N° 88 - Modern Iconics : The Rowing Blazer


History

De eerste referentie is te vinden in de Cambridge University Almanack van 1852, maar de oorspronkelijke pionier van de vorm, functie en gestandaardiseerde populariteit zou de Lady Margaret Boat Club van Cambridge (opgericht in 1825) zijn geweest, wiens levendige scharlakenrode roeiblazer - die 'blazing red' wordt genoemd - ertoe heeft bijgedragen dat de term 'blazer' niet alleen in het Engelse lexicon is opgenomen, maar ook in de sartoriale overlevering.

De ‘rowing blazer’ wordt nog steeds gezien als het toppunt van elegante sportkleding. De waardige Collegiate's warmup hoodie. De cultureel vereerde badge van sportieve uitmuntendheid. De elegant geposeerde maar plichtsgetrouwe roeiblazer heeft veel lof, onderscheidingen en bijnamen verdiend terwijl het een verscheidenheid aan maatschappelijke rollen vervulde gedurende zijn bijna twee eeuwen durende bestaan, die elk even discutabel zijn in hun blijvende deugd, resonantie en iconografie als de vorige.

Wat echter niet ter discussie staat, is zijn onmiddellijke aanwezigheid als statement, zijn functionele waarde, zijn (onderscheidende bij het dragen) gevoel van gelegenheid, zijn vereerde sportkledinggeschiedenis en, zonder twijfel, zowel zijn elitaire IVY verering als zijn preppy cultureel cachet.

Dit gezegd zijnde blijft deze toch in onze contreien vaak onbekend en dus onbemind. Ook als zijn we bij SCHAAP niet vies van een experiment en denken we vaak veel meer out of the box dan vele anderen, het gebeurd helaas nog te weinig dat iemand er eentje laat maken. Daarom leek het ons fijn om ook deze even in de spotlight te zetten.

In zoverre is het ontegenzeggelijk een cultklassieker die - mocht u overwegen er een aan te schaffen - meer dan geschikt is om te dienen als een coole upgrade van uw atypische marineblazer, waarvan het ooit puur functionele, traditionele sportkledinggebruik zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld tot een intrigerend, expressief ‘je m’en foutisme’ dat bovenal aantrekkelijk is.

De roeiblazer, die lang geleden is uitgegroeid van een "verheven of misschien wel veredelde heren hoodie" tot een echt kledingstuk voor de preppy set tijdens het warme weer, wordt nu meer gedragen voor ontspanning en plezier dan strikt voor de sport, maar wordt nog steeds gekenmerkt door dezelfde eenvoudige maar complexe decoratieve accenten die voor altijd de kenmerkende vorm hebben gemarkeerd sinds het ontstaan ervan.

In de roeisport bijvoorbeeld is de kleur van iemands blazer of garnering een onderscheidend stijlkenmerk dat nog steeds wordt gebruikt om aan te geven voor welke club of welk land een heer (of dame) roeit, terwijl details als het aantal strepen op iemands manchet (die aangeven op welk niveau hij mag roeien) of de hoeveelheid bewaard vuil en gruis op een geërfde clubblazer allemaal respectievelijk unieke eretekens zijn die hun eigen verhalen vertellen over de successen van de drager, affiliaties, smaak of levenslange gemeenschapszin van de drager.


Anno 2023

Of je er nu voor of tegen bent om er een te dragen voor je plezier, ik denk dat het vanzelfsprekend is dat het inderdaad zowel (begrijpelijk) intimiderend als misschien een tikje alarmerend is voor sommigen. En toch, het is ook zonder twijfel een instant gespreksstarter en een unieke investering waar je een leven lang plezier van zal hebben.

Gezien we vandaag hier in een tijd leven zonder algemene trends, regels en sensibiliteit rond kleding voorschriften, zijn ze volgens ons meer dan ooit een fantastische aanvulling ieders garderobe. Perfect te combineren op een mooie denim, klassieke flannel of khaki broek. Het voordeel dat nu net deze iconische stoffen en look weinig bekend is, geeft meteen ook aan dat je er bijzonder creatief met kan omspringen en uw eigenste intimiderende versie kan laten maken. Bij SCHAAP hebben we zoals steeds vele opties en varianten. Van zwaardere wol/katoenen versies tot verfijnde ultra lichte super 120 wollen.

Dit gezegd zijnde, is een gepaste waardering zeker op zijn plaats voor een kledingstuk van zijn gerespecteerde soort dat zichzelf moeiteloos heeft getransformeerd van een gespecialiseerd kledingstuk dat ooit werd gebruikt om roeiers warm te houden tijdens vochtige, ijskoude trainingen en om toeschouwers te helpen het ene team van het andere te onderscheiden vanaf de kustlijn.

Timing

Gezien de multi inzetbaarheid en vele varianten is dit een all round en four seasons stuk. Perfect om wat kleur te geven aan je garderobe en de wereld. Zonder twijfel een inspirerende en spraakmakende statement en één van de leukste stukken om met te leren combineren.

Zoals steeds zeer welkom op afspraak!

Kleurrijke groeten,

Koen & Ruben


Previous
Previous

N° 89 - Dress Sense - Evening wear

Next
Next

N° 87 - ChatGPT knows