisky. We zijn dus absoluut geen beleggingsfonds, en onze klanten zijn allemaal voor 100% eigenaar van hun whisky. We zijn de grootste en eigenlijk de enige speler wereldwijd die beleggen in whisky op deze manier aanpakt. Daarnaast doen wij het volledige beheer van deze portefeuilles. Dat wil zeggen zowel het fysiek en verzekerd stockeren, de volledige analyse en opvolging, én uiteindelijk ook weer de verkoop van deze flessen en vaten tegen de beste prijs aan de juiste koper. Wij ontzorgen onze klanten volledig, zodat zij zich vooral kunnen focussen op het mooie rendement, zonder de omslachtigheid.

Stein Devos, brand ambassador voor Schotch Whisky Investements Belgium

Hoe ben je daar ingerold? Heb je altijd iets met whisky of Schotland gehad?

Het is begonnen met whisky. Tijdens een bezoek aan een Antwerps restaurant (intussen zo’n 18 jaar geleden) was er iemand van Johnny Walker aanwezig die na de maaltijd alle gasten een glaasje ‘black label’ inschonk. Zijn uitleg over de complexiteit en de manier waarop zo’n blend werd samengesteld boeide me enorm. Ik was toen 17 jaar oud en eigenlijk ben ik sindsdien alleen maar gepassioneerder in whisky gaan verdiepen. 

Een hele tijd heb ik op freelance-basis proeverijen georganiseerd in Belgie voor verschillende distilleerderijen. De wereld van whisky en alles wat er rond hing was best fascinerend voor mij.

Als ik wat ouder werd ging ik op zoek naar een goede belegging en de klassieke weg van aandelen en obligaties sprak me eerlijk gezegd niet aan. Zo ben ik in contact gekomen met Michel Kappen, de eigenaar van Scotch Whisky International. Eerst werd ik zelf een klant en uiteindelijk ben ik dan hun ambassadeur voor België geworden. Vandaag is het mijn fulltime job en ik hoop het uiteraard nog vele jaren te kunnen doen. 

Ik neem aan dat je om klant te worden bij jullie wel over een bepaald vermogen moet beschikken? Welk type klanten zijn welkom?

Onze hoofdactiviteit is dus het vermogensbeheer en dit kan vanaf 100.000 euro. Vanaf 250.000 euro wordt je automatisch lid van onze Scotch Whisky Investors club. Dan gaat de wereld van het beleggen in whisky pas écht voor je open. Deze groep investeerders krijgt bijvoorbeeld regelmatig kansen op het kopen van wat wij ‘Golden Opportunities’ noemen, dat zijn heel bijzondere flessen of vaten die als hefboom op je rendement kunnen fungeren. Met deze club organiseren we ook regelmatig leuke evenementen en zelfs een reis naar Schotland. 

Voor beleggers onder de EUR 100.000, - is investeren in whisky natuurlijk ook erg interessant. Hoewel deze doelgroep niet zozeer mijn persoonlijke focus binnen ons bedrijf is, bieden we wel de mogelijkheid aan beleggers om een account aan te maken op ons online handelsplatform ‘THE SWEX’ (Exchange for Scotch single malt whisky). Alle flessen of vaten die hierop verhandeld worden zijn fysiek bij ons aanwezig en kan je dus in je eigen portefeuille houden om ze vervolgens, enkele jaren later weer te verkopen met winst. Zo kan je weliswaar je eigen whiskyportefeuille bouwen op een veilige en gecontroleerde manier.

Je vermeldt duidelijk dat beleggers flessen kunnen kopen via THE SWEX op een ‘veilige’ manier. Wil je dan zeggen dat het niet altijd veilig is?

Zeker, er zijn de laatste jaren veel valse flessen in omloop. Zo’n fake fles herken je soms niet snel. Maar wij hebben daar specialisten voor en werken nauw samen met de distilleerderijen als we twijfelen. Op THE SWEX heb je dus altijd de garantie dat een fles die je aankoopt 100% authentiek is. Dat is niet altijd het geval wanneer je zelf iets zou aankopen bij een verzamelaar of zelfs op sommige veilingen stel ik me soms vragen.

Een grappige anekdote: er worden in China elk jaar meer flessen Glenfiddich verhandeld dan wat het bedrijf produceert. Dat zegt genoeg denk ik. 

Moet je als belegger in whisky graag whisky drinken? 

Helemaal niet. 80% van onze klanten drinkt geen druppel whisky en bekijkt het enkel als een beleggingsproduct. 

Stel, ik wil beleggen in whisky, hoe begin ik daar dan aan?

Bij het vermogensbeheer gaan we bekijken wat de wensen en verwachtingen van jou, als belegger zijn. We doen dat aan de hand van een klantprofiel met enkele doordachte vragen waaruit moet blijken wat voor type belegger je bent. We brengen in kaart wat je vrij belegbaar vermogen is, hoeveel procent je daaruit wil gaan beleggen, of je bepaalde liquiditeitswensen hebt, enzovoort.

Al deze informatie brengt ons tot een beleggingsadvies. En op basis hiervan gaan wij dan een portefeuille en beheerovereenkomst voor je samenstellen. Vervolgens krijg je van ons een factuur, en éénmaal die betaald is, gaan we de portefeuille voor je ‘vullen’ met vaten en flessen whisky. Gedurende de volledige looptijd van je belegging heeft Scotch Whisky Investments het discretionair beheer over je portefeuille voor een periode van minimaal 5 jaar, waarna de flessen of vaten in samenspraak met de belegger weer verkocht kunnen worden. Tijdens deze looptijd krijgen al onze klanten 2x per jaar een update over hoe hun portfolio het doet.

Als kleinere belegger die zelfstandig wil beleggen via THE SWEX, dien je zelf het werk te doen en je uiteraard goed in te lezen om te weten wat je koopt.

Zijn er specifieke factoren waar ik dan best op let?

Voor deze zelfstandig belegger wil ik wel een aantal belangrijke factoren of tips delen, die vandaag bepalend zijn of specifieke flessen potentieel hebben om in waarde te stijgen:

- Allereerst is er de leeftijd van de whisky. Met andere woorden, hoe lang heeft de whisky gerijpt op het vat? Zorg dat deze informatie altijd op de fles vermeld staat. Wij noemen dat een ‚age statement‘ in vaktermen. Ik zou zeggen dat een leeftijd van minimaal 25 jaar meer potentieel heeft als beleggingsproduct. Dat is namelijk schaarser.

- De vermelding van een vintage is ook altijd goed. Met vintage bedoelen we flessen waarop het jaartal waarin de whisky werd gedistilleerd vermeld staat, bijvoorbeeld 1964. Hoe vroeger, hoe beter eigenlijk. Want ook dat is intussen schaarser geworden (lees: de kans is groter dat er niet meer veel flessen van zijn). Alles wat gedistilleerd is vóór de jaren ’80 is vandaag erg interessant om te kopen.

- Zoek uit of de whisky eventueel een ‘Single Cask‘ is. Dit wil zeggen gebotteld uit één enkel vat, waardoor er dus minder flessen van op de markt zijn.

- Een klinkende, iconische naam helpt natuurlijk ook altijd.


80% van onze klanten drinkt geen whisky en bekijkt
het enkel als een beleggingsproduct.


Welke namen zijn dan klinkend?

Macallan, Bowmore, Brora, The Glenlivet, … ik kan wel even doorgaan ;-)

Je hebt al verteld dat alle flessen en vaten door jullie worden bewaard? Waar is dit dan en zijn er ook klanten die ze zelf bijhouden als een soort van ‚conversation piece‘ in hun huis? 

We hebben verschillende warehouses. De meeste flessen staan in Nederland en in Schotland op een zwaarbeveiligde locatie, want alles samengeteld gaat het over +/- 150 miljoen euro aankoopwaarde. De vaten blijven altijd in Schotland, omdat de Schotse wetgeving omtrent whisky eenvoudigweg zegt dat het vat moet rijpen en gebotteld worden in Schotland.

In principe zullen wij alle flessen en vaten van onze klanten steeds in onze eigen warehouses stockeren. Dat is belangrijk voor de verzekering en de authenticiteitsgarantie. Als een klant écht graag enkele bijzondere flessen thuis wil hebben om tentoon te stellen of zelfs te drinken, dan zullen we hem uiteraard helpen om deze aan te kopen, maar ze worden nooit onderdeel van de beleggingsportefeuille. 

Als je zo’n flessen whisky dan thuis bewaard, moet je deze dan op een bepaalde manier stockeren? Een goeie wijnkelder moet namelijk wel aan wat voorwaarden voldoen.

Whisky is eigenlijk heel makkelijk om zelf te bewaren. Er moet aan niet veel voorwaarden voldaan worden. Uiteraard moet je een fles niet in de volle zon plaatsen en steeds rechtop zetten zodat het hogere alcoholpercentage de kurk niet aantast, maar verder is kamertemperatuur en niet te veel licht meer dan voldoende om de whisky honderd jaar bij te houden. Whisky in een gesloten fles wordt eigenlijk nooit slecht, in tegenstelling tot wijn. Je kan whisky zo goed als altijd blijven drinken.

Moet ik met whisky in mijn portefeuille de markt nauwlettend in het oog houden? Of is het eerder een passieve manier van beleggen? Wordt er ook aan daytraden gedaan?

Whisky is echt een lange termijn investering. Eigenlijk begin je er beter niet aan als je een kortere beleggingshorizon hebt. Voor ons is die 5 jaar het minimum om een portefeuille goed te laten renderen. De rendementen op whisky zijn bijzonder constant, dus eigenlijk is ‘hoe langer hoe beter’ absoluut van toepassing hier. 

Daytraden komt zelden voor bij whisky. De marktwaardeontwikkeling van Schotse single malt is niet cyclisch zoals bij aandelen, dus kortetermijnwinsten kunnen moeilijk gehaald worden.

Goed, laat het ons dan eens over rendement hebben. Want voor veel beleggers is dat nog steeds de belangrijkste factor. 

Uiteraard geven we geen garanties over het toekomstig rendement, anders zou het geen belegging zijn. Wat ik er wel over kan zeggen is dat onze klanten de afgelopen 14 jaar een gemiddeld nettorendement behaalden van 15.3% per jaar. 

Als we de historische waardeontwikkeling bekijken (dat hebben we onderzocht tussen 1936 en 2008), komen we op 6.6% per jaar. Het gaat hier dan voornamelijk over de prijsevolutie van consumptiegerichte whisky’s. Aangezien er in die periode nog geen whisky werd gekocht als belegging. Dat is nu natuurlijk wel anders… 

En het hoogste rendement dat je ooit hebt gehaald?

Ik moet natuurlijk discreet blijven en er zijn veel voorbeelden, maar laatst had ik een klant die in 2013 drie vaten Clynelish had gekocht voor 25.000 euro. De waarde van die vaten is vandaag 175.000 euro. Toen ik hem dit vertelde tijdens een restaurantbezoek was hij helemaal sprakeloos voor de rest van de avond. (lacht) 

Dat klinkt geweldig, maar hoe zit het met de keerzijde? Hebben je klanten ook al geld verloren? Beleggen is altijd risico’s, dus ik kan me voorstellen dat niet elke belegging is wat je ervan verwacht?

Ik kan daar heel eerlijk en open in zijn. Onze klanten hebben tot op vandaag zelden of nooit geld verloren op één van hun portefeuilles. Net omdat Schotse single malt als luxeproduct amper correlatie vertoont met bv de aandelen- of vastgoedmarkt, is de waarde in de laatste decennia een stijgende lijn. Ga bijvoorbeeld maar eens kijken naar de curve van de Rare Whisky Apex 1000.

Grafiek van de Rare Whisky Apex 1000 van 2012 tot heden

Nu ga ik even advocaat van de duivel moeten spelen, Stein. Ik las dat jullie zijn gereguleerd door de AFM, de financiële toezichtshouder van Nederland, waar jullie hoofdzetel gevestigd is. Zij geven beleggen in whisky een 6 op een schaal van 7 als risicofactor. Dat is dus behoorlijk risicovol. Als het rendement zo constant is, waarom dan zo’n hoge risicofactor?

Dat heeft eigenlijk uitsluitend te maken met liquiditeit. Een aandeel kan je bijvoorbeeld met één druk op de knop verkopen voor een bepaald bedrag. Bij whisky gaat dat niet zo snel. Je moet de juiste koper vinden die de juiste prijs wil betalen. En dat proces kan soms enkele weken of zelfs maanden duren bij grote portefeuilles. Het is dus omdat whisky niet per definitie ‚direct‘ verkocht kan worden, dat die een risicofactor 6 krijgt. 

Bij vastgoed is dat trouwens niet anders, een huis of appartement verkoop je ook niet op een kwartiertje tijd. Niet beursgenoteerd vastgoed, bijvoorbeeld je huis, heeft dus ook een risicofactor 6 voor de AFM. 

Ok duidelijk. Klinkt allemaal veelbelovend! Wordt er trouwens wel eens geproefd van die whisky’s? Of is dat not-done?

Zeker wel. Wij vinden zelfs dat ook het genieten ervan een essentieel onderdeel kan zijn van de beleving die bij het beleggen in whisky hoort. Welke fles je wel- of niet opent, dat is vooral persoonlijk. Maar van elke fles die je opent worden de resterende flessen die overblijven alleen maar zeldzamer en waardevoller.

Het mooie is dat whisky die rijpt op vat alleen maar complexer en toegankelijker wordt, ‘het hout vijlt als het ware de scherpe kantjes eraf’. Een whisky die 60 gerijpt heeft is uiteraard prijzig, maar de smaak is meestal met niets te vergelijken. En je hebt altijd mensen die graag het beste van het beste drinken.

 



Het bewuste vat Glenlivet uit 1952

Mag ik weten wat de duurste fles whisky ooit is?

In mei 2018 werd een fles 60 jaar oude Macallan 1926 geveild door Bonhams voor 1 miljoen dollar.

En jullie waren de koper?

Neen, helaas niet. De koper was een privépersoon. We hebben wel het ‘record’ van het duurste vat dat ooit verhandeld werd in Schotland op onze naam staan. Dit was een Glenlivet uit 1952, 65 jaar oude whisky. Had vat had bij botteling een output van 381 flessen. Dat is enorm veel, na zolang rijpen als je weet dat whisky gemiddeld 2% per jaar verdampt tijdens dat proces. Deze flessen werden exclusief aangeboden als Golden Opportunity aan onze Scotch Whisky Investors Clubleden. De marktwaarde van het vat zat rond de 4.5 miljoen euro. 

Iets wat ik me altijd heb afgevraagd bij flessen whisky. Stel je hebt een fles van 30 jaar oud, wil dat dan zeggen dat elke druppel whisky in deze fles effectief 30 jaar in die fles heeft gezeten? 

Neen, de leeftijd die vermeld staat op een fles verteld je hoe lang de whisky in het vat heeft gerijpt. Een fles waar ‘30 jaar’ op vermeld staat, leert je dus dat de whisky die in deze fles zit op het moment van botteling minimaal 30 jaar gerijpt heeft op een eikenhouten vat. Vaak wordt hier ook nog oudere whisky aan toegevoegd, om bijvoorbeeld de complexiteit te verhogen, maar nooit whisky die jonger is. 

Eigenlijk is dit één van de mooie dingen aan whisky. De inhoud van een fles Schotse single malt whisky wordt streng gecontroleerd door de Scotch Whisky Association. Hierdoor weet je als koper van een ‘age statement’ whisky altijd exact wat er minimaal in je fles zit. Het maakt de whisky business zuiver en transparant en daarom ook uitermate geschikt om in te beleggen. 

Als ondernemer die weet hoe een bedrijf in elkaar zit roept dat meteen vragen op. Hoe werkt het businessmodel van een whiskystokerij dan eigenlijk? Al die distilleerderijen moeten decennialang wachten op een return?

Dat klopt. De absolute minimale rijpingstermijn voor whisky is 3 jaar, als je hem eerder op de markt brengt, mag het zelfs geen Schotse whisky heten. Het is een businessmodel dat teert op de lange termijn. Gelukkig vergt het maken van whisky geen gigantisch kapitaal aan grondstoffen. Water, gerst en gist zijn de enige ingrediënten.

De sector wordt dan ook grotendeels gedomineerd door distilleerderijen die decennia en soms zelfs al meer dan een eeuw actief zijn. Veel van deze distilleerderijen hebben een voorraad van zeer oude vaten waar eigenlijk niemand exact van weet wat ze nu precies bezitten. Er hangt een zekere mystiek rond. 

Het is me opgevallen dat beleggen in whisky de laatste maanden een aantal keer in de Vlaamse media is verschenen. Was daar een speciale reden voor? Merken jullie veel nieuw cliënteel hieruit? Zo ja, doet dat iets met de koersen? 

Die recente berichtgeving in de media is te linken aan een specifieke gebeurtenis, namelijk de release van de langst gerijpte whisky ter wereld. Een Glenlivet van zomaar even 80 jaar oud. Zo’n fles betaal je rond de 100.000 euro en die verhalen vinden hun weg naar de media uiteraard makkelijk.

Wij hebben overigens ook een aantal van deze flessen kunnen aankopen, maar zulke flessen worden enkel gereserveerd voor klanten die vandaag al minstens 1 miljoen euro in whisky beleggen. Want ook in whisky is diversifiëren belangrijk.

Hier in The Unprecedented, hebben we zelfs één zulke fles open. Een glaasje van de ‘holy grail’ betaal je EUR 8.800,-. 

Zo’n specifieke fles komt dan eigenlijk voor het eerst ooit op de markt. Hoe wordt de waarde daar dan van bepaald?

In dit geval was dat grotendeels in handen van veilinghuis Sotheby’s. Zij hadden de eer om fles nummer 1 te mogen veilen in Hong Kong. De prijs die ervoor betaald werd was EUR 165.000, - en dat heeft zowat de marktwaarde bepaald. 

Stein toont me enkele bijzondere flessen in ‘The Unprcedented’, de belevingsruimte die Scotch Whisky Investments inrichtte in The Botanic Sanctuary hotel in Antwerpen.

Moet ik beleggen in Schotse single malt whisky zien als een trend?

Als je naar pakweg de afgelopen 15 jaar kijkt zie je duidelijk dat het niet om een trend gaat. Zoals eerder vermeld is whisky geen cyclisch product. Whisky is uiteindelijk ook een soort statussymbool. En voor status zijn mensen wereldwijd gevoelig. Zeker in landen als China zien we dat heel duidelijk.

OK, even een link maken met onze tailoring business dan. We werken namelijk beiden met producten die uit Schotland komen. Voor jullie is dat 100%, maar ook bij SCHAAP komen veel tweeds uit de Schotse weverijen. 

Voor SCHAAP heeft Brexit een grote impact gehad. Veel van de stoffenhuizen waar we mee samenwerken zijn gelegen in Engeland of Schotland. Vooral de logistiek is complex en duur geworden. Heeft Brexit een impact op de whiskymarkt?

Vooral wat de logistiek betreft is het inderdaad allemaal wel wat complexer geworden. Er is meer papierwerk en alles duurt langer. Voor Scotch Whisky Investments is dat niet zo’n probleem aangezien wij een grote partij zijn en zo’n dingen op een efficiëntere manier kunnen aanpakken. En tijdsdruk is er eigenlijk niet écht, onze klanten hebben de flessen zelden ‘meteen’ nodig.

Wat de prijs van whisky betreft is het zeker duurder geworden om whisky aan te kopen in Schotland, echter wanneer je dat doet met als doel erin te beleggen en deze langdurig bij je te houden, dan is de impact daarvan eerder schraal ten opzichte van de meerwaarde op de lange termijn.

En hoe zit het met de kleinere Schotse whiskymaker? Het zijn in de stoffenwereld namelijk de kleine familiale bedrijven die de dupe van Brexit dreigen te gaan worden. Als wij met hen spreken, horen we verhalen dat de orderboek maar voor de helft gevuld zou zijn ten opzichte van het pré-Brexit tijdperk. 

Eigenlijk merken wij zelf niet zo veel van de impact. Zelfs de kleinste stokerijen werken samen met lokale importeurs die de distributie van hun producten en de import-administratie voor hun rekening nemen. En Schotse single malt whisky kan uiteraard alleen uit Schotland komen. Er zijn dus geen alternatieven.

Dat klopt inderdaad. In de stoffenwereld zijn best wel wat andere landen waar ook een geschiedenis van weverijen aanwezig is, zoals Italië. 

Grazende schapen in Schotland

Wijn is waarschijnlijk de gekendste drank als het op verzamelen of investeren aankomt. Ik weet dat sommige van onze SCHAAP klanten daar fanatiek mee bezig zijn. Maar zijn er naast wijn en whisky nog andere dranken die goed werken als investering? Zie je daar bepaalde trends? 

In het luxe segment zijn er voor elk type drank wel flessen met een zekere verzamelwaarde. Het gaat dan vaak om specifieke merken of bijzondere uitgaven. Maar whisky is toch iets uniek qua heritage en schaarsheid. 

Wat zou je zeggen tegen die wijnliefhebbers om ze overtuigen om ook in whisky te gaan?

Ik denk dat er vele gelijkenissen tussen wijn en whisky te vinden zullen zijn. Het zijn beide tastbare activa waarbij er meer vraag is dan aanbod voor een welbepaalde kwaliteit of naam. Een groot voordeel van whisky ten opzichte van wijn, is de eenvoudigere manier om het te bewaren, waardoor je investering aanvankelijk kleiner is. Maar ook dat whisky in de fles makkelijk 100 jaar onveranderd blijft en er dus geen risico op kwaliteitsverlies is. Als de prijs dus toch zou kelderen kan je er eigenlijk nog steeds van genieten. Bij wijn is de kans groter dat je de fles kan weggieten. 

Ik denk dat whisky dus meer zekerheden biedt als beleggingsproduct dan wijn. Maar zoals met alles is het een verhaal van en/en. Diversifiëren in je beleggingsportefeuille is belangrijk. En ik denk dat het voor elke wijnverzamelaar nuttig kan zijn om ook te starten met een portefeuille in whisky. 

Wist je trouwens dat er in Schotse single malt whisky alleen, méér variatie in aroma’s kan worden waargenomen dan in alle rode, witte en roséwijn ter wereld? Dat is wetenschappelijk bewezen. 

Whisky is natuurlijk al erg lang een drank die een bepaalde ‚vavavoum‘ rond zich heeft. Het wordt gedronken door notabelen in mooie interieurs, in iconische filmscenes, enzovoort. 

Moet ik me voorstellen dat jullie wereld, of die van jullie klanten, er ook altijd zo uitziet? De goedgeklede gentleman met sigaar en glas whisky, bedoel ik dan?

Soms, er zijn altijd klanten die erin stappen voor de status en het wereldje aan zich. Maar de meeste van onze klanten combineren dat puur met het rationele. Wij zijn in de eerste plaats een vermogensbeheerder en dus zijn het de cijfers die tellen.

Het is wel mooi meegenomen dat het product waarin wij ons specialiseren er eentje is met een uitzonderlijk mooie heritage. De klanten die daar interesse in hebben, nemen we uiteraard maar al te graag dieper mee in die wereld.

Ok, en dan de laatste vraag. Jij loopt hier op jullie kantoor af en toe rond in enkele bijzondere SCHAAP stukken. Denk je dat je uiterlijk een invloed heeft op de mensen om je heen? Heb je al veel complimenten gehad?

Complimenten zeker. Ik vind het zelf belangrijk om stijlvol gekleed te gaan. Voor mij maakt een zorgvuldig uitgekozen stof of een stropdas een maatpak bijvoorbeeld helemaal af. Niet al onze klanten hechten hier waarde aan en het is al zeker niet de reden waarom ik graag pakken draag, maar persoonlijk vind ik dat de wereld van luxe wel perfect samengaat met goede kleding.

Stein, bijzonder interessant allemaal. Dankjewel voor je tijd.

Als het bij u als lezer ook is beginnen kriebelen en u wil graag meer weten over het beleggen in whisky, stuur dan een mail naar ruben@schaaptailors.be en wij brengen u discreet in contact met Stein. Als tailoring bedrijf geloven wij erg in het delen van elkaars werelden, twee SCHAAP klanten die elkaar professioneel vinden, is waarvoor we het allemaal doen.


 

Previous
Previous

N° 53 - Les amis du mouton: Mr. Gideon Kiefer

Next
Next

N° 51 - La grande bellezza