N° 181 - Hoe bouw je een waardevolle garderobe uit ?


Hoe bouw je een waardevolle garderobe uit ?

We leven in tijden van overvloed, of toch als je naar de meeste garderobes kijkt van elk van ons. We kopen zeker ook teveel en worden vaak door trends of marketing machines gepushed om “mee te zijn”.

Het opbouwen van een waardevolle en interessante garderobe is iets waar we vaak te weinig bij stilstaan. Het is zeker leuk om een grote diversiteit aan kledingstukken te hebben, maar het is nog leuker om een eigenste distillaat te collectioneren, welke je veel draagt en waar je bijzonder veel plezier van hebt.

Het valt op, zeker vandaag dat vrouwen vaak veel breder gaan in dat spectrum, maar dat wil niet zeggen dat het voor mannen allemaal eenheidsworst hoeft te zijn.

Bij SCHAAP doen we ons uiterste best om enerzijds onze klanten zo goed mogelijk te begeleiden naar waardevolle toevoegingen en denken we ook steeds na over de comptabiliteit, met je bestaande garderobe en verwachtingen. Mensen evolueren, een garderobe zou dat ook moeten doen.

Sommige stukken zijn klassiekers die altijd goed zullen blijven, mits de nodige aandacht en zorg. Daarnaast is het interessant om gaandeweg te blijven investeren in extra’s die perfect aansluiten bij jouw look & feel en die je vooral makkelijk kan combineren, om er zodoende ten volle van te kunnen genieten.

Deze 181ste blog als inzicht om met de komst van de lente eens een grondige witte tornado te stimuleren in eigen garderobe.

Om zelf even te kijken, zien en concluderen welke stukken je waardevol vindt, van welke je al veel plezier hebt gehad en wat er mogelijk nog ontbreekt, om deze iets meer swung te geven.

Artikel Weekend Kack - Black Mode februari 2025

First things first

Recent verscheen er in de Knack Weekend - Mode Black van februari 2025 een interessant artikel van journaliste Nathalie Le Blanc met de titel : ‘Alles uit de kast’. Deze naar aanleiding van enkel nieuwe fenomenen die luisteren naar de naam NoBuy en Low-Buy-Challenges, waar ons massaal consumptie gedrag mbt kledij in vraag wordt gesteld. Wel, niet zozeer of dit zo is, want dat is helaas pijnlijk duidelijk, maar vooral de nieuwe hype om je eigen garderobe opnieuw te gaan herontdekken en minder te kopen. Of toch een bewustzijn te toetsen dat er mogelijk zoals blijkbaar bij velen, veel te veel hangt, dat we niet dragen.

Sommige onderzoeken spreken slechts over 5 tot 7 draagbeurten per kledingstuk. Ik kan het me bijna niet voorstellen en toch hebben we beiden een vrij uitgebreide garderobe, die weliswaar intens wordt genuttigd.

De grote boosdoener is vaak de bijzonder goedkope retail merken met daar aan gekoppeld een wegwerp mentaliteit en massa consumptie. Dit is eigenlijk nergens goed voor en zorgt meteen ook al voor een minderwaardigheidscomplex relatie met die specifieke stukken.

Als experten op dit vlak werd onze mening naast enkele andere experten gevraagd hoe wij daar naar kijken. Mocht u het nog niet hebben gelezen dan vindt u het ongetwijfeld nog wel terug online, of ligt het exemplaar in kwestie nog ergens rond te zweven in de keuken. Er staan alvast enkele bijzonder makkelijke en duidelijke tips in, die belangrijk zijn om ergens een beeld te krijgen van wat er allemaal in je eigen garderobe zit. Hoe je die kan organiseren, aanvullen, minimaliseren en voornamelijk hoe je er zelf meer uit kan halen.

Deze blog sluit daar eigenlijk mooi op aan, vandaar de verwijzing, maar in deze willen we het minder hebben over ons koop gedrag en tips&tricks van hoe je daar zelf met aan de slag kan. Onze focus ligt meer op het bewustzijn van hoe je in de eerste plaats voor jezelf een waardevolle garderobe kan opbouwen.


De Garderobe

We hebben er allemaal wel één of meerdere. Bij sommigen uit de kluiten gewassen design parel waar orde heerst, bij anderen dan weer een chaotisch rek waar alles door mekaar ligt.

Het structureren van je garderobe heeft weliswaar veel voordelen en is misschien wel de basis. Hoe je ze ook voor jezelf inricht ( mijn voorkeur is op kleur) om een overzicht te krijgen op wat je allemaal hebt is cruciaal. Overzicht mag en kan je letterlijk nemen, je stukken effectief zichtbaar maken en niet wegstoppen in een kast, maakt reeds een groot verschil en is ook niet slecht voor je kledij. (vermijd wel dat ze in de zon hangen) Laat dit een eerste stap zijn om naar een waardevolle garderobe te evolueren.

Waardevol niet enkel in de effectieve waarde van je stukken, maar eerder in de kwaliteit dan de kwantiteit. Meer nog, het uitzoeken voor jezelf welke stukken jij waardevol vindt. Dit uit zich doorgaans vooral in welke stukken je gelukkig maken, je vaak naar grijpt en welke relatie je er met hebt. Ja, dat lees je goed, ook hier is een persoonlijke relatie iets belangrijk.

Uit eigen ervaring weten we dat je dit nooit op voorhand kan inschatten. Zelf zijn er stukken uit mijn eigen garderobe waar ik enorm naar uitkeek en die ik eerlijkheidshalve halve veel minder draag dan ik had verwacht. Dat maakt ze niet altijd minder waardevol, zolang je er maar geregeld van kan genieten.

Anderzijds zijn er in ons geval soms test samples die we maken voor een bepaald project en die dan ineens lievelingsstukken worden. Maar ook hier zit een frequentie in. Niet enkel de seizoenen die dat dicteren, maar ook hoe je je soms voelt en welke stukken daar dan beter bij aansluiten.

Wat steek je er in?

Het vergaren van kledij gebeurt ook op veel diverse manieren. Soms zie je iets online, soms ben je op zoek naar dat stuk voor die speciale gelegenheid, soms trekt iets je aandacht op een vintage markt, je krijgt iets van familie of een vriend of passeer je geregeld eens bij je favoriete tailors…Doorgaans voelt het aan als iets organisch, of dat geloven we toch. Helaas resulteert dit dan ook op basis van diverse onderzoeken in een groot percentage ( sommigen spreken over 50%) van stukken die je aankocht, maar eigenlijk nooit of nauwelijks draagt. Jammer voor het stuk, je investering en de makers ervan en vandaag zeker ook de negatieve impact hiervan op onze globale wereld.

Hier zit het grote verschil met het hebben van een waardevolle garderobe.

Het is net zoals je fysieke en mentale gezondheid of het onderhoud van je tuin, iets waar je geregeld even tijd voor moet nemen.

Dat klinkt misschien als nog een zoveelste ‘to do’ op je reeds lange lijstje, maar zoals bij alle andere geldt de regel, hoe actiever je er met bezig bent, hoe minder werk en tijd het vergt, om deze overzichtelijk en op orde te houden.

Het genieten van je investeringen in kledij, is iets wat we maximaal effect heeft als je er de tijd voor neemt. Het is iets wat je precies nergens kan leren, behalve door het zelf te doen en jouw eigen manier te vinden waarop dat lukt.

De structuur

Sommigen krijgen het mee van hun ouders of houden zelf nogal van een gestructureerde aanpak, maar voor velen geldt een eerder chaos. Zorg dragen voor je stukken is iets waar wij veel belang aan hechten en dat hoeft echt niet zo complex te zijn, maar het vraagt een kleine inspanning. Eenmaal je dat begint te doen, een overzicht of structuur hebt gekozen en die zo goed mogelijk probeert te behouden, dan zal je meteen merken dat er veel te ontdekken valt.

Kledingstukken wegdoen, is wanneer het over kwalitatieve stukken gaat, nooit evident, maar ze eindeloos lang laten hangen zorgt alleen maar voor balast. Het idee om te streven naar een distillaat van een garderobe die letterlijk en figuurlijk helemaal past bij wie je nu bent, doet wonderen.

Het doet er niet toe of die uit 15 stukken of 150 stukken bestaat, je zal er sowieso veel meer aan hebben en dan heb je een waardevolle kleerkast om met te spelen, variëren, combineren en vooral van te genieten.

Mocht u dan toch nog op zoek zijn naar dat kwalitatieve verbindende en zeer persoonlijke stuk, dan weet u ons te zeker te vinden en helpen we u zoals steeds bijzonder graag verder.

Groeten

Koen & Ruben


 
Previous
Previous

N° 182 - 6 jaar SCHAAP

Next
Next

N° 180 - Variations on a Perfect fit