N° 64 - Tips and Tricks for dressing well part 11 : Kleuren mixen


Een nieuwe rubriek waarbij we geregeld één aspect van zich beter te leren kleden, combineren en afstemmen, in uitlichten. Er zijn reeds talloze clichés terug te vinden op het internet waarvan helaas de meesten al helemaal voorbijgestreefd of erger nog, vaak enkel van uit het commerciële oogpunt van een merk of leverancier, waarbij de essentie vaak verloren gaat, of zelfs het omgekeerde adviseert.

Omdat het lente - zomer seizoen nog steeds in aantocht is en kleur dan zonder twijfel meer present is, leek het ons goed om hier even meer aandacht aan te besteden. Voor nog steeds veel mannen blijft het dragen van diverse kleur combinaties een uitdaging of iets waar ze eigenlijk nog nooit voldoende aandacht aan hebben besteed. Ook hier zijn het slechts tips & tricks en bestaat er geen waarheid, maar gelukkig wel enkele basis concepten waar u mogelijks rekening met wil houden.


De Basis

Elke dag opnieuw is er dat moment dat je iets uit je garderobe moet samen sprokkelen om de dag door te komen. Voor iedereen is dit anders en divers, maar aangezien we een tailoring bedrijf zijn, focussen we hier op herenmode, maar is dit deze zeker ook van toepassing voor iedereen. Omdat u ons mogelijks al even volgt, weet u dat wij bij SCHAAP de registers al vanaf het begin hebben opengetrokken mbt maatwerk en besteden we evenveel aandacht aan het klassieke beeld dan de casual look.

In deze tweede tips & tricks willen we graag even inzoomen op het combineren van kleuren, zonder ons te verliezen in trends en andere.

Een hele boterham dus, maar we proberen het kort aan te raken, voor het echte werk komt u best zelf even langs.


Als je nog niet veel ervaring hebt, of je wil geen risico’s nemen, kies dan maximum 4 tinten voor je volledige look


Waarom?

Enerzijds omdat combineren iets is dat ook tijd vraagt zoals vele zaken en ook hier het principe: “ less is more”, vaak veel beter werkt dan overdaad. Daarnaast hebben veel mannen het enerzijds ook moeilijk met kleuren te bepalen en smaak uiteraard iets subjectief blijft.

Klassieke herenmode is gedurende vele decennia vrij conservatief gebleven, waarbij koning blauw voor pakken en wit en lichtblauwe varianten voor hemden, de regel waren voor een algemene business look. De laatste 10 jaar is hier gelukkig veel in veranderd en voornamelijk mede dankzij de “casualisatie” van kledij. Vreemd, denkt u mogelijks, maar dit heeft alles in een wereldwijde stroomversnelling gebracht, waarbij er ook veel meer vrijheid werd gecreëerd voor ceremoniële gelegenheden en zeker ook het business pak.

Bij SCHAAP zijn we bijzonder trots op de vele business mannen, die nu ook durven kiezen voor dat okergele tweed pak, dat zacht grijs-groen flannel pak of dat cool wool karamel kleurig pak. Waar bruidegommen vroeger steevast in een zwart of blauw variant, drie delig maatpak werden geacht te verschijnen, zien wij vandaag veel meer nuances, zachte romantische tinten, met gekleurde linnen of gestructureerde hemden als detail. En waarom ook niet? In sommige contexten blijven de old school regels belangrijk om te volgen zoals black tie, maar laten we samen evenzeer genieten van deze bijzondere kleurrijke vrijheid.

Terug naar bovenstaande quote, kiezen voor een gelimiteerd aantal kleuren zorgt voor meer rust en zal u automatisch doen nadenken over bepaalde keuzes. Opnieuw is hier, zoals ook in part I aangehaald, belangrijk om na te denken wat de dag zal brengen, wie u al dan niet zal ontmoeten en in welke omgeving zich dit afspeelt. Aangezien dit voor elk van ons zo divers is, is het onmogelijk om zeer concrete formules voor te stellen en eigenlijk hoeft dat zelf niet, wanneer u volgende in gedachten houdt.

Laten we als best practise vertrekken van Mr S. die in maatpak-hemd-das-klassieke schoen, in een eerder klassieke omgeving zich wenst te kleden. Hetzelfde is toepasbaar op casual outfits, maar dan uiteraard met andere accenten.

Alles hangt natuurlijk ook af van de grote en diversiteit van je garderobe, maar laten we ook hier vertrekken van een basis voor die man met een mid blauw, licht grijs en beige kostuum hangen heeft. Hoe meer diversiteit, hoe moeilijker, maar ook hoe spannender en persoonlijker het wordt.


Step I

Kies eerst het pak dat je die dag wenst te dragen en welke het beste past bij je agenda, haal het uit de kast, waar het uiteraard op een goede kapstok hangt, die de schouder partij voldoende ondersteund. Even op het bed leggen is ook altijd een optie, zolang er niemand anders meer onder de lakens ligt. Kies dan eerst je schoenen en bepaal of je al dan niet sokken zal dragen, wat je uiteraard enkel doet met een loafer en dan best met een extra kokos zooltje er in voor de hygiene. Welke kleur van schoenen kan of niet is ook iets wat we vervolg stuk zullen behandelen, maar kies eerder voor donkere schoenen (geen zwarte, tenzij iets zeer officieel) bij je pakken.

Mr S heeft bij deze zijn 2 delig beige cool wol pak gekozen en daaronder zijn nieuw donkerbruine tassel loafers. Aangezien de lente nog maar net is begonnen, kiest hij deze keer voor fijne taupe kleurige sokken, iets donkerder dan zijn beige broek en iets lichter dan zijn mid bruine loafers. Aan zich zijn dit eigenlijk nu al 3 kleuren, maar wanneer je hier kiest voor een subtiele kleur die net iets donkerder is dan je broek en ook perfect aansluit bij je schoen, blenden deze mooi samen en blijft de rust behouden.

SCHAAP Tip : Blauw en grijs zijn lange tijd als basis gezien voor business pakken en blijven ook vandaag nog steeds valabel, maar neem de tijd met je geprefereerde tailor om ook hier op zoek te gaan naar dat net iets andere blauw en grijs. Zijn deze reeds aanwezig in uw garderobe, aarzel dan zeker niet om dit aan te vullen met iets avontuurlijker zoals warm beige, zacht piastche groen of levendig bruin.


Step II

Waarom het belangrijk is om eerst de schoenen te kiezen alvorens het hemd in deze situatie, is omdat we binnen die eerder klassieke context ook vandaag kunnen kiezen voor die iets avontuurlijkere schoen, zie het in deze vooral in de details en kwaliteit. Een paar donker aubergine goodyear welted tassel loafers in zacht kalfsleer, geven dat perfect weer. Daarnaast heeft Mr S slechts een beperkt en klassiek aanbod van witte en licht blauwe katoenen hemden. Een lichtere kleur van hemd is aangeraden. Wit zal altijd iets officiëler overkomen, maar een crisp clean white shirt blijft dan ook iets fantastisch en daar kan je er nooit genoeg van hebben.

Om iets meer warmte en patroon te brengen in zijn look, kiest hij vandaag voor de fijn licht blauw-wit gestreepte twill hemd. Subtiel, en door de eerder gladde hemd stof, meteen een mooie extra dimensie qua structuur op het cool wol pak, dat door zijn twisted weving iets korreliger en matter is. Ondertussen hebben we dus beige (pak), mid bruin (loafers) en taupe (sokken) met centraal dat verfijnde gestreepte licht blauwe hemd.

SCHAAP Tip : Voor vele mannen hangen de kasten vol met wit /blauw varianten mbt hemden. Als basis toevoeging is een zacht roze Oxford hemd, een donker blauw satijn of perzik kleurig piquet hemd. Allemaal interessante extra’s die elk blauw of grijs pak meteen veel levendiger maken, zonder er clownesk uit te zien.

Step III

Eenmaal de basis goed is gekozen, is het tijd om deze al dan niet met enkele accenten af te werken en die persoonlijke toets te geven. Ook hier geldt de regel “less is more.” Met andere woorden, bent u iemand die kiest voor een expliciete horloge, sieraden of andere, hou het dan rustig en kies voor 1 extra accent. Wat ons betreft een mooie vintage das, die qua grootte past bij uw fysiek en qua kleur of een rappel kan zijn van bijvoorbeeld de sokken of een mix is van beige/taupe/bruin tinten in dit geval. Wanneer het pak al effen is van stof is een das met patroon zeker een goede keuze, anders wordt het te communie achtig.( tenzij u een fan bent van knitted dassen, die meteen ook veel meer structuur geven.) Hou het ook subtiel qua patroon tenzij u al enige ervaring en voldoende zelfvertrouwen heeft. Dan kan bijvoorbeeld een eerder uitgesproken gestreepte das of eentje met polka dots wonderen doen.

Indien u zoals veel manen helaas vandaag geen dassen meer wenst te dragen, is een pocket square of pochette, een bijzonder elegant detail. Draag enkel das en pochetten samen voor feestelijkheden. NOOIT, maar dan ook nooit (met uitzondering van white tie) das of strik en pochette in dezelfde kleur.

Om terug te komen op Mr S, kiest hij vandaag om zonder das te gaan, gezien zijn kraag van zijn hemd een royale soft button down kraag is, die daardoor mooi en S vormig blijft staan. Om zijn look net iets meer punch te geven, kiest hij bij deze voor een roestkleurig linnen pochette. Absoluut niet stijf, rijk in kleur wat het beige van zijn pak iets meer doet opleven en opnieuw een extra gelaagdheid geeft aan zijn look. Wol, zijde, katoen, linnen, wat kan een mens nog meer wensen in de ochtend.

In the end zal hij een gebalanceerde outfit hebben samengesteld, rustig in hoofd tonen, klassiek en fris in hemd keuze en zowel zijn schoenen als pochette ook klassiekers with a twist, met die persoonlijkere toets.

SCHAAP Tip : Zorg ervoor wanneer je een echte garderobe wil opbouwen, je absoluut begint met de klassiekers op een hedendaagse manier. Laat je stap voor stap en stuk voor stuk meenemen door een bekwaam iemand in jouw eigenste sartoriale reis. Maar zorg wel vanaf het begin voor voldoende eigenzinnige details die je steeds makkelijk kan wisselen, zoals schoenen, sokken, dassen, pochetten….Op die manier kan je met relatief weinig stukken heel veel verschillende looks gaan creëren. Waarbij de basis eerder klassieker mag zijn in het begin naar kleur en stof keuzes, is het des te belangrijk om het verschil te maken met enkele interessante accessoires. Kies daar aub niet voor de klassiek witte pochetten of donker blauwe sokken. U bent uiteraard ook meteen welkom voor dat donker violet linnen zomer pak :-)

Concreet

Probeer het zelf even, ongeacht uw stijl of diversiteit van uw garderobe, maximum 4 kleuren, waarvan er zeker 3 in hetzelfde kleuren spectrum liggen, dus niet rood, geel, oranje en groen samen, maar dat had u vast wel begrepen. Meer kleuren en diverse prints kunnen zeker, maar vraagt enige ontgroening of jeugdige durf en naïviteit. Zoals steeds is het belangrijk eerst de basics te leren kennen en te waarderen, om er vervolgens met te beginnen spelen op uw eigenste tempo en vooral naar uw eigen wensen. Wij kunnen slechts van onze kant af en toe enkele inzichten uitlichten of proberen te duiden waarom ze doorgaans goed werken.

Zoals steeds is er geen gebeitelde waarheid en zijn er ook hier veel uitzonderingen op de regel te bedenken.

Hopelijk helpt het u soms ook betere en persoonlijkere keuzes te maken.

Bon chance, amusez-vous en altijd welkom

Koen & Ruben

SCHAAP Tip : Kom gewoon zelf eens langs, we praten er nog liever over dan het uit te schrijven, bij een heerlijke kop koffie en met vele voorbeelden in onze showrooms.


 
Previous
Previous

N° 65 - Details make the difference

Next
Next

N° 63 - Modern Iconics : Madras shirts