N° 150 - Bamboo for the win
The fastest grower
Het is pas sinds de jaren 2000 dat bamboo populairder werd als vezel voor het maken van stoffen geschikt voor kleding. Het bestond ervoor zeker ook al maar zeer beperkt en met weinig aandacht van de industrie. Wie zelf bamboo in zijn tuin heeft staan, weet als geen ander dat eens die begint te schieten, er geen houden meer aan is. Dat maakt het ook de snelst groeiende plant ter wereld. Vroeger ook soms gebruikt als martel tuig gezien zijn bijzonder snelle groei, die werkelijk overal door geraakt, tot ieders frustratie of voldoening mocht je dan toch bij het kamp van de folteraars behoren.
Gelukkig vandaag geen blog over pijnigingen maar zoals u reeds kon gissen, over bamboo als vezel.
The feel
Silky met een voelbare densiteit, zacht, electrifying, vol, waardoor het body heeft en meteen aanvoelt als iets heel chique. De rijke glans versterkt dat gevoel en uitzicht alleen maar, waardoor ook de diverse kleuren en blends van kleurgaren krachtiger, duidelijker en scherper zijn. Toch ook subtiel en verrassend elke keer opnieuw wanneer je deze stoffen aanraakt. Bamboe valt door de ronde structuur heel soepel en voelt zacht aan op je huid. Het irriteert niet, jeukt niet en is daarom ook heel geschikt voor mensen met een gevoelige huid.
Bamboe kleding blijft langer fris en kan door de holle structuur 60% meer vocht opnemen dan katoen. Bamboe textiel heeft hierdoor ook een antibacteriële werking. Transpiratie wordt snel opgenomen en krijgt geen kans tot bacterievorming.
Absoluut anders in flow en gevoel dan wol, cashmere en zijde en voornamelijk geschikte voor jasjes. Dit verklaard deels de mix tussen inspirerende en frisse ruit patronen aangevuld met enkele warme effen kleuren. Met zijn mooi gemiddelde van 280gr ideaal voor de vier seizoenen, mits aangepaste accessoires. Zowel bruikbaar voor business attire of feestelijke gelegenheden. Zelf hebben we er nog niet veel in gemaakt of eigen ervaring mee, maar dat komt zeker gezien ze ons enorm intrigeren. We durven te voorspellen dat een full canvas double breasted Burgundy smoking jacket in deze stoffen best wel iets fantastisch zou zijn.
Onze keuze viel als eerste leverancier op de reeds al derde Bamboo collectie, van het gerenommeerde Engelse huis Huddersfield Fine Worsteds. In 1976 bracht een fusie veel van Huddersfields beroemdste Britse stoffenbedrijven samen onder één naam. Het bedrijf is nog steeds een internationaal bekende stoffenfabrikant en stoffenhandelaar die levert aan 's werelds grootste designhuizen en meest prestigieuze kleermakers.
Dankzij de bijzondere grote heritage van de vele huizen die samen HFW werden, bieden ze dan ook een enorm groot spectrum aan diversiteit aan. In één van onze vorige blogs hadden we specifiek over hun bijzondere Fresco collectie.
Zonder twijfel is hun bamboo aanbod, waar ze in blijven investeren ook één van hun meer uitzonderlijke collecties. Deze collectie is ook enkel bij hen te verkrijgen, wat misschien evident lijkt, maar vaak kopen stoffen huizen bepaalde specifieke producten aan bij anderen, om die dan ook, vaak iets duurder, in hun eigen aanbod te steken.
Bamboozled
Ook hier denkt u als cultureel onderlegd individu aan de Amerikaanse satirische zwarte komedie-dramafilm uit 2000 geschreven en geregisseerd door Spike Lee, over een moderne minstrel show op televisie. De term : ‘Bamboozled’ refereert naar het feit of gevoel dat iemand kan hebben wanneer iemand hem iets heeft gegeven, verkocht, getoond, dat helemaal niet is wat het zou moeten zijn. Opgelicht, maar dan in een brede zin van het woord. We mogen gerust zeggen dat we bij SCHAAP best wel kennis van zaken hebben en de nodige research doen met betrekking tot onze vele leveranciers en diverse producenten.
In het geval van bamboo stoffen moeten we stellen dat er algemeen toch nog enige waas is of bewust is gecreëerd. De veronderstelling dat bamboetextiel milieuvriendelijk is, is grotendeels gebaseerd op de duurzaamheidsverdiensten van de plant. Bamboe behoort tot de grassenfamilie en is de snelst groeiende plant op aarde (reuzenkelp komt op de tweede plaats). In plaats van dat het eeuwen duurt voordat de plant volwassen is, zoals hardhout, kan bamboe al na 3 tot 5 jaar geoogst worden.
Bamboe is ook zelfonderhoudend met een uitgebreid wortelstelsel dat elk jaar nieuwe scheuten laat groeien. Dit vermindert de noodzaak voor intensieve teeltpraktijken aanzienlijk. Misschien nog wel het meest indrukwekkend is dat bamboe gekweekt kan worden zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Door de enorme biomassa boven en onder de grond, legt een bamboeplant vier keer zoveel koolstof vast als hardhouten bomen en genereert het tot 35% meer zuurstof.
Het klinkt allemaal fantastisch, maar net als bij veel andere gewassen zijn er reële zorgen dat sommige bamboesoorten afkomstig zijn uit wilde gebieden en leiden tot habitatverlies. Net als bij katoen zijn monoculturen van bamboe een probleem (hoewel er op dit moment geen GMO-varianten bekend zijn). De vezels waaruit bamboetextiel bestaat, worden beschouwd als geregenereerde vezels. Dit betekent dat het door de mens gemaakte vezels zijn die kunstmatig zijn gemaakt met behulp van natuurlijke bouwstenen (bijv. eiwitten of cellulose) in tegenstelling tot vezels die volledig door de natuur zijn gemaakt (bijv. katoen).
Er zijn twee manieren om bamboe te verwerken tot textiel: mechanisch of chemisch. Het mechanische proces omvat het pletten van het houtachtige deel van de plant en vervolgens het toepassen van natuurlijke enzymen om de celwanden van de bamboe te breken, waardoor een papperige massa ontstaat. De natuurlijke vezels kunnen vervolgens mechanisch worden uitgekamd en tot garen worden gesponnen. De stof die zo ontstaat voelt aan als linnen. Er wordt maar heel weinig bamboemateriaal op deze manier geproduceerd omdat het arbeidsintensief en duur is.
De meeste bamboestoffen worden gemaakt door middel van een chemisch proces dat erg lijkt op de productie van rayon uit hout of katoen. Hoewel er een aantal manieren zijn om rayon chemisch te maken, is de meest gebruikelijke het viscoseproces dat gebruik maakt van hydrolyse-alkalisatie met meerfasenbleken.
Bij dit proces worden bamboebladeren en -scheuten gekookt in sterke chemische oplosmiddelen zoals natriumhydroxide en koolstofdisulfide. Eenmaal gekookt wordt de resulterende vloeistof door kleine gaatjes rechtstreeks in een chemisch bad van zwavelzuur geduwd waar het uithardt tot fijne strengen. Na het wassen en bleken vormen deze strengen rayongaren dat kan worden geverfd en geweven tot een zachte zijdeachtige stof die terecht "rayon uit bamboe" wordt genoemd.
Omdat we ook geen universitaire blog zijn en u ondertussen wel al goed begrijpt hoe bijzonder deze stoffen zijn, doch mits enige waakzaamheid over waar en bij wie u deze stoffen koopt, gaan we het hier bij houden, maar bent u zoals steeds altijd zeer welkom om deze in onze showrooms te komen ontdekken.
Op basis van de feedback die we kregen via onze welgekozen leverancier (tevens hofleverancier van het Engelse koningshuis), kunnen wij u in goed vertrouwen wel bevestigen dat deze collectie met uiterste zorg en bedachtzaamheid voor mens en natuur tot stand kwam. Een perfect tailored SCHAAP jasje in een 100% bamboo staat vanaf 1050€ inclusief btw. So who’s in?
Wil u graag dieper kennis maken met deze unieke collectie, maak dan gerust een afspraak en we nemen u in onze showrooms graag mee op avontuur.
Groeten
Koen & Ruben