N° 91 - How to wear it : Part IV - Jaeger-LeCoultre - The watchmakers watch

„How to wear it“, is net zoals onze andere SCHAAP content eerder atypisch maar minstens even inspirerend. Opnieuw werpen we graag een andere blik op de wereld van klassieke herenmode. Deze keer vertrekkende van uit enkele persoonlijke en iconische vintage horloges.

Omdat wij gelukkig niet de enigen zijn die bijzonder graag passie en kennis delen, is deze een eerste samenwerking met één van onze langste bevriende relaties Mr Jean Christophe Hoste. Voor wie hem niet kent kunnen we zijn LAM portret ten stelligste aanraden, of zijn eigen wheelchair gentleman blog volgen. Naast een modern gentleman pur sang heeft hij ook een grote liefde en kennis voor en van vintage horloges.

Net omdat er naast maatpakken zoveel generieke verzadiging is in het luxe horloge segment, leek het ons toch de moeite om deze maandelijkse blog in het leven te roepen. We laten u graag zelf oordelen en voor wie graag nog iets dieper duikt of hulp kan gebruiken in het vinden van zijn eigenste exemplaar kan u JC altijd contacteren.

Wij zorgen dan ook met veel plezier voor een bijpassende outfit of twee.

Jaeger-LeCoultre - 1986 - N° 304/ 600


Intro : de (ongekroonde) koning van het mechanische horloge

Ik blijf het graag herhalen omdat ik het zo belangrijk vind: er is niet één manier om kledij of horloges te dragen maar het doel en de historiek van een horloge kennen, maakt het wel makkelijker en fijner om met dat extra oog voor detail iets toe te voegen aan je outfit. Hoe maak je combinaties tussen horloges en outfits die elkaar versterken en een knipoog zijn naar de geschiedenis van beiden? Dat is een heel persoonlijke keuze maar een geïnformeerde selectie is zo veel fijner al is het in eerste instantie gewoon voor jezelf.

In de vorige afleveringen over Movado en Tavannes  heb ik jullie meegenomen op een reis naar het verleden van de haute horlogerie. Ik introduceerde twee topmerken die niet meer bestaan of toch niet meer de status hebben die ze ooit hadden, maar nog steeds fantastische vintage horloges zijn. Voor de vierde aflevering wil ik het hebben over een reus in het horlogelandschap, met een geschiedenis om u tegen te zeggen die nog steeds tophorloges maakt. 

De Manufacture Jaeger-LeCoultre SA is opgericht door Antoine LeCoultre in 1833 en gevestigd in Le Sentier, Zwitserland. Sinds 2000 is het bedrijf een volledige dochteronderneming van de Zwitserse luxegroep Richemont. Jaeger-LeCoultre heeft honderden uitvindingen, patenten en meer dan duizend uurwerken op zijn naam staan, waaronder 's werelds kleinste uurwerk, een van 's werelds meest gecompliceerde polshorloges (Grande Complication) en een bijna eeuwigdurend uurwerk (de Atmos-klok).

Jaeger-LeCoultre werd en wordt ook gedragen door historische en vooraanstaande figuren. Edward VIII van Engeland is een blijver in deze lijst maar ook de pas overleden Elisabeth II behoorde tot de fans. Politici als Churchill en Bill Clinton waren klant, maar ook artisten als Charlie Chaplin, Pablo Picasso en onze eigenste Stromae zijn bekend met Jaeger-LeCoultre. 


The history

In 1833, in het hart van de Vallée de Joux in Zwitserland, maakte Antoine LeCoultre (1803–1881) van de kleine schuur van zijn familie een uurwerkatelier en begon uurwerken met uitzonderlijke nauwkeurigheid te maken. Hij was een bedenker van horloges en hun bijhorende functies die intellect en verbeeldingskracht in balans bracht. Geobsedeerd door nauwkeurigheid maakte hij ook zelf  het gereedschap dat hem in staat stelde om de kleinste onderdelen te ontwikkelen voor zijn meest nauwkeurige kalibers.

Edmond Jaeger (1858-1922) was een gerenommeerde Franse horlogemaker gevestigd in Parijs die chronometers leverde aan de Franse marine. Als uitvinder en stijlvolle figuur daagde hij Zwitserse fabrikanten uit om een ultradun uurwerk van zijn eigen ontwerp te maken.

Jacques David LeCoultre kleinzoon van Antoine , reed 20 kilometer van de Manufacture in Le Sentier naar de dichtstbijzijnde telefoon om de uitdaging aan te gaan. Na dit telefoongesprek kwam er een nauwe samenwerking tot stand, waarbij de Parijse stijl van Jaeger werd gecombineerd met de uitstekende productiekennis van LeCoultre. Het is een understatement om te zeggen dat deze ontmoeting de horlogemakerij voor altijd heeft veranderd.

Zoals trouwe lezers intussen al weten zijn we voor deze reeks vertrokken van mijn eigen collectie. Het uurwerk dat ik vandaag wil bespreken is een hulde aan een horloge dat is gemaakt ter ere van Jacques David LeCoultre na zijn overlijden. Het oorspronkelijke horloge was een rechthoekig 14 karaat gouden uurwerk met een drievoudige datum en een maanfase. Dat horloge is enkel in 1949 gemaakt een jaar na het overlijden Jacques David LeCoultre.

Mijn Jaeger-LeCoultre is een rechthoekig 18 karaat gouden uurwerk met een datum, jaarkalender en een maanfase, gemaakt in 1986 in een beperkte oplage van 600 stuks. Het is een verwijzing naar het belang dat Jaeger-LeCoultre hecht aan zijn eigen geschiedenis, kennis en kunde. Te meer daar ze dit horloge lanceerden op het hoogtepunt van het quartz tijdperk waarin werd neergekeken op horloges die met de hand moesten worden opgewonden. Het is eveneens een illustratie van het rotsvaste geloof van het merk in het belang van ambacht en know-how boven trends. Aangezien Jaeger-LeCoultre nog steeds beschikt over hun volledige archief kan je ook van elk origineel horloge een certificaat opvragen met de datum en de configuratie waarin het werd verkocht, een bijzondere meerwaarde in de vintage horlogewereld waar niet alle merken nog over die informatie beschikken.

Persoonlijk hou ik van dit horloge precies omdat het zo verweven is met de geschiedenis van dit merk en een bewijs is van hun doorgedreven geloof in ambacht, kennis en oog voor detail. Ik hou van de discretie en de rust die complicatie uitstraalt, terwijl je toch een gouden horloge draagt. Dit is een horloge voor de kenners niet zij die willen gezien worden (als kenners).


Timing

Zoals jullie intussen weten heb ik een persoonlijke voorkeur voor geklede horloges omdat ik die het meest kan dragen. Bovendien hou ik van horloges die discreet zijn en toch heel bijzonder, omwille van hun geschiedenis,de technische innovatie en het ambacht dat erin vervat zit. Omwille van de aandacht voor het ambacht en de verfijning van dit horloge vind ik dit een atypisch maar daarom ook weer zo kenmerkend voorbeeld van SCHAAP-horloge!

How do I wear it?

Dit horloge is voor mij een toonbeeld van zelfvertrouwen: discreet maar toch aanwezig. Te dragen op bijzondere momenten, feestelijk of zeer persoonlijk. Ik associeer dit horloge met mijn blauwe houndstooth van Holland en Sherry of een donkerblauw pak uit de onnavolgbare collectie van Fox Brothers. Beiden klassiekers met geschiedenis, kennis en oog voor ambacht, maar discreet en enkel herkent door kenners.  

Draag waar je je goed bij voelt!

Jean Christophe Hoste in zijn Holland & Sherry Houndstooth SCHAAP pak

Make your appointment

Heeft u er alvast enkele prachtige exemplaren in uw bezit, of ben je op zoek naar dat ene stuk, aarzel niet om Mr JC te contacteren.

Voor ons zijn vintage horloges met een historiek en specifieke stijl een perfecte start om er een originele en passende outfit bij te bedenken.

Groeten,

Koen & Ruben & Jean Christophe


Previous
Previous

N° 92 - Looking for something special : The other suit

Next
Next

N° 90 - In grey times