N° 85 - Pitti Uomo 103

 

Pitti Uomo

 

Opnieuw begonnen we het jaar in Firenze, wat in alle opzichten voor ons en de wereld van premium mannen mode hét event der events blijft. Net zoals vele gespecialiseerde beurzen zijn er veel diverse producten, mensen en evenementen. Na vele jaren aanwezigheid, beginnen we ook hier onze community op te bouwen

Het epicentrum van dit schouwspel is het imposante Fortezza Da Basso, dat zich door zijn a typische indeling en ruwheid, een perfect kader vormt voor alle diversiteit en spektakel waaronder het flaneren van de vele “Pitti peacocks”.


‘Pitti Peacock’

 

In 2016 maakte de getalenteerde Aaron Christian een fantastische mockumentary over dit ‘Pitti Peacock’-fenomeen. Voor wie 4 minuten en 36 seconden de tijd heeft, zal hier ongetwijfeld een glimlach aan overhouden en een beter beeld krijgen van deze uitzonderlijke beurs. U begrijpt meteen waarom ook wij ons daar helemaal thuis voelen. 🙂


Eye candy

 

Voor SCHAAP is Pitti naast eye candy een perfect moment om te verbroederen met vele internationale gelijk gestemde zielen. En dit op een unieke en spontane manier. Het lijkt wel een klein stukje heaven on earth voor wie houdt van über stijlvol geklede mensen met elk hun eigen look en accenten. Toegegeven, soms los er over, maar zonder twijfel inspirerend en boeiend om te zien hoe de klassieke mannenmode, tailoring business en innovatieve casual wear segmenten vaak versmelten in unieke silhouetten.

Voor ons is dit ook het perfecte moment om elk jaar opnieuw na te denken over hoe we jullie het komende seizoen gaan kunnen verrassen. Waar we precies onze eigenste SCHAAP accenten zullen leggen en waar we precies in blijven geloven voor de toekomst.

Deze editie zagen we veel spraakmakende Raglan coats, flamboyante ruiten en flannel pakken en broeken. Opvallend ook veel Casentino jassen, die u uiteraard ook bij ons kan laten maken en uiteraard ook veel kleurige corduroys. Uiteraard zijn er ook altijd enkele dandy’s maar algemeen blijft het getuigen van gezonde elegantie.

 

Classic is back

 

Waar we de vorige seizoenen vooral de opmars van het casual pak en vele variaties op safari en teba jackets zagen, was er nu terug meer aandacht voor het klassieke pak, das en hemd en zeer veel aandacht voor coats. Ook daar hebben we het laatste jaar veel meer aandacht aan geschonken en was het opnieuw fijn te zien dat onze voelsprieten nog steeds heel goed werken.

Waar casual vroeger vaak werd gelinkt met comfort en klassiek met stijf en traditioneel, is er nu veel meer aandacht in ontwikkeling voor stijlvolle casual wear en comfortabele klassiekers. Voor de gevorderden een super fijn speelveld om stijlen en patronen te doorbreken.


 

Naast de beurs zijn er steeds tal van events en cocktail parties, waar we ondertussen ook als één van de weinige tailors van de lage landen op worden uitgenodigd. Zonder meer is het WMBrown event in het iconische Harry’s Hotel in Firenze steeds één van de hoogtepunten. Dit feest is niet enkel een zeldzame perfect uitgevoerde trip naar vervlogen tijden waar iedereen er echt fantastisch uitziet, maar vooral ook een bijzondere ontmoetingsplaats waar we de ‘grote’ jongens uit de industrie tegen het lijf lopen, meestal met een negroni in de hand.

Matt Hranek en zijn vrouw Yolanda Edwards, die beiden hun eigen magazine WMBROWN en Yolo journal enkele jaren geleden met succes op de wereld loslieten, zijn de bezielers en ongelofelijke genereuze gastheren. Voor onze geïnteresseerde klanten kan u via ons exclusief het WMBrown magazine ontvangen.

Ook deze editie was er eentje met ballen en traditie getrouw met orkest en Mr Hranek die opnieuw de crooner in zichzelf losliet. Het perfecte décor om vele mensen eindelijk te ontmoeten en samen het glas te heffen. Wat weinig mensen weten is dat dit een bijzonder kleine en gesloten community is van gepassioneerde cosmopolitische mannen en vrouwen met een groot hart voor tailoring, heritage, traditie en elegantie, waar we de dan heel gelukkig deel van mogen uitmaken.


Dit jaar hadden ook de mensen achter Fox Brothers een speciaal event en locatie voorzien, waar je hun ongelofelijk heritage verhaal dat sinds 1772 bestaat, kon ontdekken alsook enkele nieuwe stoffen voor komende zomer.

Wij waren bijzonder onder de indruk van hun oudste archief boek van 1773, dat zowel naar kleur als het feit dat deze goed bewaard is gebleven, iets heel bijzonder is en eigenlijk het Engeland niet verlaat, behalve in de handen van Mr Douglas Cordeaux

Daarnaast brengen ze voor SS23 ook enkele heel aparte en zeer kleurrijke varianten op madras stoffen uit en zelf een heavy linnen collectie.

Zonder meer opnieuw iets om naar uit te kijken en enkel te vinden bij SCHAAP.

 

Ook voor ons beiden is en blijft een bezoek aan Pitti steeds iets uniek. Naast het drukke sociale aspect ervan, geeft dit ons ook altijd bijzonder veel inspiratie en moed om door te blijven gaan op onze eigenste wijze.

We kijken er dan ook enorm naar uit om samen ook in 2023 bijzondere stukken en momenten te maken en te beleven.

Het is dan ook heel fijn om zoveel positieve feedback te krijgen van zowel de internationale scene die ons volgt, maar meer nog van de vele klanten waar we gedurende enkele jaren iets mooi met hebben opgebouwd.

Zoals steeds bedanken we u daar graag oprecht voor en kijken we er van onze kant alvast uit naar de volgende ontmoeting.

Gr

Koen & Ruben

Previous
Previous

N° 86 - Modern Iconics : Khaki’s

Next
Next

N° 84 - A personal note to end the intens 2022