N° 15 - Hoe word ik een “modern gentleman” ?

Beautiful work by the talented Mr Eddy Stevens

Beautiful work by the talented Mr Eddy Stevens

 

Dit zou in principe één van de kortste blogs uit onze geschiedenis kunnen zijn omdat we die vraag quasi in één zin kunnen beantwoorden. Aangezien het onze welgekozen baseline is bij SCHAAP, verkiezen we toch om dit iets verder uit te diepen.


Sometimes the clothes do not make the man

 
SCHAAP-line.png
 

Laat ons beginnen met beide woorden even apart te bekijken.

Modern : Het woord modern verwijst naar het feit dat iets recent of nieuw is. Het woord modern wordt ook vaak gebruikt in de betekenis van niet-klassiek. Modern is ook de naam van een album van de Britse punkrock-band The Buzzcocks uit 1999.

Gentleman : Man die zich gedraagt zoals het hoort voor iemand van aanzien. Leenwoord van Engelse ‘gentleman’ in de betekenis van ‘heer’, voor het eerst aangetroffen in het jaar 1824. Daarnaast ook in het meervoud (gentlemen) zoals wij het gebruiken. Ook één van de beste rock platen ooit gemaakt door Afghan Wigs welke uitkwam op 5 oktober 1993.

Zoals vaak in de muziek of het woord, brengt Gregg Dulli op onnavolgbare wijze ook hier een anti-verhaal vol van de tegenstrijdigheden van bovenstaande. Als we kijken naar de officiële betekenissen komen we al snel terecht bij een zeitgeist en attitude. Modern staat misschien in eerste opzicht in contrast met wat wij doen en hoe we er naar kijken. Voor ons heeft dit meer te zien met het gegeven ‘gentleman’ en niet zozeer het concept van trends. Het heeft volgens ons geen enkele zin om zich in het dagelijkse leven te willen kleden zoals pakweg begin de 20ste eeuw. Om daarmee een soort van vestimentair gentleman-zijn af te dwingen. Want zoals we allemaal weten is een man in pak niet meteen een echte gentleman. Ook als het woord modern verschijnt in de buurt van kledingstuk of de behulpzame winkelbediende dit in de mond neemt, is de deur de beste optie.

Wat bedoelen we nu eigenlijk?

Wel, zelfs al passeert u bij ons voor enkele prachtige op maat gemaakte klassiekers of progressieve Japanse jeans jasjes, dan bent u alvast op de goede weg, maar kunnen we u niet omtoveren tot een gentleman. Zoals een vergelijking met een interessante garderobe nooit ver weg is, zien we ook dit als een constante beweging met enkele vaste waarden erdoor geweven. Een gentleman proberen worden heeft in onze ogen voornamelijk te zien met hoe je omgaat met jezelf en anderen. Zorgen voor, kiezen voor kwaliteit en bewustzijn. Jezelf door je kledij en bij gevolg je uitstraling een plaats te geven in onze wereld. Jouw plaats.

Ook die deur openhouden blijft belangrijk en zich verzorgen mag soms egoïstisch lijken, het wordt ook nu nog altijd geapprecieerd door uw omgeving. Zoals ook de stukken in onze eigenste garderobe blijven veranderen en andere altijd zullen blijven hangen, proberen we als mens door de jaren heen ook te groeien in het gentleman-zijn.

Meer dan ooit een uitdaging, maar altijd de moeite.

 
The Afghan Wigs -suited up

The Afghan Wigs -suited up

Charlotte Perriand & Le Corbusier : Pierre Jeannerey, 1928

Charlotte Perriand & Le Corbusier : Pierre Jeannerey, 1928

SCHAAP-Casual-Suit-Jacket-Damon-de-backer

 

Klaar voor de moderne roaring twenties?

 

Omdat ik zelf dagdagelijks met veel vreugde de klassiekers zoals een das, hemd, kostuum,... blijf verkiezen ten op zichte van de hedendaagse trends, word ik vaak aangesproken over hoe jammer het is dat mensen zich niet meer kunnen kleden, dat een bezoek aan de opera meer weg heeft van een jaren tachtig 'Thé Dansant' (knaldrang party voor de jongeren) en hoe knap iedereen er uit zag in de eerst helft van de 20ste eeuw.

Ik kan dit vanuit mijn persoonlijke visie en dagdagelijks plezier om mij goed te proberen kleden alleen maar beamen, maar er is goed nieuws! Recent hoorde ik op de radio dat we volgens sommigen, na deze periode van crisis, opnieuw afstevenen op de volgende ‘roaring twenties’. Breng alvast je tuxedo naar de droogkuis of maak een afspraak bij ons en oefen alvast even om die passagiersdeur elegant te openen.

Iedereen zal je dankbaar zijn.

Les amis du mouton

SCHAAP-line.png
 

Om af te sluiten brengen we graag onze “les amis du mouton” portretten nog even onder de aandacht. Iets waar we met SCHAAP bijzonder fier op zijn en zoals steeds heel graag met u willen delen. Aangezien het SCHAAP verhaal niet op één nacht ontstond, zijn er vele langetermijnrelaties gegroeid doorheen de jaren. Ook Jonas Soenens is iemand die consequent is blijven volgen en altijd klaar staat om te blijven geloven en steunen. Daaruit ontstond niet enkel een indrukwekkende garderobe, maar ook een hele fijne vriendschap.

Als u iets heeft aan onze vele inspanningen dan mag u het zeker laten weten en delen. Zoals steeds kijken we er naar uit u ook te mogen verwelkomen binnen de SCHAAP-wereld.

Voor meer informatie of wanneer u graag een afspraak wenst te maken kan u ons best telefonisch of per mail contacteren.

Take care, stay positive, dress well

Koen & Ruben

 
Jonas-Soenens.jpg
Previous
Previous

N° 16 - Les amis du mouton: Mr. Bruno Roels

Next
Next

N° 14 - Mohair for business and sparkling moments.