N° 131 - Tips and Tricks for dressing well part 1v : Gelaagdheid
Een nieuwe rubriek waarbij we geregeld één aspect van zich beter te leren kleden, combineren en afstemmen, in uitlichten. Er zijn reeds talloze clichés terug te vinden op het internet waarvan helaas de meesten al helemaal voorbijgestreefd of erger nog, vaak enkel van uit het commerciële oogpunt van een merk of leverancier, waarbij de essentie vaak verloren gaat, of zelfs het omgekeerde adviseert.
Omdat we zelf graag met ‘lagen’ experimenteren, gezien onze grote diversiteit aan producten binnen het SCHAAP spectrum, en omdat ook dit makkelijker lijkt dan het is, deze 4e opvolger van Tips & Tricks.
Ook omdat de tussenseizoenen zoals nu ook bij ons, vaak vragen voor iets meer gelaagdheid en het mixen van diverse stoffen, structuren, kleuren en andere, wat het voor ons en gelukkige vele enthousiaste ‘sartorialists’ altijd een fijn experiment maakt.
De Basis
Elke dag opnieuw is er dat moment dat je iets uit je garderobe moet samen sprokkelen om de dag door te komen. Voor iedereen is dit anders en divers, maar aangezien we een tailoring bedrijf zijn, focussen we hier op herenmode, maar is dit deze zeker ook van toepassing voor iedereen. Omdat u ons mogelijks al even volgt, weet u dat wij bij SCHAAP de registers al vanaf het begin hebben opengetrokken mbt maatwerk en besteden we evenveel aandacht aan het klassieke beeld dan de casual look.
In deze vierde tips & tricks willen we graag even inzoomen op gelaagdheid, wat in onze ogen vaak een silhouet of look veel interessanter maakt.
Gelaagdheid staat niet gelijk aan vele verschillende laagjes over mekaar aantrekken. Het komt daar in the end vaak wel op neer, maar welke laagjes je kiest om te combineren, vragen dan weer de nodige ervaring, alsook slimme toevoegingen aan je look en bestaande garderobe.
Waarom?
Diverse lagen zijn niet alleen functioneel tijdens de koudere maanden, maar maken ook een beeld complexer en te gelijkertijd genuanceerder. Dit is zeker één van de redenen dat onze bezoekjes aan Pitti Uomo in de winter, vaak visueel interessanter zijn, gezien de meeste aanwezigen er daar dan een sport en uitgepuurde variaties van maken, waarmee ze zichzelf willen vertonen tussen de vele andere ‘peacocks’. Maar het is zeker niet enkel iets voor de winter maanden, het toevoegen van bepaalde structuren, accenten en details kan evengoed in de zomer.
Step I
Gezien u garderobe op basis van de vorige tips en tricks , nu helemaal op punt staat, overzichtelijk is en volgens kleur of seizoen hangen, weet u perfect wat u allemaal voor handen heeft om te combineren.
Indien dit niet zo is, ga terug naar stap 1. :-)
Indien u daar wel een goed zicht over heeft, is de kans nog steeds groot dat er voornamelijk een splitsing is tussen eerder zomer en winter stukken. Wat geheel begrijpelijk is, maar soms ook net vele interessante combinaties uitsluit.
Niets leuker dan bijvoorbeeld nu een iets zwaarder corduroy pak te combineren met een kleurrijk linnen hemd, een fijne merino wollen polo en een licht gehaakte das. Of die zwaardere tweed coat, met een klassiek oxford button down hemd en Japanse denim.
Met andere woorden, zeker in de tussen seizoenen heb je de mogelijkheid om veel meer te combineren uit die diverse collecties, zolang het de elegantie en gelegenheid niet in verlegenheid brengt.
Tricks
Het is niet zozeer een ‘trukendoos’ maar zoals vaak een kwestie van trial and error en vervolgens leren en groeien. Maar alvorens u echt gekke dingen begint te doen, onderstaand enkele hendels om mogelijke affronten te vermijden.
Doorgaans begint een look bij mij persoonlijk met 1 specifiek stuk. Dit kan afhankelijk zijn van je agenda, klimaat of in het beste geval omdat je gewoon heel veel zin hebt om dat stuk die dag te dragen. Soms zijn dat schoenen, of een overcoat, maar vaker een kostuum of een specifiek hemd en soms zelf een das.
Zoals we meegaven in Tips and Tricks II is het opbouwen van een eigen look iets, dat wanneer nog niet zoveel ervaring (of gewoon omdat je het eerst visueel wil inschatten, alvorens je je 5 keer moet verkleeden) best werkt om de stukken samen te brengen door ze bijvoorbeeld op je bed te leggen of op te hangen indien dat makkelijker werkt.
Gezien u het combineren van kleuren en prints ondertussen al in de vingers hebt, is de stap om te kijken naar diversiteit in stoffen en structuren nog een extra niveau verder in deze wondere wereld. Er is uiteraard ook hier geen afgebakende ideologie van wat moet, kan of zeker niet te proberen is. Maar dat dit vaak het verschil maakt tussen iemand die goed gekleed is en iemand uitzonderlijk stijlvol, is zeker. Net daarom wordt er zoveel aandacht aan besteed binnen onze niche ‘tailoring’ wereld. Vooral door de mensen die er dagdagelijks deel van uitmaken, en zoals steeds baart oefening kunst.
Alleen wordt er weinig over gezegd of geschreven, gezien er geen handleiding is en de zoektocht ook hier even belangrijk is dan het resultaat.
Enkele tips waar u mogelijks iets aan heeft.
SCHAAP Tip 1 :
Bouw je beeld op van binnen naar buiten. Begin aan de binnenzijde ( dus het dichtste bij je lichaam) met de zachtste, fijnste producten zoals fijne katoenen of linnen voor hemden of t-shirts, fijne merino sokken ( die zeker tot aan het midden van de kuit komen) Vervolgens de broek, opnieuw afhankelijk van agenda, klimaat of andere. Kies je voor een geklede iets klassiekere wol, ( zoals doorgaans een kostuum broek) kies dan ook voor een verfijnd stuk knitwear, als je laagjes wil bouwen, zoals een cashmere-zijde blend of de fijnste merino wollen. Een grovere keuze van knitwear zoals de Geelong of heavy Merino kwaliteiten, zou dat meteen al vreemd maken. Het is altijd makkelijker om lichtere bij zwaardere stukken te combineren dan omgekeerd. Zwaar zal het doorgaans ook iets sneller casual doen uitzien, dan verfijnd, maar er zijn zoals altijd uitzonderingen zoals bijvoorbeeld een mooi flannel pak.
Met andere woorden, zorg dat de zwaarste stukken aan de buitenkant zitten.
SCHAAP Tip 2 :
Probeer diversiteit in structuur te zoeken, ook daar is de leidraad van verfijnd naar grover aan de buitenzijde een goede keuze. Bijvoorbeeld, een fijne wit katoenen hemd met een subtiel groen streepje, met daarover een antraciet grijze mid weight merino cardigan in combinatie met een donker blauwe Japanse denim, afwerkt met een herringbone tweed raglan coat en een paar stoere, doch verfijnde Chelsea boots om het geheel af te werken en in balans te brengen.
Op die manier creëer je letterlijk gelaagdheid maar ook een bepaalde diepte en structuur binnen een look. De bedoeling is om daardoor de diverse gekozen stukken met elkaar samen te laten werken. Meestal is die balans zoeken het moeilijkste om ervoor te zorgen dat niet één stuk er uitspringt en alle aandacht opeist, maar dat ze mekaar net versterken.
Voor wie nog niet zoveel ervaring of diversiteit heeft in zijn garderobe, begint beter met minder uitgesproken kleuren en dessins. Hoe meer ervaring en eigen stijl je weet te cultiveren doorheen de jaren hoe extravaganter je kan gaan zonder dat het clownesk wordt. Helaas iets waar slechts weinigen in slagen, maar it can be done en laat onze goede vriend Bent Van Looy daar een bijzonder goed voorbeeld van zijn.
Het ziet er nooit overdadig uit, maar wel altijd heel uniek, persoonlijk en stijlvol en vaak zelf heel intuïtief, met de wildste combinaties van kleuren, structuur en dessins door mekaar. Dit lukt niet als je niet al heel veel ervaring en jarenlange interesse in menswear en tailoring hebt. Net ook daardoor enorm veel hebt geoefend, tot je op een punt komt waarbij het van zelf lijkt te gaan.
SCHAAP Tip 3 :
Er zijn vast wel al veel zaken aanwezig in je garderobe waar je mee kan spelen en combineren, maar het moet gezegd zijn dat bijvoorbeeld klassiekere jasjes met een meer uitgesproken structuur of mooie tweed varianten niet makkelijk te vinden zijn in het reguliere retail circuit. Daar zijn diverse redenen voor, maar daar gaan we vandaag niet induiken.
In onze ogen zijn er wel twee interessante pistes, namelijk de tweedehands markt, die steeds groter wordt en soms wel een heel mooi aanbod heeft aan producten met meer structuur en authenticiteit. Het nadeel is dat je daar enerzijds veel tijd moet hebben om geregeld langs te gaan en je naast een zeker kennis van product ook vaak geconfronteerd wordt met gedateerde snits. Iets waar je liever niet aan begint om te retoucheren als het over jasjes en epauletten gaat. Voor wie wil experimenteren alvorens naar maatwerk te stappen zeker de moeite.
Naast deze is er uiteraard de bijzonder interessante, veelzijdige en gespecialiseerde wereld van maatwerk. Ik geloof dat u nu al weet wie u daar heel graag en met veel passie in kan introduceren en verder helpen.
Concreet
Doen is zoals steeds de boodschap. Zoals we deze blog begonnen, lenen de tussenseizoenen zich daar perfect voor, wat voor velen vaak aanvoelt als moeilijker periodes om zich te kleden, gezien er grote temperatuur verschillen of diverse weer omstandigheden op één dag kunnen voordoen.
Bent u zelf op zoek naar dat extra interessante, veelzijdige tailored stuk, dan weet u ons zoals altijd op afspraak te vinden te Gent of Antwerpen.
Amusez vous !
Koen & Ruben